Klumme
Læsetid: 4 min.

Henriksen og Venligboerne

Ligesom tilfældet var med Scherfigs Bukse Marius, så kunne Martin Henriksens stjernestund godt vise sig at få en ende. En skønne dag. Nemlig den dag hans uhyrlige synspunkter bliver så uhyrlige, at det faktisk går op for dem, der har stemt på hans parti, hvad det i virkeligheden er, de har stemt på
Ligesom tilfældet var med Scherfigs Bukse Marius, så kunne Martin Henriksens stjernestund godt vise sig at få en ende. En skønne dag. Nemlig den dag hans uhyrlige synspunkter bliver så uhyrlige, at det faktisk går op for dem, der har stemt på hans parti, hvad det i virkeligheden er, de har stemt på

Ib Kjeldsmark

Kultur
29. august 2015

Findes der en fiktiv skikkelse i vores litteratur, som ligner Dansk Folkepartis Martin Henriksen så meget, at figuren næsten kan opfattes som en forudsigelse af manden? Ja da, det gør der skam. Der findes sikkert flere, men den romanfigur, man umiddelbart kommer i tanke om, er selvfølgelig Bukse-Marius i Scherfigs Frydenholm.

Hvis den let malpropre tumpe fra besættelsestidens Sjælland skulle beskrives i dag, ville man nok ikke interessere sig for hans optagethed af kvindeligt vasketøj, men af spørgsmålet om hvorvidt det nu også er forsvarligt, at flygtninge – ikke jøder ganske vist – men muslimer får lov til at bosætte sig lige op ad en børnehave. Han vil mene, og sandelig også forkynde, at det direkte vil kunne skade børnene, ikke bare på kort, mellemlangt eller langt sigt, men resten af deres liv. Intet mindre.

Nutidens Bukse-Marius går ind for tvangsfodring af muslimer med frikadeller, han kræver, at de skal synge danske sange og danse omkring danske juletræer. Ideelt set mener han, at de burde sendes hjem til tortur i deres taberlande, altså der hvor de hører til. Bukse Marius partifælle, Kulsoen kan vi måske kalde hende, altså af litterære grunde, mener desuden – og Bukse-Marius kunne ikke være mere enig – at det bør være forbudt at tale ’muslimsk’ i det offentlige rum. Her bør og skal der udelukkende tales dansk.

Partiets arisk udseende formand er en tand mere rabiat: Han mener ikke, at flygtninge overhovedet skal have lov til at færdes ude mellem almindelige mennesker, altså danskere, men skal spærres inde i særlige bygninger, hvor de skal vente på at blive sendt hjem.

Scherfigs Bukse-Marius har sit livs stjernestund, da nazismen også har sin. Pludselig forstår han, den ellers ringeagtede landsbytosse, at han er noget ganske særligt. Nemlig et herremenneske, højt hævet over mindreværdige racer. Og for første gang har han forbundsfæller, der er stærkere, mange gange stærkere end dem, der altid har foragtet ham.

Nutidens Martin Henriksen må have en tilsvarende stjernestund netop nu. Hans parti er blevet landets næststørste parti, han har personligt modtaget Ridderkorset af Hendes Majestæt, han er en om ikke kær, så dog hyppig gæst i fjernsynet. Han er en mand, man lytter til, nok i nogle tilfælde fordi man ikke kan blive fri, og selv om folk ryster på hovedet af hans mange, forbløffende meninger, ved han med sig selv, at mange er enige med ham. De vil bare ikke altid indrømme det.

Eller også har de måske ikke helt forstået, at en ny tid er oprundet. En tid hvor det er ret og rimeligt at hade flygtninge og andre muslimer. Det er tilladt at sørge for, at de får så hårde livsbetingelser, at nogle af dem forhåbentlig vil vælge at flygte igen – hvis ikke hjem, så dog til et andet europæisk land hvor man er pladderhumanistisk nok til at synes, at de som et minimum bør have mulighed for at leve et almindeligt liv. Spise sig mætte og være i stand til samtidig at betale en almindelig husleje. Sørge for at deres børn har varmt tøj om vinteren.

Henriksen, vor tids Bukse-Marius, går ikke ind for den slags blødsødenhed. Det gør minister Støjberg, vor tids Isdronning, heller ikke – når det kommer til stykket. Så Martin Henriksen har al mulig grund til at glæde sig over, at han har støtte fra allerhøjeste sted. Det er ikke så tit notoriske undermålere – fra litteraturens såvel som virkelighedens verden – oplever det.

Stjernestunden vil få en ende

Men ligesom tilfældet var med Scherfigs Bukse-Marius, så kunne Martin Henriksens stjernestund godt vise sig at få en ende. En skønne dag. Nemlig den dag hans uhyrlige synspunkter bliver så uhyrlige, netop, at det går op for både sønderjyder og andre, der i stort tal har stemt på hans parti, hvad det i virkeligheden er, de har stemt på. Når det drejer sig om almindelig politik, har de stemt på et borgerligt parti, der er lige så fuld af løgn og løfter, der ikke bliver holdt, som alle mulige andre partier.

