Læsetid: 6 min.

Nu vil heteromanden begæres af bøsser

Heteroseksuelle sportsstjerner, skuespillere og marinesoldater står i kø for at posere som passive sexobjekter – ikke mindst for homomagasiner. Det er udtryk for en enorm mentalitetsændring, siger britisk forfatter, og kulminationen på en udvikling, der startede i slutningen af 1980’erne, da store dele af den tunge industri i England blev nedlagt
Når heteroseksuelle mænd underkaster sig andres blikke er det på den ene side en form for underkastelse, men på den anden side en ny form for mandlig dominans. For det at blive kigget på giver en form for magt.

Når heteroseksuelle mænd underkaster sig andres blikke er det på den ene side en form for underkastelse, men på den anden side en ny form for mandlig dominans. For det at blive kigget på giver en form for magt.

Donny O’Malley

14. august 2015

For nogle uger siden blev borgerne i San Diego i Californien vidne til et helt særligt syn. Ned ad hovedgaden gik et optog af pumpede, kortklippede marinesoldater med fuld oppakning, kun iklædt grønne silkeboksershorts. Inden marchen poserede nogle af soldaterne til en fotosession, hvor de struttede med deres blottede baller, smurte hinanden ind i solcreme og sendte kys til hinanden og kameraet. Alt sammen for at sætte fokus på de mange selvmord, som krigsveteraner begår hver dag i USA på grund af posttraumatisk stress fra krigserfaringerne.

Det kan måske virke overraskende, at de ellers så macho marinesoldater lader sig sexobjektificere, af kvinder såvel som mænd – homomagasinet Out Magazine var for eksempel vilde med billederne og bragte dem på deres website – men der er sket meget, siden David Beckham i 2002 poserede for homomagasinet Attitude og dristede sig til at udtale, at han elskede at være et homoikon.

Dengang blev det af flere medier betragtet som helt exceptionelt, at en mandlig sportsstjerne omfavnede den rolle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der kan ikke kommenteres

Steffen Gliese

Og det er jo ikke gjort med det penetrerende blik - for tiden fortæller heteroseksuelle mænd ikke sjældent om fysisk penetrering som den ultimative vej til orgasme, som f.eks. i DR2 sidste lørdag.

Torsten Jacobsen

I er 20 år for sent ude, Information - eller også er det bare Mark Simpsons 'analyse' som kontinuerligt hældes på nye flasker?

Simpson's first book Male Impersonators (1994) [!!] provided the background for his theory of metrosexuality by examining the way men were represented in popular culture – movies, ads, mags, music, male stripping, and comedy – and showing how 'unmanly' passions such as homoeroticism, male narcissism, and male masochism were not excluded but rather exploited, albeit semi-secretly, in voyeuristic virility.

Returning to Freud's theory of universal bisexual responsiveness, Simpson also 'outed' what he saw as the homoerotic subtext of masculinity itself. In particular, Simpson analysed the way movies, ads, pop music, and bodybuilding, had replaced 'real' masculinity, if it ever existed, with something 'sexy and simulated'. In his chapter on Marky Mark and his (then) recent Calvin Klein ads, Simpson argued that the rapper's appearance on billboards in Times Square and on the side of buses 'in his prime and in his underwear', grabbing his 'package' to shift product, graphically demonstrated how the commodification of the male body – 'and gay men's love for it' – had become 'eyepoppingly' mainstream.

Der er en påfaldende forskel på, hvordan medierne beskæftiger sig med emnet objektivisering af kroppen, når det drejer sig om henholdsvis mænd og kvinder. Objektivisering af mænd omtales altid som noget overvejende positivt: Det er spændende, frigørende, ligestillet og progressivt osv.. Når det derimod handler om objektivisering af kvindekroppen, er tendensen konsekvent helt modsat: Det er undertrykkende, diskriminerende, chauvisnistisk og skadeligt osv..

Hans Nielsen, Anne Eriksen, Thomas Toft og Karla F. Fontane anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Netop, Morten Jespersen - en tingsliggørelse og en fiktionalisering. Selvom objektivisering burde dække det første, gør det det jo ikke: objektivisering betyder mestendels at underkaste rationel analyse.

