Interview
Læsetid: 3 min.

Blüdnikow: Jeg gik ud fra, at Holdts artikler optrådte i Information

Hvor mange artikler skrev Jacob Holdt egentlig til Information i 1970’erne og 1980’erne? Og havde de karakter af USA-kritisk propaganda? Information har bedt Bent Blüdnikow om dokumentation – og selv været en tur i arkiverne
Kultur
27. august 2015

Information har ringet til Bent Blüdnikow for at få uddybet hans dokumentation og kritik.

I et indlæg i Berlingske mandag fortsætter Bent Blüdnikow sin kritiske granskning af Informations fortid med udgangspunkt i den verserende sag om Jacob Holdt:

»Holdt skrev til Information, der i 1970’erne og 1980’erne blev en stor avis med markant indflydelse, avisen var en rede for påvirkningsagenter. Der var journalister på Information, der velvilligt gik Cubas og Sovjetunionens ærinde,« lyder det blandt andet i indlægget, hvor Blüdnikow samtidig opfordrer journalister til at begynde at »grave i Informations fortid«.

Siden har debatten raset på de sociale medier – for passer det overhovedet, at Jacob Holdt »skrev til Information«, sådan som Blüdnikow formulerer det, og hvad skrev han i givet fald om?

Læs også: Kugleregnen ved Wounded Knee

Information ringede i går til Bent Blüdnikow for at få uddybet hans dokumentation og kritik.

– Hvad mener du helt præcist, når du skriver, at Holdt »skrev til Information«?

»At nogle af hans artikler, så vidt jeg husker, optræder i Information.«

– Hvilke skriverier refererer du mere konkret til?

»Jeg har det ikke på skrift, men artikler op igennem 1970’erne og 1980’erne.«

– Hvor mange artikler drejer det sig om, og hvorfor var de problematiske?

»Nu kan jeg ikke huske artiklerne specielt, men hans bog Amerikanske Billeder udkom jo på Informations Forlag, og derfor gik jeg ud fra, at hans artikler også optrådte i avisen.«

– Det ved du ikke, om de gjorde?

»Jeg har ikke dobbelttjekket, men det må vi jo så gøre.«

Kun tre eksempler

Information har været en tur i Det Kongelige Biblioteks digitale søgearkiv for at komme svaret nærmere.

Informations eget arkiv er endnu ikke elektronisk tilgængeligt for perioden, men ifølge bibliotekets registreringer, som må tages med et vist forbehold, har Holdt i 1970’erne og 1980’erne – altså i den periode, som Bent Blüdnikow specifikt henviser til – i alt skrevet tre indlæg i Information: Et ’personligt rejsebrev’ fra 12. august 1978 stilet til læserne af Amerikanske Billeder. Et ’læserbrev’ fra 13. marts 1979, hvor Holdt går i rette med en anmeldelse af en spillefilm. Samt en ’kommentar’ fra 18. juni 1985, der former sig som et forsvar for Jacob Holdts eget omrejsende lysbilledshow.

Ikke just den form for USA-kritisk propaganda, man kunne få indtrykket af, når man læser Bent Blüdnikows indlæg, som slutter med ordene: »Det var ikke blot Holdt, der smurte ekstra på for at fremme revolutionen, nej, det gjorde store dele af journalistflokken på Mis-Information.«

– Har du selv smurt en anelse for tykt på med din formulering om, at ’Holdt skrev til Information’?

»Holdt fik sin bog udgivet på Informations Forlag på et tidspunkt, hvor der var et tæt samarbejde mellem forlaget og avisen, så nej, jeg mener, at der er fuld dækning for formuleringen,« fastholder Bent Blüdnikow, som mener, at Information stadig mangler at foretage en grundig selvransagelse af sin ideologiske fortid.

– De seneste dages debat har tegnet et billede af Information som et lukket reservat, der ikke inviterer sine politiske modstandere indenfor. Men hvis man søger på Det Kongelige Biblioteks arkiv, viser det sig, at Holdt igennem årene har skrevet 11 artikler til Information, mens du har skrevet 14 ...

