Læsetid: 6 min.

’Magt og tillid går hånd i hånd’

Som folkeskolelærer udøver Kirsti Pedersen magt mange gange i løbet af en dag, hvilket sker med øje for en demokratisk dannelse og for forholdet mellem individ og fællesskab. For skolelæreren hænger tillid og magt uløseligt sammen
Samfundsfagslæreren Kirsti Pedersen prøvede på et tidspunkt i sin undervisning at spørge eleverne, hvad de ville gøre, hvis hun en dag ikke dukkede op, men ansvaret for undervisningen i stedet var overladt til dem selv. Eleverne svarede, at de ikke ville kunne håndtere et sådan ansvar.

Sigrid Nygaard

11. juli 2015

Eleverne i 8.C på Sjælsøskolen i Birkerød har fordelt sig i syv grupper, som hver især har fået til opgave at præsentere et politisk parti foran klassen. Der arbejdes koncentreret og lavmælt. Det er deres samfundsfagslærer Kirsti Pedersen, som har stillet dem opgaven, og hver fremlæggelse skal berøre partiets politiske ideologi, formand og mærkesager.

»Hvis I alle sammen rejser jer og kigger herop,« siger Kirsti Pedersen ud i klassen og peger først på en stol til venstre for tavlen og dernæst på en nogle par meter derfra til højre for tavlen. »Det her er den yderste venstrefløj, og stolen derovre er den yderste højrefløj. Nu skal en repræsentant fra hvert parti placere sig på det politiske spektrum, og I må ikke tale sammen imens,« tilføjer hun. Der bliver visket, fnist lidt og grublet, mens eleverne finder et ståsted. »Schhhh,« tysser Kirsti Pedersen. Uden for klasseværelset er det danske Folketings politikere i valgkamp, og hun har ryddet årsplanen for samfundsfag til fordel for valget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu