Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kongen af dansk ophavsret vakler

Advokatfirmaet Johan Schlüter har angiveligt svindlet med danske ophavsretsmidler for op mod 100 millioner kroner. Selv nægter han ethvert kendskab og beskylder en firmapartner for at stå bag hævningerne af millionerne
Topadvokaten Johan Schlüter har i årevis kæmpet for at beskytte kunstneres rettigheder mod piratkopiering. Nu er firmaet anmeldt for at have hævet 100 mio. kr. i betroede midler. Johan Schlüter Advokatfirma oplyser, at de har bortvist og politianmeldt en kvindelig partner.

Lars Krabbe

Kultur
2. juli 2015

26 guldbelagte mammutbogstaver til en samlet pris af 78.000 kr.

Det var, hvad den danske advokat Johan Schlüter havde tænkt sig skulle pryde facaden på hans firmadomicil på Højbro Plads. Indtil pressen begyndte at skrive om sagen.

Hvor stort kan et advokatego blive, spurgte Ekstra Bladet. For stort, erkendte Johan Schlüter og beordrede det 15 meter lange navnetræk pillet ned og erstattet af en blot fire meter lang pendant.

I mere end 30 år har Johan Schlüter været kongen af dansk ophavsret, men efter gårdagens afsløring af omfattende svindel med de danske ophavsretsmidler, som hans firma administrerede, synes det hæderkronede advokatfirma med mere end 65 ansatte at vakle på sine lerfødder.”

Læs også: Filmbranchen anmelder advokatfirma for millionsvindel med rettighedspenge

Anklagen lyder på svindel med op mod 100 millioner kr. og har foreløbig ført til to politianmeldelser. En fra Producentforeningen, der beskylder Johan Schlüters Advokatfirma for at være ansvarlig. Og anden anmeldelse fra Johan Schlüter, der beskylder sin nære samarbejdspartner gennem 25 år, Susanne Løkkegaard Fryland for at have »foretaget en række meget store og uberettigede hævninger af rettighedshavernes betroede midler«.

Selskabslabyrint

Hvor de mange rettighedsmillioner er blevet af, er der i øjeblikket ingen, der kan eller vil svare på, og en gennemgang af den totalt uigennemsigtige myriade af indbyrdes forbundne selskaber, som Johan Schlüter, Susanne Løkkegaard Fryland og advokatfirmaets tredje hjul, Lars Halgreen, har oprettet gennem årene, skaber kun yderligere forvirring.

Den 71-årige Johan Schlüter beskrives da også som en uhyre skarp advokat, hvis viden, retoriske evner og intellektuelle formåen imponerer. Men han beskrives også som en selvoptaget og begærlig forretningsmand, der i mange år har haft blikket stift rettet mod bundlinjen på bekostning af etikken.

Den danske svindelsag er da også kun én af flere, som nu ser ud til at kunne få det schlüterske korthus til at ramle. Sidste år blev Johan Schlüter sammen med en dansk-algerisk forretningspartner i flere omgange idømt mere end to års fængsel i en fransk svindelsag, hvor de to angiveligt har narret en fransk rettighedshaver. Schlüter er i denne sag dømt til at betale over 30 millioner kr. til den afdøde franske visesanger Charles Trenets arving.

Truende konkurs

Selv nægter Johans Schlüter ethvert ansvar i sagen, som han har betegnet som »noget uhørt svineri«. Han hævder, at der er tale om falske anklager, men han har indtil videre hverken villet lade sig afhøre af det franske politi eller af de domstole, der har behandlet sagen. Formentlig af frygt for – berettiget eller uberettiget – at ende sine dage i et fransk fængsel.

Efter gårsdagens politianmeldelser er risikoen for en eventuel ny straffesag i Danmark overhængende. Kilder med kendskab til Johan Schlüter og hans firma beskriver situationen som »meget alvorlig« og forudser, at advokatfirmaet på den fornemme adresse, måske bliver nødt til at dreje nøglen om.

De mere end 100 millioner kr. kan firmaet ifølge en pressemeddelelse ikke betale tilbage til de rettighedshavere i film- og tv-branchen, som burde have haft pengene. Og adskillige fyresedler blev derfor ifølge Informations kilder uddelt tidligere på ugen.

Et rigtig ærgerlig finale for en mand, der ellers har gjort meget godt for danske kunstneres rettigheder gennem årene, fremhæver flere af de rettighedshavere, som i årenes løb har oplevet Schlüter kæmpe for de kreative håndværks udøvere.

