Læsetid: 6 min.

Alle grænser bliver flydende

Hvor er de transkønnede karakterer i dansk litteratur? Og hvad laver de, når de er der? Mads Ananda Lodahl har læst alle danske romaner med centrale transkønnede karakterer. Der er fire. Sådan cirka
Hvor er de transkønnede karakterer i dansk litteratur? Og hvad laver de, når de er der? Mads Ananda Lodahl har læst alle danske romaner med centrale transkønnede karakterer. Der er fire. Sådan cirka

iBureauet/Mia Mottelson

20. juli 2015

Da jeg lavede research til denne artikel, bad jeg nogle tusinde mennesker på Facebook (hvoraf måske halvdelen var transpersoner) om at nævne romaner af danske forfattere med centrale transkønnede karakterer.

Adskillige akademikere hævdede, at man kunne »læse det transkønnede ind« hos både Herman Bang, Karen Blixen og H.C. Andersen, men jeg var altså på udkig efter bøger, hvor man ikke skulle »læse noget ind«, og jeg fandt sammenlagt tolv bøger.

De fleste af dem var desværre ikke romaner, men selvbiografier, der alle fulgte den samme formel: Beskrivelse af forældrene og barndommen, smertelig erkendelse af »at føle sig fanget i den forkerte krop«, senere udpenslende beskrivelser af det, nogle kalder bottom surgery, og til sidst en beskrivelse af det gode liv hinsides skalpellen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

ORANGE IS THE NEW BLACK har Sophia Burset.

HIT & MISS følger en transkønnet lejemorder, der opdager at hun har en søn. (kan ses på Amerikansk Netflix via Hola-plugin)

I filmen WILD ZERO opdager den nyforelskede Ace at hans pige har en penis. Det er han dybt rystet over. Men ud af det blå materialiserer der sig en rockstjerne, som deklamerer: "ACE! Love has no borders, nationalities or genders! DO IT!"
Elsker den scene!

... Så jeg er stødt på transkønnede karakterer inden for filmmediet. Men jeg kan faktisk ikke nævne nogle bøger - heller ikke uden for det danske marked. Er det virkelig muligt at filmmediet, der typisk anses for underlødig kassetænkning, er længere fremme i skoene?