Nyhed
Læsetid: 3 min.

Skakspillets svar på Tour de France

Verdens førende stormestre er med, når første etape af Grand Chess Tour indledes i Stavanger i dag og 10 dage frem
Kultur
15. juni 2015
Verdens førende stormestre er med, når første etape af Grand Chess Tour indledes i Stavanger i dag og 10 dage frem

Der tages hul på en nyskabelse i det internationale skakliv, når første del af Grand Chess Tour afvikles i Stavanger i Norge fra i dag til den 26. juni.

Turneringen blev i slutningen af april lanceret med pomp og pragt i den amerikanske skakmetropol Saint Louis. Man havde sikret sig et gevaldigt plus ved at have den legendariske og karismatiske eksverdensmester Garry Kasparov som ankermand. Og Kasparov, der ikke har spillet seriøst skak i årevis og efterhånden er blevet 52 år, stillede under lanceringen velvilligt op til en opvisningsmatch mod den to år yngre engelske stormester Nigel Short, der stadig er aktiv turneringsspiller.

Men sand klasse fornægter sig ikke. Over to dage spillede man to hurtigpartier og otte lynpartier. Den første dag lod Kasparov sig nøje med at banke Short med 3,5-1,5, men i anden runde knuste han englænderen med 5-0. Kasparov kunne formodentlig stadig gøre sig gældende i verdens top 10, men lader sig trods de imponerende cifre næppe lokke til et seriøst comeback.

Feltet i Stavanger er imidlertid imponerende nok i forvejen: Det består af stormestre fra den allerøverste hylde af verdenseliten og ser i sin helhed sådan ud: verdensmesteren Magnus Carlsen (Norge), eks-VM Viswanathan Anand (Indien), Levon Aronian (Armenien), eks-VM Veselin Topalov (Bulgarien), Hikaru Nakamura (USA), Fabiano Caruana (USA, tidligere Italien), Alexander Grischuk (Rusland), Anish Giri (Holland), Maxime Vachier-Lagrave (Frankrig) samt Jon Ludvig Hammer (Norge).

Det hører med til historien, at den russiske eksverdensmester Vladimir Kramnik har takket nej, og at feltets på papiret svageste spiller, nordmanden Jon Ludvig Hammer, først fik sin plads efter noget overraskende i Oslo at have vundet en kvalifikationsturnering i midten af maj.

Her fik den danske stormester Curt Hansen et internationalt comeback, men kom efter tre indledende tabspartier aldrig til at spille nogen rolle. Den franske stormester, Laurent Fressinet, var klar favorit, men fik gummiarm og gik i et hurtigparti mod Hammer helt op i limningen:

(Se diagrammet).

Franskmanden har hvid og står klart bedst, men befinder sig i voldsom tidnød, da følgende sker: 39.Kg2? Ke7 40. Th4 Se5 41. Le4 c6 42.Dd2? Txe4! 43. Th8 Df3+ 44. Kh3 Dh1+ og mat!

Den slags får Hammer næppe lov til at brillere med, når det går løs i Stavanger. Hans rolle som underdog understreges af ratingtallene, som de ser ud pr. 25. maj 2015: Carlsen 2876, Caruana 2805, Anand 2804, Nakamura 2802, Topalov 2798, Grischuk 2781, Aronian 2780, Vachier-Lagrave 2723 og Hammer 2677.

Hammer ligger trods sit i denne sammenhæng relativt lave ratingtal klart foran den stærkeste dansker, Peter Heine Nielsen, der med 2.655 er placeret som nr. 92 på den aktuelle verdensrangliste.

Man kan under turneringen følge bevægelserne på hjemmesiden www.2700chess.com, ligesom partierne vil blive vist live på forskellige hjemmesider – med og uden computeranalyser og mere og (navnlig) mindre begavede chatkommentarer fra nær og fjern, som når skakspillere fra Chile eller New Zealand skryder med deres aktuelle præstationer i deres lokale klub.

Af ratingtallene fremgår det også, at afstanden på 71 point mellem Carlsen og Caruna, de to øverste, svarer til afstanden mellem Caruana og den aserbajdsjanske stormester Mamedyarov. Og sidstnævnte ligger blot nr. 23 på ranglisten.

På hjemmebanen i Stavanger vil verdensmesteren sikkert gøre sit yderste for at understrege, at disse tal dækker over det reelle styrkeforhold. Men selv om den 24-årige nordmand er verdens suverænt stærkeste spiller, er det ikke givet, at han også vinder turneringen. Ni runder er ikke nogen lang distance, og de berømte små marginaler kan komme til at spille en afgørende rolle. Eksempelvis er det ikke ligegyldigt, hvor mange sorte og hvide partier man får.

Det afgøres ved den indledende lynturnering i dag, hvor det drejer sig om at komme blandt de fem bedste, der får en bedre startplacering i form af fem hvide og fire sorte partier end de fem sidste, for hvem det bliver omvendt.

De to andre etaper i skakspillets svar på Tour de France foregår i Saint Louis fra den 21. august til den 3. september og i London fra den 3. til den 15. december.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her