»Jo, men jeg har jo netop skrevet kritisk om den lukkethed og ensretning, der har hersket på Information. I en lang periode op gennem 1970’erne og 1980’erne var man enige om at dyrke den linje, der nu engang blev lagt af anti-amerikanisme og forsvar for totalitære regimer. Så når jeg har skreget op, har det været for at sige, at der manglede pluralisme, og at der var et ideologisk efterslæb at gøre op med på avisen,« siger Bent Blüdnikow, som ikke mener, at der er noget »illegitimt eller mærkeligt« i hans interesse for Informations nære fortid.

»Information spillede en meget stor rolle i de år, så det er da kun rimeligt, at man fokuserer på det,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Som en mand, der betegner sig som både journalist og historiker, forekommer Blüdnikow at have et ret afslappet forhold til kilder.

Carsten Mortensen, Robert Ørsted-Jensen, David Zennaro, erik mørk thomsen, Jacob Jensen, Espen Bøgh, Hanne Ribens, Morten Jespersen, lars abildgaard, HC Grau Nielsen, Herdis Weins og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar

Hvordan Bent Blüdnikow overhovedet er blevet historiker er mig altså en gåde? Som historiker burde han vide at man bør have orden i sine kilde-angivelser? Og ikke bare baserer sine historier på fornemmelser og formodninger. Og dette er ikke en kritik af personen Blüdnikow, men en kritik af at han som historiker ikke har gjort sit arbejde ordentligt.

Carsten Mortensen, Laust Persson, Robert Ørsted-Jensen, erik mørk thomsen, Hanne Ribens, Tino Rozzo, Morten Jespersen, Ole Brauer, lars abildgaard, Bill Atkins, Tue Romanow, HC Grau Nielsen, Herdis Weins, Hans-Micael Søndergaard og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar

Når Blüdnikow skriver "anti-amerikanisme" så dækker det over anti-imperialisme, anti-kapitalisme, anti-socialdarwinisme, anti-militarisme - alt samme holdninger der også findes blandt amerikanerne selv...

Jeg forstår ikke Jacob Holdt og Information lader sig misbruge af en politisk amatør.

Janus Agerbo, Claus Oreskov, lars abildgaard, Toke Andersen, Steffen Gliese, HC Grau Nielsen, Hans-Micael Søndergaard og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld - men jeg har helt ondt af Blüdnikow - når han ser den røde fare alle steder. Er det ikke forfølgelsesvanvid det kaldes????????

David Zennaro, Espen Bøgh, Niels Duus Nielsen, Ole Brauer, HC Grau Nielsen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar

...eller levebrødsjournalistik.

Hans-Micael Søndergaard

Det er en 30 årskrig han er igang med. Kampen mod 'de røde' som 'forfulgte' ham på Universitetet. Jeg tror det er derfor at BB har svært ved at se en sag fra flere vinkler! Og så er han jo selv 'påvirkningsagent' for Israel! Og for USA.. men kun når det er Republikanske præsidenter!

Janus Agerbo, Laust Persson, David Zennaro, Niels Duus Nielsen, Tino Rozzo, lars abildgaard, Ib Heinisch, Ivan Breinholt Leth, HC Grau Nielsen, Aksel Gasbjerg, Herdis Weins, Søren List, Lars Peter Simonsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Blüdnikow har for længst solgt ud af sin integritet som historiker og journalist til fordel for rollen som koldkrigs debattør, og det er næppe andre end hans ligesindede som tager hans ord for gode varer længere.

Nu har vi så (endnu engang) sort på hvidt at han i sin kampagne ikke holder sig for god til frit at opfinde fakta så det passer ind i hans ideologiske verdensbillede, det burde vel få de sidste af hans tilhængere til at falde fra, men sådan går det næppe.

Laust Persson, David Zennaro, Ole Brauer, lars abildgaard, erling jensen, Karsten Aaen, Ib Heinisch, Hans-Micael Søndergaard, HC Grau Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
HC Grau Nielsen

Bent Blüdnikow har kun få tilhængere, nemlig "trykkefriheds selskabet" der har en ligeså letfærdig omgang med sandheden som ham selv.

Hans-Micael Søndergaard og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Poul Mikael Allarp

Morten Thing skrev for nogle år siden en denne artikel: "Dokumentation: Blüdnikow er en doven og dårlig historiker", der viser Blüdnikows forhold til kilder og de fleste kan vist google sig frem til en række andre kritikker af ham.
http://modkraft.dk/node/6801#

Søren Thuesen, uffe hellum, David Zennaro, lars abildgaard, Curt Sørensen, Karsten Aaen, Hans-Micael Søndergaard og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er intet opgør at tage! I modsætning til i dag var vi dengang velsignet med en pluralistisk presse, der i stedet for at skrive af lå i evig idédebat.