Kun når det drejer sig om at hade fremmede, er de ubøjelige. Der skal renses ud, de fremmede skal kunne mærke, at de er uvelkomne. Hadet til de fremmede er ikke bare politik, det er faktisk kun politik i underordnet forstand. Det er først og fremmest en religiøs overbevisning. Det er klamt og sygeligt. Desværre er vi endnu ikke kommet til det sted i den nutidige virkeligheds Frydenholm, hvor Bukse-Marius’ stjernestund effektivt bliver slukket.

Men heldigvis møder han dog modstand. En organisation som Venligboerne sætter sig med større og større opbakning, til modværge. Hvad tyngden og alvoren angår, er sammenligningen nok lidt vel drabelig, vi befinder os trods alt ikke under et nazistisk åg, men ellers kan man vel godt sige, at Venligboerne udfylder samme rolle som modstandsbevægelsen på Bukse-Marius’ tid? De risikerer ikke liv og lemmer, men nok hån, spot og latterliggørelse. Og hvis Martin Henriksen får magt, som han har agt, kunne det godt blive betydeligt mere risikofyldt.

Henriksens har også luftet den tanke, at loyalitet over for Danmark er vigtigere end ytringsfriheden. Danmark er begribeligvis her, det Danmark som Henriksen kender og forstår som dansk, nemlig et Danmark hvor venlighed over for fremmede, om det så bare er ytringer, der støtter tanken, anses for så udanske, at det må opfattes som landsforræderi.

Man må ikke trække nazikortet, hedder det. Hvorfor dog ikke?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den er rammende, dén dér med Bukse-Marius - kan sagtens udbredes til flere i flokken ... ;-)

Johnny Werngreen

Tak for en god klumme. Det, der skræmmer mig mest, er, at mere end halvdelen af Danmarks befolkning kan acceptere det uhyggeligt lave moralske niveau, den ikke særligt velbegavede Martin Henriksen repræsenterer.

Carsten Wienholtz, Dana Hansen, Jens Jørn Pedersen, Gunnar Bagge og Kirsten Kathrin anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"Skæbne:
......
Du sad på den forreste bænk . . . græd ikke, nej glo, glo, glo!
når en bange og vittig vikar spørger om to og to.
Vikarer i første mellem frelste en tynd disciplin
ved at vende det hele mod dig, der forsvarsløst blev til grin.
.......
Nu ta'r du hævn! Nu går du med skrårem og støvler på,
du løfter en arm, og det skinner i øjnenes blege blå.
For had og hån og trusler, det kan et menneske ta' -
men ikke det, nej aldrig: Det og grines a' . . .

Nu er du noget, Tykke! Mand og partikammerat.
Og hvis vi en dag skal til muren, så er din hånd parat.
Parat til at smadre et knojern ind i min mund, når du slår,
for nu vil du dræbe, Tykke, alle de onde år."

(Morten Nielsen - f. 1922 - d. 1944) - 'Efterladte digte'

Dana Hansen, Gunnar Bagge, Kirsten Kathrin, Henning Larsen, Karsten Aaen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Grethe Preisler - det digt er også faldet mig i hu flere gange, når jeg ikke har kunnet undgå at se MH på TV eller andetsteds.

Martin Mørch, Dana Hansen, Kirsten Kathrin og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Tak BWN !!! Det er den mest ætsende, klarsynede klumme jeg har læst i lang tid - respekt !!!
Den måde som Bukse-Henriksen siger "Fædrelandet" på når han optræder i TV, gør det svært ikke at få lyst til at trække Nazi-kortet - men man er jo et anstændigt menneske...

Mads Berg, Carsten Wienholtz, Martin Mørch, Dana Hansen, Gunnar Bagge og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar

Tak BWN !!! Det er den mest ætsende, klarsynede klumme jeg har læst i lang tid - respekt !!!
Den måde som Bukse-Henriksen siger "Fædrelandet" på når han optræder i TV, gør det svært ikke at få lyst til at trække Nazi-kortet - men man er jo et anstændigt menneske...

Det værste ved Information.dk nye begrænsede adgang til artikler for ikke-abonnenter er, at jeg ikke mere kan læse Bent Vinn Nielsens vidunderlige klummer - som jeg altid har elsker, også når jeg var enkelte gange var uenig.
Men husholdningsregnskabet kan ikke finde plads til den mindst ringe . Det er allerede barberet ned til det essentielle. Så det er enten Information udelukkende som gratist eller at give køb på det ugentlige raid i Genbrugsbutikkens kæmpe bogafdeling, der rummer uanede mængder af skøn - og faglitterær revl og krat på mindst 5 sprog til overordentligt rimelige priser, så man kan komme hjem med oversete,glemte eller genfundne skatte. Og den luksus kan jeg simpelthen ikke undvære. Så det er et gyldent alter, jeg ofrer Information på.

Henning Larsen

Så er der en sandhed i at ordner sætter man på idioter. Nu er han i klasse med Balle-Lars og de andre

Carsten Wienholtz, Dana Hansen, Gunnar Bagge, Tino Rozzo, Kirsten Kathrin og Johannes Lund anbefalede denne kommentar

Jeg drømmer om en Støjberg-Henriksen fri zone, hvor man aldrig hørte eller så noget til dem.
Jeg magter ikke længere dette massive opbud af dumhed.

