Læsetid: 7 min.

Hader du dig selv, menneske?

Naturødelæggelser har typisk ført til samfundskritik i litteraturen. Men i takt med at de altomfattende naturødelæggelser eskalerer, bliver problematiseringen af vores samfundsindretning nu afløst af selvhad og kritik af mennesket som art. Denne øko-misantropi og ekskludering af håbet hersker i nye romaner
Naturødelæggelser har typisk ført til samfundskritik i litteraturen. Men i takt med at de altomfattende naturødelæggelser eskalerer, bliver problematiseringen af vores samfundsindretning nu afløst af selvhad og kritik af mennesket som art. Denne øko-misantropi og ekskludering af håbet hersker i nye romaner

Freja Bagge/iBureauet

29. august 2015

»Mennesker stinker. Vi fortjener ikke at leve. Ingen af os. Lad noget andet overtage jorden. En eller anden slags skorpion eller hvad end, det kommer til at være. Tudser. Hyæner. De der kryb, der lyser i mørke. Og hvad så hvis en bunke idioter bliver fejet væk«

Ordene er Bethanys. En teenager som kan forudsige naturkatastrofer og fryder sig, når mennesker bliver ramt af dem. Hun er hovedperson i Liz Jensens bog, Varslet, der udkom på dansk i 2010. Og Bethanys menneskehad står ikke alene.

Menneskehadet viser sig nemlig mere og mere i litteraturen, fortæller Gregers Andersen, postdoc ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet.

»Misantropi – eller menneskehad – blomstrer i litteraturen i disse år. Og det er en speciel form for misantropi. Man kunne kalde den øko-misantropi. Hadet er typisk affødt af visheden om, at mennesket er i gang med at ødelægge planeten og dermed muligheden for menneskeligt og ikkemenneskeligt liv,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Troels Holm
Troels Holm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Disse romanfigurers selvhad og håbløshed afspejler økonomismens sejr over vores sjæle.
De liberalistiske ideologer spreder præcis dette syn på mennesket som et egoistisk asocialt individ, der er ude af stand til at tænke på fællesskabets langsigtede interesser og kun arbejder for sin egen private velstand.

Og disse liberalistiske ideologer er hastigt i gang med at ombygge hele samfundet, så det afspejler dette menneskesyn.
Det afføder centralisering, afskaffelse af den sociale solidaritet, nedbrydning af sociale strukturer og sikkerhedsnet, øget kontrol med vores arbejde, forbrug, daglige adfærd, holdninger og tænkemåde.

Det skaber en skærpet opdeling mellem dem de få, der trives under disse kyniske betingelser og bliver rige af det, og resten, som mistrives, nægter at opføre os som konkurrencesamfundet kræver, og nogen gange betaler en høj pris for det.

Den eneste udvej, jeg kan se, er at erkende, at der findes disse 2 slags mennesker i verden. Dem, for hvem personlig rigdom og magt står øverst i behovspyramiden, og os andre, som blot ser økonomien som et middel i et liv, hvor de primære værdier er fællesskaber, sociale forpligtelser, varme relationer, tillid, nysgerrighed, kreativitet og naturoplevelser. Det er rent faktisk sådan, de fleste mennesker lever deres daglige liv. Hvis alle kun tænkte på at besejre og udkonkurrere andre, ville samfundet øjeblikkelig bryde ammen og ende i blodigt kaos.

Vi må kræve magten, værdierne og stoltheden tilbage. Vi er trods alt flertallet. Der er under 6% asociale individer i en blandet befolkning. Det dummeste, vi kan gøre, er at opgive og rette hadet indad mod os selv.

Pia Nielsen, Kim Larsen, Jens Thaarup Nyberg, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar