Læsetid: 5 min.

Når mænd mister sexlysten

DR2’s programserie ’Mænd med hovedpine’ om mænd med manglende sexlyst formår at holde betingelsesløst med mændene uden af den grund at skyde skylden på kvinderne. Og det er flot klaret
19. juni 2015

Der findes blandt heteroseksuelle (og det er dem, det handler om her) en fortælling om mandens og kvindens seksualitet som en bil, hvor manden er speederen, og kvinden er bremsen, og hvor det er mandens opgave at komme så langt som muligt og få så meget seksuelt af kvinden som muligt, mens det er kvindens opgave at holde igen og forsøge at give så lidt af sig selv som muligt. Fortællingen findes i tusind variationer i vittigheder, musikvideoer, film, bøger, seksualundervisningsmaterialer, ungdomskultur, litteraturdebatten og TV-programmer med poppede sexologer.

Mange liderlige kvinder kæmper med den fortælling, når de har sex, men i dag skal det handle om mændene. Lige nu viser DR2 nemlig en række programmer om de problemer, der kan opstå i den anden ende af ligningen, når mænd ikke kan (eller vil) leve op til speederrollen og altid have lyst, være klar og præstere. Altid være et vilddyr, en hingst, en håndværker med værktøjet i orden.

Ikke kvindernes skyld

DR2’s programserie Mænd med hovedpine går i tre afsnit bag om myten om den evigt liderlige mand og om den stigende tendens, der ifølge programmet er, til, at mænd mister lysten til sex. Vi møder en masse almindelige, danske mænd, der deler deres egne erfaringer fra sengekanten. Vi møder seks kvinder, der sidder parvis i en bar og snakker om oplevelser med mænd, der ikke havde lyst eller ikke kunne. Vi hører lidt fra en (overraskende ikkeirriterende) sexolog, en præst (men hvorfor skal han være med?) og en antropolog, og vi følger i hvert afsnit en ny mand med manglende lyst i samtale med en terapeut.

Specielt de tre mænd i terapistolen er godt castet. De er alle, hvad man kunne kalde ’rigtige mænd’, og de står ærligt frem og fortæller om noget så traditionelt set umandigt som rejsningsproblemer og manglende sexlyst. De viser, at man kan være stærk, selvom man føler sig svag; være stolt og modig, selvom man føler skam.

Det hele krydres desværre med nogle platte vignetter, hvor ordet ’hovedpine’ står skrevet som en penis, der bliver slap, og en masse klip fra arkivet, som en speaker taler ind over om myter, fakta og tendenser. Det bliver irriterende, fordi man har valgt en masse historiske klip og et speakermanuskript, der tegner et forsimplet billede af fortiden og af mænd, og som kunne give det indtryk, at kønssnak er noget, der hører fortiden til, eller noget, vi kan forstå ved at kigge tilbage på en tid, hvor alting var mere simpelt/naturligt/whatever, frem for noget, der foregår lige her og nu mellem os alle sammen.

Mænd med hovedpine formår at holde betingelsesløst med mændene, have sympati for dem og tage dem alvorligt uden af den grund at skyde skylden på kvinderne, og det burde ikke være noget særligt, men det er det faktisk.

Og det sidste er vigtigt, for i Danmark hører vi jævnligt om tabermændene, der dør tidligt, begår selvmord og ikke kan håndtere skilsmisse, fyringer eller ensomhed. Og alt for ofte får kvinderne skylden, for når det er hårdt at være en mand i dag, mener nogle, er det nok, fordi kvinderne har taget magten og gjort livet surt for mændene. Men den fejlslutning, går Mænd med hovedpine uden om.

Retten til alle pedaler

I øvrigt er det rigtigt nok. At det kan være svært at være mand. Men selvom det nogle gange har at gøre med køn, betyder det ikke automatisk, at det er kvindernes skyld. Tværtimod. Når mænd har kønnede problemer, ligger skylden nøjagtigt samme sted, som når kvinder har det: hos de forventninger, vi har til os selv og hinanden på baggrund af køn. Det kan man så kalde patriarkatet, heteronormativiteten eller noget andet fint, hvis man vil. Man kan også bare kalde det forventninger, for det ved alle, hvad er. De hovedpineramte mænd ved i hvert fald, hvad en forventning er, når de pludselig ikke kan ’præstere’, som de kalder det.

