Læsetid: 7 min.

Under en ufatteligt høj og blå himmel

Den danske filmdiva Asta Nielsen var en funklende stjerne i stumfilmens Tyskland. Nu er hendes sommerhus på øen Hiddensee åbnet som museum over en lykkelig tid, som ’Die Asta’ selv satte et smerteligt punktum for efter nazisternes magtovertagelse
»Asta Nielsen var ikke bare den første filmstjerne. Hun direkte bestemte stumfilmens udvikling og mimik – fra lystspil over dramaer til tragedier. Med en enkelt håndbevægelse kunne hun udløse en hel skala af følelser. Derfor blev hun med rette så stor en stjerne, ikke mindst i Tyskland,« siger Renate Seydel. Billedet er fra filmen Nach dem Gesetz.

»Asta Nielsen var ikke bare den første filmstjerne. Hun direkte bestemte stumfilmens udvikling og mimik – fra lystspil over dramaer til tragedier. Med en enkelt håndbevægelse kunne hun udløse en hel skala af følelser. Derfor blev hun med rette så stor en stjerne, ikke mindst i Tyskland,« siger Renate Seydel. Billedet er fra filmen Nach dem Gesetz.

Ullstein Bild

23. juli 2015

»Under en ufatteligt høj og blå himmel, dyppet i lys og farver, som var mere lysende her, end de andre steder i Norden jeg kender, ligger en smal, primitiv ø som en oase i Østersøen. (...) Intet sted var man så ung, så lykkelig og så fri som på den smukke ø.«

Sådan lød det i længselsfuld datid i stumfilmstjernen Asta Nielsens selvbiografi Den tiende muse fra 1946.

Og det selvom længselsobjektet var så tæt på: 1930’ernes Hiddensee, en kunstnerkoloni en lille times sejlads fra Rügen, hvor Asta Nielsen tilbragte sommermånederne i årene 1928-36.

Det tabte paradis

Trods tiltagende turisme er den danske filmdivas maleriske ord stadig rammende i dag. Efter færgeoverfarten skal man gøre sig usædvanligt umage, hvis man vil støde på den bilfri øs eneste motoriserede trafik i form af en minibus og en ambulance. Cykler og hestevogne er der til gengæld en masse af på Hiddensee.

Mod syd breder øen sig fladt ud, mens nordøen rejser sig i et dramatisk landskab med udsigt over Østersøen hele vejen til Møn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Nørgaard

Citat fra artiklen.:

"Desto mere imponeret er Renate Seydel over Asta Nielsens konsekvente afvisning af et samarbejde med Det Tredje Rige ... Goebbels tilbød endda at grundlægge et filmselskab til Asta Nielsen under hagekorset".

En konsekvens den danske Magtelite - inklusive ledende partiledere med såkaldte kunstnere på slæb - har med modsatte fortegn overfor diktatorerne i KIna.

Husk Den Himmelske Freds Plads og manden foran tanke.