Uanset, om de verserende svindelsager sætter en stopper for det succesrige advokatfirmas virke, står vigtige organisationer som CopyDan, der opkræver betaling for brug af beskyttede værker, og foreningen Rettighedsalliancen, der bekæmper piratkopiering, tilbage som en del af arven efter manden, der uden at overdrive, kan betegnes som kongen af dansk ophavsret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Herman Hansen

Der findes næppe en stueren succesfuld advokat i dette land...

Thomas Toft, erik mørk thomsen, Jorgen Hansen, Carsten Mortensen, Michael Reves, Carsten Wienholtz, Kaj Spangenberg, Bo Carlsen, Claus Nielsen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Det er den slags liberal virksomhed Liberal Alliance vil have mere af. Meget mere. Den hårdt arbejdende lønmodtager betaler.

Thomas Toft, erik mørk thomsen, Kim Houmøller, Carsten Wienholtz, Kaj Spangenberg, Rasmus Kongshøj, Henrik Nielsen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det ville være bedre på rettighedsområdet at sikre kunstnerne indtægt over skatten. Det er jo formålet med kulturinstitutionerne, at det skal være muligt at opretholde en tilværelse som kunstner, til glæde for almenvellet, hvadenten det drejer sig om biblioteker, teatre eller kunstmuseer.

Tommy Gundestrup Schou

Var han ikke også en af lederne af AntipiratGruppen ? Den var heller ikke ligefrem kendt for sin rene moral dengang den var aktiv.

Jorgen Hansen, David Zennaro, Carsten Mortensen, Jakob Silberbrandt, Michael Reves, Carsten Wienholtz, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Heinrich R. Jørgensen, Claus Nielsen, Niels Duus Nielsen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Benjamin Bach

@Tommy Schou
AntipiratGruppen er det samme som Rettighedsalliancen og APG. De er meget optagede af deres image, så efter AntipiratGruppen røg i ilden for dårlig etik og Piratpartierne blev populære i udlandet, tænkte de, at det nok var bedst at skifte navn. Men det er same shit.

Jesper Hansen, Steffen Sørensen, Jorgen Hansen, Jakob Silberbrandt, Henrik Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Henrik Nielsen

Det overrasker mig ikke, hvis det viser sig. at en af AntipiratGruppens spydspidser er en gemen svindler. Det er formentlig kun en lille del af de penge, han har kradset ind ved at idømme femtenårige drenge dummebøder på hundredetusinder af kroner, der er gået til de betrængte musikere.

Jorgen Hansen, David Zennaro, Carsten Wienholtz, Rasmus Kongshøj, Benjamin Bach, Kim Houmøller og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels G Madsen

Det er kun forventeligt hvis dette advokatfirma afsløres som blot værende endnu en parasit i den kæde af hyperkapitalistike parasitter som nu efter at have franarret befolkningerne næsten alle deres fælles opbyggede materielle samfundsværdier, nu er kommet godt i gang med at stjæle alle vores immaterielle værdier. Jævnfør den omsiggribende udvidelse af ophavsret med tilbage virkende kraft.

Jesper Hansen, Kim Houmøller, Henrik Nielsen, Carsten Wienholtz og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Burde det ikke være en anledning til at indføre et offentligt tilsyn med advokatvirksomhed ? -
advokaters forhold til etik er jo som regel helt og aldeles teoretisk.

olivier goulin

advokaters forhold til etik er jo som regel helt og aldeles teoretisk

Det samme kan vist siges om deres forhold til jura.

/O

Jesper Hansen, Morten Jespersen, Jorgen Hansen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Ikke helt inden for emnet, men skøn illustration. Med en kampberedt Absalon lige uden for vinduet, klar til hug med stridsøksen. :)

Jesper Hansen

Ej, Det er da virkelig ironi.

Den samme mand, der har gået rundt og hævdet at han blot forsvarer kunstnernes rettigheder, når han faktuelt usandt og potentielt injurierende har hævdet at downloading er tyveri, og han aggressivt har jagtet teenagere med trusselsbreve og dummebøder.
Nu viser det sig at det i virkeligheden er hans eget advokatfirma, der svindlet og malket rettighedshaverne for 100 millioner.

Det er virkelig absurd og jeg har meget svært ved at have medlidenhed med de rettigshavere, der som en anden faust, gik i pagt med denne djævel, og nu har mistet alt.