På samme måde er tabermændenes problem hverken kvinderne eller ’feminiseringen af samfundet’, men de forventninger, der findes til deres køn, og som begrænser dem. Selvfølgelig har mænd svært ved at håndtere livskriser som fyringer eller skilsmisser, hvis de synes, det er umandigt at snakke om følelser, og hvis de hellere vil starte en slåskamp eller drikke sig i hegnet end bede om et kram. Selvfølgelig er der høj dødelighed blandt mænd, hvis de synes, det er mandigt at køre hurtigt i deres biler uden sikkerhedssele, gå ind på en byggeplads uden hjelm, gå over for rødt, spise usundt og nægte at gå til lægen for småting. Selvfølgelig overskrider mænd deres egne og andres seksuelle grænser, hvis de ikke kan finde ud af at bruge bremsen, fordi de altid kun har lært at speede op.

Alt det er ikke kvinders skyld. Det er forventningers skyld. Patriarkatets skyld, om man vil. Og her hjælper hverken mere angst, mere vrede, en tilbagevenden til gammeldags kønsroller eller mere hardline maskulinitet. Her hjælper kun én ting: Mere – og ikke mindre – feminisme. Den feminisme, der er et opgør med begrænsende forventninger til mennesker på baggrund af deres køn.

Problemet med fortællingen om de to pedaler er nemlig ikke (kun), at den er en del af det, feminister kalder voldtægtskultur, i hvilken kvinders kroppe er noget, mænd forbruger på linje med øl og hornmusik. Problemet er heller ikke (kun), at den tilskriver kvinder en passiv rolle som den, der ikke kan sige andet end »nej« eller »okay så«, mens manden får den aktive rolle, hele initiativet – og hele ansvaret. Problemet med fortællingen er, at den er løgn, og at den begrænser både mænds og kvinders muligheder for at være hele mennesker og sige: ja, nej, okay eller måske, som det passer dem. Og det er hverken mandens eller kvindens, men fortællingens skyld. Og det lykkes for DR2’s hovedpineramte mænd at få den fortælling frem i lyset.

Når det handler om sex, er feminisme at lære, hvor alle pedalerne sidder, og at insistere på, at alle har – og har ret til at bruge – dem alle sammen. Som de stærke søstre sagde til brødrene (og nu må brødrene synge med): »Whatever we wear – whereever we go: Yes means yes! No means no!«

Tredje og sidste afsnit af ‘Mænd med hovedpine’ kan ses mandag aften klokken 22.00 på DR2. De første to afsnit kan ses på dr.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jakob Silberbrandt
  • Randi Christiansen
Jakob Silberbrandt og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikkel Nohr Jensen

Sagen er jo bare at de forventninger du nævner eksisterer af en årsag. Når vi lærer mænd at de skal være mindre bekymrede for deres fysiske sikkerhed er det fordi vi nogle gange har brug for at mænd optræder uden hensyntagen til deres egen sikkerhed. Tænk for eksempel på Fukushimaulykken, hvor en gruppe japanske mænd bevidst udsatte sig selv for stråling, for at reparere det ødelagte atomkraftværk. Ville de have gjort det, hvis de var den type som skal have sikkerhedsselen på det øjeblik de sætter sig i en bil?

Tilsvarende har samfundet brug for børn, og det kræver altså initiativ, ikke mindst fra det køn der er fertilt hele tiden (modsat det køn hvis fertilitet svinger med stadier i en cyklus).

Så forventningerne er der af en grund. De er gode for samfundet overordnet og formentlig også for de fleste mennesker. Sådan generelt er de en god ting.

De fleste oplever dog perioder hvor de ikke rigtig passer ind i de rammer forventningerne udstikker, og et mindretal falder hele tiden udenfor rammerne. Her er det selvfølgelig vigtigt at vi som samfund har et alternativ at tilbyde. I gamle dage havde man jo for eksempel klostrene, hvor mænd og kvinder der havde meget hovedpine kunne finde en anden socialt acceptabel rolle. Der kan måske være noget om, at vi ikke er så gode til i vores nutidige samfund at tilbyde den slags alternative muligheder.

Så kort sagt: Overordnet set er det godt at der findes forventninger. At prøve at sætte folk helt fri fra socialt pres ville være ekstremt ødelæggende. Dog bør der være plads til en vis fleksibilitet.