Carsten Mortensen, David Zennaro, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen og Hans-Micael Søndergaard anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Haha. Det er sgi da noget af sjoveste jeg har læst denne måned.
Manden er en gammel idiot der ikke kan tælle mere og som har mere paranoia end de fleste læsere af information der ser usa spøgelser og neoliberalisme alle steder.
Det minder sådan lidt om de der "nine eleven and the moonlanding was fake" videoer på youtube.
Det er godt nok ved at være nogle gamle æsler de der koldkrigere. Men det er først nu det bliver interessant. Kanon.

morten andersen og Hans-Micael Søndergaard anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Det er uheldigt for Information, Jørgen Dragsdahl og Jacob Holdt, at det er de knap så dygtige som Bent Jensen og Bent Blüdnikow der forsøger at gå i kødet på dem.

Ligesom der er behov for en Irakkrig kommission - er der også behov for en undersøgelse og grundig historieskrivning af Information, Tvind, DR, Kvinfo, VS, DKP, BuPL etc. Selvfølgelig var der en politisk kamp, selvfølgelig var der pæne og mindre pæne metoder.

Ivan Breinholt Leth

Tak til Information for mange års kritiske linie såvel overfor USA som overfor USSR. Hvis Blüdnikov ikke vil forholde sig kritisk til USA's mange fatale interventioner i andre lande, må det blive hans egen sag. Når selv et fæhoved som Trump kan forholde sig kritisk til interventionen i Iraq, og McNamara kan udtale sig fortrydeligt om Vietnamkrigen, så kan alle vi andre vel også tillade os at være kritiske?

Steffen Gliese, David Zennaro, Niels Duus Nielsen, Ole Brauer, lars abildgaard, erling jensen, Karsten Aaen, Dorte Sørensen, Ib Heinisch og Hans-Micael Søndergaard anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Gør plads for kørestolene !
Nu skal der skrives historie og sandheden skal frem.
De cigarrygende gamle mænd har fundet en person der betegner sig selv som intellektuel. Så skal han have spalteplads når han nu mener det rigtige.
Uha - det er sandhedens time. Vi står foran store historiske gennembrud.

Dorte Sørensen

Henrik Brøndum skriver - "Ligesom der er behov for en Irakkrig kommission - er der også behov for en undersøgelse og grundig historieskrivning af Information, Tvind, DR, Kvinfo, VS, DKP, BuPL etc. Selvfølgelig var der en politisk kamp, selvfølgelig var der pæne og mindre pæne metoder."
Men hvorfor stoppe her - hvad med JP, Venstre, DI, Landbrugsforeningerne - ja vi kan blive ved.

PS: hørte at Søren Pind mente, at Irak Kommissionen var kun nedsat for at generer Fogh Rasmussen samt at kommissionen var vedtaget med et spinkelt flertal, hvilket Pind synes var uhyrligt. Men så må Pind da også mene, at beslutningen om at sende Danmark med i Irak-krigen var endnu mere uhyrligt, da det skete på et spinkelt flertal med OVKs stemmer.

Janus Agerbo, Hans-Micael Søndergaard, Niels Duus Nielsen, Ole Brauer og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Vi skal have en sandhedskommision med 10 medlemmer til at undersøge det HELE
7 fra højrefløjen og 7 fra venstrefløjen
Alle skal kunne huske, så vidt de kan
Alle skal have gået i gymnasiet og drukket af Holdts billeder og Den kroniske uskyld
Og så skal de frem for alt kunne grave.
Der skal nemlig graves. Grave, grave, grave.

"jeg gik ud fra", hvem behøver fakta, når man har meninger. Men det er jo altid svært at se sit eget hykleri. Det er bare ærgeligt at ikke alle, ligesom Bent Blüdnikow, som tror at verden er opdelt i "mænd med hvide hatte og mænd med sorte hatte".

