Læsetid: 3 min.

Filmbranchen anmelder advokatfirma for millionsvindel med rettighedspenge

Brancheforeningen for dansk film, tv og computerspil har anmeldt et af landets største advokatfirmaer for at skylde mindst 100 millioner kr. i rettighedspenge. Det sker efter, at en revisionsundersøgelse har fundet store uregelmæssigheder i firmaets administration
2. juli 2015

Johan Schlüter Advokatfirma er blevet anmeldt til Københavns Politi af producentforeningen, der er brancheforening for dansk film, tv og computerspil på grund af alvorlige uregelmæssigheder i den måde, som advokatfirmaet har administreret indtægter fra film- og tv-rettigheder. Det betyder, at advokatfirmaet angiveligt har oparbejdet en gæld til producenter af dansk film og tv på ikke under 100 millioner kr. mellem 2011 og 2015.

Det fremgår af et brev, som producentforeningen i går udsendte til sine medlemmer på baggrund af en undersøgelse som revisionsfirmaet Deloitte har lavet af advokatfirmaet.

Direktør i producentforeningen Klaus Hansen kalder sagen en »kæmpe skandale«. »Det er klart, at den er sag er helt forfærdeligt for vores branche som helhed. Johan Schlüter og hans advokatfirma har haft en enorm betydning for udviklingen af den danske tv- og filmbranche og har været en af de helt centrale aktører i mange, mange år. Det er et stort tillidsbrud, men mest af alt er det tragisk, at advokatfirmaet ikke har været i stand til at kende forskel på egne midler og på producenternes midler,« siger Klaus Hansen om advokatfirmaet.

Det har indtil nu varetaget den daglige administration af registrering, opkrævning af de private rettighedsmidler for foreningerne CAB, Filmkopi og Filmret – foreninger, der alle administrerer de forskellige typer af rettighedsmidler, der tilkommer danske og udenlandske tv- og filmproducenter. De samlede rettighedsmidler til film- og tv-producenterne ligger på omkring 250 millioner kr. om året. Derfor understreger Klaus Hansen også, at »100 millioner kr. er et skandaløst stort beløb«, som de forskellige producenter har til gode.

Mediekommentator Lasse Jensen kalder anmeldelsen af advokatfirmaet for en »kæmpe sag«.

Læs også: Kongen af dansk ophavsret vakler

»Hvad angår underholdningsindustrien i Danmark, film, tv og alt, hvad der har med ophavsretten at gøre, så har Johan Schlüter været den mest centrale figur af dem alle. Så en sag som denne her er nærmest en atombombe i branchen,« siger han.

Også Henrik Zein, direktør på Nordisk Film Production mener, at »det tyder på en meget alvorlig sag«, mens Henrik Bo Nielsen, der er direktør på Det Danske Filminstitut, kalder sagen bekymrende:

»I et tv – og produktionsmiljø, hvor økonomien i forvejen er presset, er det klart, at det er en alvorlig sag.«

Han understreger dog, at så længe der kun er tale om en anmeldelse, skal man passe på med at dømme på forhånd.

Johan Schlüter afviste til Børsen i aftes, at det skulle være mere end 20-40 millioner kr., som er forsvundet og beklager, at Producentforeningen har valgt at gå til politiet med sagen, som parterne ifølge Schlüter netop havde indgået et mindelig forlig om.

Han siger, at politianmeldelsen har tvunget ham til at politianmelde firmaets mangeårige partner Susanne Løkkegaard Fryland, som ifølge en pressemeddelelse »har foretaget uberettigede hævninger af rettighedshavernes betroede midler.«

Et stort tab for branchen

Spørgsmålet, der står tilbage, er nu, hvordan der kunne gå så mange år, inden oparbejdelsen af den store gæld, blev opdaget. På spørgsmålet om, hvorvidt producentforeningens eget revisionsfirma ikke langt tidligere burde have været opmærksom på, at der var noget galt, svarer Klaus Hansen:

»Vi satte gang i en undersøgelse lige så snart, vi fandt ud af, der tilsyneladende var noget, der ikke stemte. Men vi har desværre ikke haft anledning til at tro, at der var noget galt, før vores revisionsfirma sidste år i november orienterede os om uregelmæssighederne. Inden da har vores revisionsfirma desværre heller ikke haft anledning til at tro, at der var noget galt.«

– Deloitte, der står bag revisionsundersøgelsen, peger på, at problemet går tilbage til 2011. Hvordan kan I være sikre på, at det ikke går længere tilbage?

»Det kan vi heller ikke. Deloitte har i deres undersøgelse af sagen ikke umiddelbart kunnet finde uregelmæssigheder i regnskaberne inden 2011. Men nu er det en sag for politiet, og vi ved jo ikke, hvad de finder.«

– Hvilke konsekvenser vil det her få for tv-og filmbranchen?

»Det har jo allerede fået konsekvenser for advokatfirmaet, som har bortvist en af partnerne i firmaet og anmeldt hende for bedrageri. Hvilke konsekvenser, det vil få for vores branche, har jeg ikke det fulde overblik over lige nu.«

– Regner du med, at I får tilbagebetalt de 100 millioner kr., som advokatfirmaet skylder jer?

»Vi er i gang med at sikre, at så meget som muligt af det mellemværende, vi har, bliver dækket ind. Men jeg tvivler på, at vi nogensinde kommer til at se alle pengene igen.«

Klaus Hansen fra Producentforeningen oplyser, at samarbejdet med Johan Schlüter Advokatfirma er bragt til ophør. Foreningerne CAB, Filmkopi og Filmret har i stedet etableret en ny organisation, der skal sikre den fortsatte fordeling af rettighedsmidler.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lotte Jørgensen

Tja, det er vel også et problem at 20-40 millinomer kroner sådan bare kan forsvinde ... og for de fleste af os almindleige lønslaver er der formentlig også en ret stor forskel på om det er 20 eller 40 millioner der forsvinder ud af husholdningskassen.