Peter Jensen

Indlægget her afslører på udmærket vis, hvorfor DR laver sådan noget som udsendelser om mænds sexlyst. Det handler ikke primært - eller i hvert fald ikke kun - om problemet som sådan, men nok så meget om at propagandere for feministisk korrekte kønsroller. Fortællingen om speederen og bremsen, er en typisk overdreven feministisk stereotyp, hvis formål det er at fremme en modsat rettet stereotyp. Hvis manden som speeder er noget dårligt, fører det direkte til, at så må kvinden som speeder jo være noget godt! Feminismen har altid haft den iboende dobbeltmoral, at de udtryksformer for mandlig seksuel adfærd, som bliver betragtet som negative, omvendt anses for positive, når de kommer til udtryk hos kvinder. Vi har brug for mindre feminisme, mere feminisme fører blot til mere hovedpine.

Mads Jakobsen

"Alt det er ikke kvinders skyld. Det er forventningers skyld."

Men forventninger eksistere ikke i sig selv, men er noget nogen har. Jeg synes det er rimeligt at kvinder tager i hvert fald halvdelen af ansvaret for de forventninger der findes i samfundet, når de nu udgør halvdelen af befolkningen.

Og måske lidt mere i dette tilfælde. For heteroseksuelle mænd er ofte mere optaget af kvinders forventninger end mænds. Af åbenlyse grunde.

Lise Lotte Rahbek

Hvorfor denne trang til at smide lort i hovedet på kvinder,
heribandt de 3 ovenforskrevne indlæg?

Det er da bedst med mænd, som kan finde ud af at sige nej, når de ikke har lyst. Og ja når de har lyst.
Fuldstændig det samme med kvinder.
desværre ER der bare mange mænd som ikke siger nej, når de ikke har lyst, og derfor bliver hammerfrustrerede, når de ikke kan præstere. Det er dælme ikke ret fedt at opleve.
Istedet skal de da holde fast i, at når deres lyst ikke er til stede så er det helt i orden, da mennesker kan sagtens finde ud af at klare deres trang til sex/mad/oplevelser/energiudladninger selv, hvis partneren ikke har lyst.

Jeg ser det i en samfundsmæssig udvikling, hvor vi allesammen hele tiden skal forbedre os, skal forandre vores uddannelser,ændre interesser, skubbe grænser.. præstationskultur.
gu vil vi da ej. :-)

Mads Jakobsen

Til Lise Lotte Rahbek

Hvis du mener at mænds individuelle problemer er mænds individuelle problemer, så gerne for mig. Det er i hvert fald ofte sådan det er i praksis, så det er et realistisk udgangspunkt at have.

Men det er ikke udgangspunktet for artiklen. Udgangspunktet er at mænds (og kvinders) problemer er et produkt af "samfundets forventninger" eller "patriarkatet", og at det er noget vi "alle sammen" har ansvar for at gøre noget ved. Undtagen kvinder. For at forvendte sammen salgs ansvar af kvinder som "os alle sammen" er jo at kaste lort i hoved på dem, ikke sandt?

:-P

Lise Lotte Rahbek

Mads Jakobsen
Har du set programmerne, som anmeldes i artiklen?
Jeg synes netop, at de er meget gode til at lade være med at give kvinder skylden for at nogle mænd har perioder, hvor de ikke har lyst til sex.

Individualisering af problemer.. hm.. det ved jeg ikke.
I den enkelte situation hvor en mand (eller en kvinde) siger at de ikke har lyst, så er det vel en individuel opgave at sige 'nej skat, ikke i aften' eller hvad man nu kan sige.

Jeg er stor tilhænger af det lille ord nej.
Jeg synes det bliver brugt alt, alt alt for lidt.
Det catans ved nej er bare, at det ikke betyder måske. Det betyder ikke en udsættelse eller en opfordring til overtalelse eller en diskussion.
Det betyder bare nej.
Og det kan være så svært at tage ansvaret for 'nej' på sig og stå ved det.