Carsten Wienholtz, Dana Hansen, Benjamin Lau Jensen og Gunnar Bagge anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Provins.

Grethe Preisler

MF Martin Henriksens vej fra aktieinvestor til værdipolitiker
(Kilde: Kristeligt Dagblad 13.02.2006 - interview med MF Martin Henriksen, Dansk Folkeparti)

Efter det islamistiske terrorangreb på World Trade Center i New York i september 2001 så den da 21-årige ufaglærte chauffør i Kødbyen, Martin Henriksen, kursen styrtdykke på de aktier, han havde investeret fortjenesten ved salg af sin lejlighed i. Og da boet var gjort op og tabet konstateret, besluttede den unge Henriksen at reservere de sølle 30.000 kr, der var tilbage af formuetilvæksten, til køb af annoncer, løbesedler og valgplakater i forbindelse med sin kampagne som folketingskandidat for DF i 2005.

Som sagt så gjort, og det viste sig at være en bedre investering for et ungt menneske, der gerne ville frem i verden, end køb af aktier. Thi efter folketingsvalget i 2005 kunne den nu 25-årige Martin Henriksen, som mellemtiden havde taget en HF, skrive Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti på sit CV.

Og der har MF Martin Henriksen siddet godt og trygt siden 2005, hvilket bekræfter sandheden i det gamle ord, at enhver er sin egen lykkes smed, og det ikke gør noget, at man er født i en andegård, når blot man har ligget i et svaneæg ;o)

Grethe Preisler

@Jens Thaarup Nyberg: "Provins."

Grænsefloden mellem provins og metropol hedder i Danmark Frederiksholms Kanal.

Jens Thaarup Nyberg

@Preisler
Teknisk set, ja.

Grethe Preisler

'Teknisk set' er Martin Henriksen ikke ringere udrustet med empatiske evner fra naturens hånd end de fleste af Dansk Folkepartis medlemmer. Han har bare været så uheldig at blive 'headhuntet' af nogen, der var klogere på investeringer i aktieoptioner end Martin Henriksen var i 2001.

Jens Thaarup Nyberg

Martin Henriksen ikke ringere udrustet med empatiske evner end de fleste. Han har bare været så uheldig at blive 'headhuntet' af nogen, der var klogere på investeringer i aktieoptioner end Martin Henriksen var i 2001.

Grethe Preisler

Og havde MF Martin Henriksen ikke været så uheldig at være indehaver af en ejerbolig i 2001, da han blev 'headhuntet af en sidegadevekselerer' kunne han have undgået at falde i kløerne på karrierepolitikere med større sociale ambitioner end kulturel og akademisk kapital i rygsækken hjemmefra.

Kort sagt: Det er ikke nemt at være nogen, og det er synd for MF Martin Henriksen, at proletarforfatteren Bent Vinn Nielsen ikke har mere ondt af ham, end at han kan få sig til at skrive så stygt om ham i dagbladet Information, hvor landets bedste hoveder diskuterer de mest presserende emner.

Jens Thaarup Nyberg

Behovet, for at udtrykke noget rimeligt banalt i mange ord, har altid undret mig; jeg undskylder det med påtrængende ego´er.
Altså: Martin Henriksen bør belægge sig med teflon.

Iøvrigt, tak for (Morten Nielsen - f. 1922 - d. 1944) - 'Efterladte digte'; ( jeg er ikke så meget til danskhed, at jeg kender kulturskatten ind og ud)

Z-det blev virkelighed;
day after day it comes creeping.

Grethe Preisler

Z det blev virkelighed skrev Leif Blædel i 1977 - fred være med hans sjæl, det var en skam Information ikke havde råd til at beholde Blædel på lønningslisten til hans død.

Nu er det blevet virkelighed, men i 1977 mente de fleste, det var bare noget forbigående, og havde ingen anelse om, at det var endemisk.

Jens Thaarup Nyberg

Jeg er bange for, vi befinder os i en situation, hvor venstrefløjen ganske vist vinder frem, men højrefløjen vinder endnu mere - jeg beder til og håber på en ´liden tue´.

At der ryger en smædesang af panden kan jo ske. Men med dette niveau i artikel og kommentatorspor kan DF da trygt se fortsat fremgang i møde.

Består venstrefløjen udelukkende af EL's folketingsgruppe og så en retorisk skraldespand. Jeg savner Scherfig, Brecht, Solvognen ....

Ja, Henrik Brøndum, der er ikke meget at grine af, vel? ...

Per Holm Knudsen

Man bør nok om Martin Henriksen erindrer sig, at i Danmark har vi det demokratiske princip, at enhver myndig person kan vælges til Folketinget. Det kræver ikke nogen klogskab, viden eller erfaring, og Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti er et lærerigt udtryk for dette gode demokratiske princip. Martin Henriksen er så afgjort ikke den skarpeste kniv i Folketingets skuffe, og det skyldes ikke kun, at han er medlem af Dansk Folkeparti, og på den måde er han med til at afspejle bredden af kløgt i Folketinget.