Birger Bartholomæussen

Bent Blüdnikow og Bent Jensen kalder sig historikere. Jeg er også historiker, men frasiger mig hermed min akademiske titel, som i den grad er kompromitteret og devalueret af de to fuskere. For nogle år siden var der i DR en komedieserie "Mit liv som Bent" om en lidt kikset student, der flyttede fra Års til Århus. Der klæber sig åbenbart noget mislykket til navnet Bent. Så til alle Danmarks øvrige Bent'er: Gå til numerolog og får et nyt navn

Hans-Micael Søndergaard og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar

'...avisen var en rede for påvirkningsagenter.'

Utroligt hvor meget disse mennesker ved om den type metoder. Minder mig lidt om den gang i de ligeglade firsere hvor hver og hver anden borgerlige politiker med baggrund som reserveofficer så sovjetisk misinformation i enhver antiatomvåbenbevägelse.

Lige til nogen spurgte hvordan det nu kunne väre de vidste så meget om det her misinformation.
Så blev det helt stille meget länge.

Søren Thuesen, Janus Agerbo, Hans-Micael Søndergaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

I 1970'erne var der i en kort årrække enkelte åndehuller hvor det var muligt at formulere en samfundskritik og herunder også et alternativt syn på den internationale politik og dansk udenrigspolitik. Det hyler højrefløjen stadig op over. Pluralismen var åbenbart for vidtgående og ytringsfrihed må kun eksistere som en fortløbende ensartet bekræftelse af dominerende ideologiske forestillinger samt højrefløjens vedvarende hate speach mod anderledes tænkende og anderledes værende. Imens er åndehullerne blevet lukket til. Universiteter , medier, skoler belærer os løbende i een ensrettet strøm om konkurrencesamfundets og konkurrencestatens velsignelser og Vestens åh så humanitære og idealistiske politik kloden over. Men højrefløjen raser stadig over, at der en gang i en kort periode overhovedet eksisterede anderledes tænkende.

Søren Thuesen, Hans-Micael Søndergaard, David Zennaro, Ivan Breinholt Leth, Nikolaj Paulsen, Niels Duus Nielsen, Søren Kramer og Morten Jespersen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Som en der også har "snuset til" historiefaget denne kommentar: Skønt dansk presse,og politisk opdeling selvfølgelig har ødder tilbage til supermagtskonfrontationen er det nok ikke bare i det historiske der er problemer. Det er sandelig også i nutiden, men her er valget stadig mellem pest og kolera. Eller mellem de forskellige mediers fordomsfulde tilgange, hvad enten det er Bwerlingeren, JP, Information. Men, indrømmet, så er valget ikke blot mellem pest og kolera, men vi kan måske også vælge tyfus eller Ebola.

jan henrik wegener

Tilføjelse:Hvis ovenstående kommentar (og følelsesudbrud) forekommer lidt grov, og det gør den sikkert, så sigter den først og fremmest på de menings og holdningstilkendegivelser der ligger som en understrøm - debatten.

"Den eneste sande tro", som Bent Blüdnikow står på vagt om, sker med selvindbildte opfattelser om realiteterne og helt uden dokumentation!?

- Mon ikke det taler for sig selv.

Andre med lignende paranoia forestillinger om livet får som regel medicin for herfor, men vi lever jo i et frit land, og danskerne tolererer også den slags landsbytosserier i medierne.

Nogen forklaring på hvorfor der kun findes "en sand tro og virkelighed", for sådan er det i Bent Blüdnikows univers, og desuden kan man umuligt tage fejl, - det er noget alle andre gør!

Man kan kun have ondt af manden og hans fantasier.

HC Grau Nielsen, Søren Thuesen og Hans-Micael Søndergaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jo, Espen Bøgh, der er n forklaring, som han selv har gjort rede for - som forklaring på et skifte fra venstre- til højrefløj: at han og hans far stod på Blekingegadebandens dødsliste. Det har tydeligvis haft ganske alvorlig psykisk katastrofevirkning, og han bør gøre noget for at finde sit eget sunde selv.

@ Peter Hansen

Jeg tror ikke du har ret, derimod tror jeg han har siddet forkert på den jødiske potte i sin tid, og samtidig fået for lidt wienerbrød.

Det kan gøre selv den stærkeste forstyrret på PTSD niveau, hvor tankerne ikke kan samles indenfor virkeligheden og fornuftens rammer.

Det er trods alt ikke første gang Blüdnikow udsender højreekstremistiske grundløse og bundløse udsagn nærmest i propagandaform for sine forstyrrede synspunkter stik imod virkeligheden.