Om det bliver nemmere at sige nej, hvis andre mennesker af samme køn også engang imellem siger nej og holder fast i det,
det er ubestrideligt. ;-)

Mads Jakobsen

Til Lise Lotte Rahbek

Nej, jeg har ikke set programmet, så jeg henviser kun til artiklen. Men jeg har intet problem med at tro at programmet har sammen vinkling, nemlig "Alt det er ikke kvinders skyld. Det er forventningers skyld." Og ikke et ord om hvem der generere disse forventninger og patruljere den daglige normalitet.

Angående at sige nej, så må mænd jo gerne det. Men måske har de i baghovedet at kvinder også har ret til at sige nej hvis de ikke lever op til rollen som rigtig mand. F.eks. nej til at de kan blive boende i deres hjem eller nej til at de kan se deres børn. Og det skal jo nok få dem i stødet.

Nå, skidt pyt. Sådan er livet i patriarkatet. :o)

Mads Østergaard

Så vidt jeg ved er mænd i Japan meget bevidste omkring deres egen sikkerhed, og spænder straks bæltet når de sætter sig i bil. Det var ældre ingeniører som heltemodigt tog tjansen og reparerede Fukushima. Det har intet at gøre med ikke at være bekymret for sin fysiske sikkerhed. Det handlede om det ideologiske i, at det er mere hensigtsmæssigt at ældre udsætter sig for åbenlys fare frem for unge. Det var netop velovervejet, i modsætning til hvis man fx. ikke spænder sikkerhedsselen.
http://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-13598607

Det giver måske fint mening evolutionært, hvis mænd generelt har lyst til sex oftere, således at de står parat når kvinden er i det rette stadie. Jeg ser dog ikke nogen direkte relation til initiativ. Initiativet kan selvfølgelige komme fra begge sider.

Og selvfølgelig er det her ikke feministisk propaganda fra DR's side. Det lader til at mange mænd stadig skræmmes af ordet feminisme. Ordet "feminisme" kan opfattes som om det handler om kvinders kamp for kvinder. Men i virkeligheden er det et fuldstændig neutralt ord som omhandler kønsmæssig ligestilling i alle dele af samfundet.

Liberal feminisme: ligestilling mellem kønnene, dog skal forskellen mellem kvinder og mænd anerkendes, men de samme rettigheder skal gælde for både mænd og kvinder.

De eneste mænd føler sig nødsaget til at modsætte sig feminismen må være dem som frygter at tabe en magtposition. Så hvis dette endelig var feministisk propaganda fra DR, så kan vi let lade det være sådan. Det er forhåbentlig en kamp som vi alle - på tværs af kønnene - kan se det retfærdige, fornuftige og logiske i.

Mads Jakobsen:
Hvor er det du føler at kvinderne stiller krav til mændene? Sidste tendens jeg har læst er, at nogle kvinder går direkte imod strømmen og finder en såkaldt "dad bod" frem for en slank og muskuløs type som har kæmpet længe for at opfylde kropsidealer. Her træder kvinderne faktisk først og siger, at de vil hellere have en mand som bare er sig selv, end én som stiller for høje krav til sig selv og andre.

Hvis skyld er det så, det hele? En del af skylden kan tilskrives penge. Der er penge i træningscentre, palæo, hårfjerningsprodukter osv. Langt hen af vejen bliver vi gennem reklamer bildt ind af firmaerne, at nu bør du være sådan, ellers er du ikke ok. Det kan også være manden i et forhold som, efter at have set reklamerne, siger til kvinden, at nu vil jeg gave have at du er sådan, for det kan jeg godt lide nu. Eller omvendt.
Det er hverken mænd eller kvinders skyld. Personligt synes jeg Movia skulle have en bøde for at køre med reklame for silikonebryster på deres busser, og at man i folkeskolen og gymnasiet skulle have fag i "modstandskraft og fri vilje overfor reklamer og yo-yo-tendenser" (med yo-yo-tendenser mener jeg trends og tendenser som er meget periodiske, og som slutter efter kort tid og resulterer i høj grad af unødvendigt forbrug). Det bør være en del af skolegangen at væbnes mod det samfund som vi lever i.
En anden del af skylden kan tilskrives informationen/internettet. Det er i vores tid blevet lynhurtigt at finde ud af utroligt mange ting som er "galt med os", fordi vi har direkte adgang til så meget viden. Det hjælper heller ikke, at internettet hovedsaligt financieres af reklamer. Jeg kan anbefale at man installerer "adblock" i sin browser. Så kan man vælge at aktivere reklamer på sider som man gerne vil støtte, hvis man vil, men slipper ellers for reklamer generelt. På internettet bliver vi bombarderet med forventninger omkring udseende, oplevelser, livsstil, og jeg ved snart ikke hvad.