Søren Markers

Hallo, hallo – Jorden kalder tricoteuserne

I råber op med jeres skingre bedreviden, slynger om jer med generaliseringer, udstiller jeres smålige fordomme og skyder motiver i skoene på en mand, blot fordi han er uddannet cand.jur.

Advokatfirmaet Johan Schlüter er ikke blevet politianmeldt af en klient. Johan Schlüter og hans nærmeste partner har erkendt, at nogen i firmaet har begået ulovligheder, og har derfor kontaktet politiet mhp. opklaring. Skal vi ikke vente med at hænge nogen ud, til der er belæg for det, subsid. overlade rettergang og domfældelse til myndighederne?

Jesper Hansen

Søren Markers: Skal vi ikke vente med at hænge nogen ud, til der er belæg for det, subsid. overlade rettergang og domfældelse til myndighederne?

Pjat. Den slags skrupler har Johan Schlüter da aldrig selv haft, når han skulle ud med sit smædekampagne om at ophavsretsbrydere er tyveknægte.

Det var således Johan Schlüter der med sin smædekampagne fik Katrine Lilleør til på Danmarks Radio at råbe ud i æteren at Tøger Seidenfaden var en tyv, tyv, tyv.

Hr Johan Schlüter har desuden allerede gjort sig skyldig i ikke at have tilbudt sine kunder nogen muligheder for at kunne kontrollere opgørelserne, hvilket er lige præcis hvad der har gjort muligt for svindlerfirmaet at snyde for et så ufatteligt gigantisk beløb.

Jesper Hansen

Niels G Madsen: "Jævnfør den omsiggribende udvidelse af ophavsret med tilbage virkende kraft."

Det må man sige. Nyeste skud på stammen er at EU vil indføre udvidet ophavsret på alle offentlge statuer og monumenter, hvilket vil få den konsekvens at Wikipedia skal slette deres billeder.
Læs mere om sagen på www.wikipedia.org

Søren Markers

Jesper Hansen: jeg er ikke sikker på, at jeg forstår dit indlæg. Du skriver, at Johan Schlüter aldrig har haft skrupler, 'når han skulle ud med sit smædekampagne om at ophavsretsbrydere er tyveknægte.'
Hvis man stjæler noget, der tilhører andre, er man en tyv. Hvis man krænker (ophavsrets)loven, er man en forbryder. Det kræver naturligvis en dom først. Men hvordan kan det kaldes en smædekampagne at minde folk om det? Emsigt, javist, men da ikke ærekrænkende.

Videre skriver du, at det var samme smædekampagne, der 'fik Katrine Lilleør til på Danmarks Radio at råbe ud i æteren at Tøger Seidenfaden var en tyv, tyv, tyv.'
Jeg husker ikke begivenheden og kan slet ikke se sammenhængen. Kathrine Lilleør er et tågehorn og tuder af egen drift - uden inputs fra en tilfældig advokat. Tøger Seidenfaden stjal Ritt Bjerregaards kommissærdagbog i 1995, hvilket han også fik dom for, så i dén forstand havde hun ret i, at manden var en tyv. Men sammenhængen, Jesper Hansen, hvor er den?

Dit afsluttende kritikpunkt - eller raseriudbrud – er for spekulativt til at besvare. Personligt foretrækker jeg at lade en domstol afgøre sagen. Dommere har pligt til at basere deres kendelser på andet end pressemeddelelser og mavefornemmelser.

Jesper Hansen

Søren Markers: Hvis man stjæler noget, der tilhører andre, er man en tyv. Hvis man krænker (ophavsrets)loven, er man en forbryder. Det kræver naturligvis en dom først. Men hvordan kan det kaldes en smædekampagne at minde folk om det? Emsigt, javist, men da ikke ærekrænkende.

Man er ikke tyv med mindre man har overtrådt tyveriparagrafen. Men det er der lige pludselig rigtig mange der tror, takket være Schlüters grove smædekampagne, eksempelvis dig selv og også Katrine Lilleør, der helt i Johan Schlüters ånd, kunne udråbe Tøger Seidenfaden til en tyv i bedste sendetid, fordi han brød ophavsretten i jægerbogssagen.

Mit "afsluttende kritikpunkt" er da ikke spekulativt. Det er Albæk fra Zentropa, der har sagt at Johan Schlüter ikke tilbød kontrolmuligheder.

Jesper Hansen

...Peter Aalbæk hedder han retteligt.