Læsetid: 11 min.

Hvad fik Niels Heidenreich til at stjæle guldhornene?

Guldhornene havde næppe haft den samme betydning, hvis ikke de var væk. Historiker Ulrik Langen fortæller nu historien om Niels Heidenreich, der fik dem til at forsvinde. Hvordan kunne han gøre det? Undersøgelsen af det spørgsmål fører os ind i den spæde diskussion af, hvad der gør en tyv
Den tysk-østrigske læge Franz Joseph Gall (1758-1828) mente at forskellige organer i hjernen repræsenterede forskellige egenskaber, og at det kunne mærkes på kraniet, hvilke der var størst. Han udførte også sin frenologiske undersøgelse på guldhornstyven Niels Heidenreich. Metoden var kontroversiel – ikke på grund af sin videnskab, men fordi den udfordrede idéen om menneskets frie vilje.

Den tysk-østrigske læge Franz Joseph Gall (1758-1828) mente at forskellige organer i hjernen repræsenterede forskellige egenskaber, og at det kunne mærkes på kraniet, hvilke der var størst. Han udførte også sin frenologiske undersøgelse på guldhornstyven Niels Heidenreich. Metoden var kontroversiel – ikke på grund af sin videnskab, men fordi den udfordrede idéen om menneskets frie vilje.

Polfoto

28. august 2015

I førstesals hjørnelejligheden i Larsbjørnsstræde nr. 18 stod Niels Heidenreich en majnat i 1802 og smeltede en dansk nationalskat om til et par skospænder og dårlige efterligninger af indiske kolonimønter, kaldet pagoder. Og ændrede dermed både Danmarks historie og sin egen.

De stjålne guldhorn satte gang i romantikken med Adam Oehlenschlägers digt om dem, og de der kun see guldets lue.

Da Niels Heidenreich stjal dem, var de Danmarks største guldskat, da han smeltede dem om, blev fortællingen om dem mere værd, end guldet nogensinde havde været. Ikke mindst derfor er historien om tyven et vigtigt bidrag til forståelsen af det samfund, som han frarøvede en stor skat. Professor i historie ved Københavns Universitet, Ulrik Langen, har nu givet os den med bogen Tyven – den utrolige historie om manden, der stjal guldhornene, der netop er udkommet på Politikens forlag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Aksel Gasbjerg
Aksel Gasbjerg anbefalede denne artikel

Kommentarer

georg christensen

Ja, hvorfor mon?. Svaret ligetil, de kunne omsmeltet give en krone i kassen. Destruktion og en krone i kassen hos sig selv. Det samme udfører IS i Syrien for tiden, værdierne er fjernet og solgt, resterne , forgængelige sandstens byggerier bare fjernet, så ses det bagefter ikke så tydeligt, at værdierne er fjernet.

Hvad er overhovedet værdier?, hvis "LIVET" kun betragtes som "terroist" fra modsætningens side?, som med guldkroner, diamanter skyskrabere bygget på "slave arbejdere", overalt på jorden, i "guldets" alkymistiske selv formerimgs proces beskrivelser, fuldstændig overser "LIVET" og dets krav om forståelse overfor LIVET og dets eksistens berettigelse.

NB: I en sådan sammenhæng, er det ligegyltigt, om IS ødelægger oldtidsminder bygget på "sand", så længe meneskelivet" kun er bygget på vand og et par ekstra engridienser.