Læsetid: 11 min.

Og dansk børnelitteratur blev ændret for altid

Cecil Bødkers Silas kom roligt sejlende ind i dansk børnelitteratur i 1967. Og forandrede den for altid. Nu er de tre første bøger om Silas blevet genudgivet. Men de er meget mere end nostalgi. De er pligtlæsning for et samfund, der har mistet sin selvforståelse
1967 er et skelsættende år i dansk børnelitteratur. Det år udkom en lang række bøger som har sat standarden for udgivelser sidenhen, og som stadig bliver læst. Det var tid til at skrive til og om barnet på en ny måde - som et helt menneske. Illustration: Sune Elskær/ Gyldendal

1967 er et skelsættende år i dansk børnelitteratur. Det år udkom en lang række bøger som har sat standarden for udgivelser sidenhen, og som stadig bliver læst. Det var tid til at skrive til og om barnet på en ny måde - som et helt menneske. Illustration: Sune Elskær/ Gyldendal

15. august 2015

Der er noget magisk ved de første linjer af Cecil Bødkers bog om Silas og den sorte hoppe.

»Han kom sejlende nedad floden i en sær lille brednæset båd, og han sejlede ikke siddende oprejst som andre, brugte ikke årerne, men lod strømmen føre sig som den havde lyst.« Og sådan fortsætter det.

På syv linjer opfordrer bogen os til at glemme alt, hvad vi har lært, om hvordan man kommer sejlende i en båd ned ad en flod, og i stedet bliver Silas til for øjnene af læseren.

For det er et nyt børnesyn, der ligger i den herreløse båd. I 1967 ankom Silas i dansk børnelitteratur som en underlig dreng, som ingen kunne bestemme over. Ingen forældre, ingen voksne, ingen normer, ingen vaner, ingen institutioner, ingen strukturer, ingen mønstre. Der er ingen tidsangivelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ulla Søgaard
 • Niels Duus Nielsen
 • Viggo Okholm
 • Anne Schøtt
 • Anker Nielsen
 • Annie Nilsson
 • Jens Møller
Ulla Søgaard, Niels Duus Nielsen, Viggo Okholm, Anne Schøtt, Anker Nielsen, Annie Nilsson og Jens Møller anbefalede denne artikel

Kommentarer

Viggo Okholm

Dejligt med en gennemgang af disse bøger, som vist nok næsten alle blev læst højt af mig for bøn og papbørn i firserne. Jeg kan jo håbe de har sat lidt spor Fremragende bøger med bredt indhold.