Jeg tror, at vi med tiden vil lære at bruge internettet på en god måde. Jeg tror vi er midt i en process, hvor vi forsøger at finde hoved og hale i de kæmpeforandringer der er sket i samfundet pga. internettet. Jeg tror at mange mennesker ikke er klar over hvor stor en betydning det har haft for menneskelivet at internettet er så omfattende og let tilgængeligt som det er. Prøv engang at sammenligne med opfindelsen af "telefonen" eller "fjernsynet". Selvfølgelig kræver det noget omstilling.

Propaganda/reklamer er meget gamle metoder, og hvis vi vil have en dannet befolkning, så bør man uddannes i psykologien bag disse metoder. Ellers vil menneskene altid være mere eller mindre "får" i deres opførsel og forventninger til sig selv og hindanden. Måske er politikerne imod den her fordi de dermed ikke kan bruge et velplaceret leder-smil i deres parti-reklame. Men i virkeligheden så handler politiken jo ikke om lederens smil. Det handler om lederens mening og evne. Reklamen kan vi ikke bruge til noget som helst.

Det er nok bedst hvis vi forsøger at undlade at personificere, eller sætte et bestemt køn lig med fjenden. I stedet kan vi fokusere på at arbejde sammen på tværs af kønnene mod de virkelige udfordringer som vi står overfor.

Mads Jakobsen

Til Mads Østergaard:

Jeg tror ikke jeg forstår dit spørgsmål. Nogle kvinder har fundet på et ny type krav (dad bod); de vil P.T. have en mand der bare er sig selv (på den rette måde, forstås) så derfor... hvad?

Peter Nørgaard

Er der nogen hér - og i programredaktionen på DR - der har hørt om den gensidige og ordløse forførelse, så der selv på en kølig junidag kommer gode glimt i blikkene..?

Mads Jakobsen

Til Rannveig Marie Jørgensdotter Spliid

Næ, kvinder må da ønske hvad de vil. Bare vi alle står ved at det er der de gør. Men det er jo det artiklen ikke gør. Den påstår at forventninger ikke er "kvindernes skyld", men bliver skabt af "patriarkatet". Hvilket sjovt nok er... "ureflekteret, for ikke at tale om dehumaniserende overfor kvinder, der i saa tilfaelde anskues som en slags ensartede robotter".

Kunne man forstille sig den modsatte situation? En journalistisk bearbejdelse af kvinders manglende sexlyst, uden at se på om det var mændenes der var problemet?

Randi Christiansen

'Mænds og kvinders manglende sexlyst'- vor frue bevare os, er der virkelig krise, hvis vi ikke knalder som kaniner? Har pornoficeringen hjernevasket folket til at tro, at sex er en nødvendig del af hverdagen : husk hver dag, vi skal ha, kalk og jern og protein, abcd vitamin + seksuelle oplevelser?

Peter Jensen

@ Mads Østergaard
Min påstand er ikke, at selve dette program indholdsmæssigt nødvendigvis er ren feministisk propaganda. Propagandaen bliver tydelig, når man ser den kontekst som programmet indgår i. Hvis man ser på DRs udsendelser om kønsforhold, er der en tydelig tendens i retning af at betragte traditionelle kønsroller negativt, mens moderne feministisk korrekte kønsroller entydigt fremstilles positivt. Man forsøger altså ikke at gøre op med kønsroller som sådan, men idealiserer tværtimod, at de byttes om.

Feminisme er aldeles ikke noget neutralt ord for kønsmæssig ligestilling. Rent sprogligt hentyder det jo ganske klart til det kvindelige køn, og man kunne på denne måde lige så godt hævde, at maskulinisme er det neutrale ord for kønsmæssig ligestilling! Når man sætter lighedstegn mellem feminisme og ligestilling, medfører det, at man reelt udelukkende opfatter ligestilling, som ligestilling for kvinder.

Peter Nørgaard

Det maskuline - som Peter Jensen ovenfor skriver godt om - bliver i visse kredse opfattet som negativt. Skyldes dét, at beton lesbisk tankegang ofte præger den offentlige debat..?