Steffen Gliese

Det er i øvrigt meget sjovt, at vi ligesom iagttager en tilbagevenden til den hegemoni, hvor bøsserne som avantgarde begyndte det, der med forsinkelse spredte sig til majoritetssamfundet, og som man kunne befrygte var forladt med den voksende efterspørgsel i homokredse efter konformisme og 'normalisering', hvor bevægelsen ligesom har været den anden vej.

Karla F. Fontane

På hvilken måde er de mænd på forsiden attraktive? Det ville nu have virket bedre, hvis de havde taget boxer shorts på - og ikke den feminine string tanga. Desuden er mænd med lille ølmave da meget flottere - og bedre i sengen :P ... jeg kan heller ikke sådan rigtig forstå, hvad I vil sige med den der artikel. WOW der er nogle marinesoldater som bliver fotograferet OG kommer i homomagaziner. Jeg kan ikke rigtig se noget extraordinært i det? Det er da mange der gør. Jeg kan heller ikke sådan rigtig forstå, hvorfor det er vigtig at understrege sexualiteterne: kan det ikke være lige meget, om folk derhjemme heller går i seng med mænd end med kvinder? Er det ikke en privatsag?

Lene Kruhoffer, Morten Jespersen og Thomas Toft anbefalede denne kommentar

De synes vel det er befriende at kunne komme ud af skabet og have mulighed for at gå derind igen bagefter. Det er da et skridt i den rigtige retning.

Gert Selmer Jensen

Det var dog nogle forbavsende fede røve, for marinesoldater.!? Laver de ikke noget.?

Arne Lund, Steffen Gliese, Torben Nielsen og Per Jongberg anbefalede denne kommentar

Måske kan amerikanske og engelske forhold udi seksualitetens verden ikke direkte overføres til DK fra USA eller England/UK, da danske mænd siden 1970erne og i hvert fald siden 1980erne og helt sikkert siden 1990erne har været vand til at danske kvinder også godt kan se på dem som sex-objekter. Og selv gå efter at score fyre ude i byen. Og selv tage initiativ til at kontakte fyre i byen, eller ringe til dem, hvis de vil dem noget. Enten på den eller den anden måde.

For cirka 30-35 år siden var der i Information en meget interessant debat om mænds orgasmer; den var spændende, kritisk, interesserende, og højpandet intellektuel. Og man lærte faktisk noget....og blev klogere...

Fænomenet er faktisk kommet til DK, vil jeg mene. Danske kvinder likede billedet af norske mandlige betjente i deres sommerdress på Facebook og Instragram mm. en hel del. Og EkstraBladet kårer hver gang der er håndbold med herrer den bedste hunk indenfor håndboldverdenen. Det, som måske er nyt her, er fodboldspillere nu står frem og åbent erkender, at de enten er homoseksuelle eller støtter homoseksuelle i deres kamp.....

Når selv det danske politi (mener jeg det er?) går med i Pride paraden i morgen i København er vi nået langt her i DK....

Claus E. Petersen

Det er simpelthen utroligt som disse sporty fyre, med deres elite credo, uden at være politiske eller militære bare kan tænde en gammel hetero hvid mand som mig.
Med en smule held er der en trendy drink der bliver, eller allerede er blevet opkaldt efter dette forfriskende bad i en ny kultur og accent.

Anders Bernhoft

Jeg gad rent faktisk læse artiklen. De nøgne soldater hjalp på det. Jeg savner en kort beskrivelse af manden bag teorierne.
Men når det er sagt, kan jeg nikke genkendende til indholdet. Det har ændret sig siden 1994. Der ville heteromænd ikke i samme udstrækning flirtes med og legede ikke med deres seksualitet. Har ingen forksning bag til at understøtte påstanden, kun erfaring fra 20 år i homomiljøet. Så tak for artiklen, som altså var interessant for en homo.

Ikke her på matriklen. Her er vi ikke nået længere end til Morten Korch....

I øvrigt, så fatter jeg ikke hvad Inf vil med alt det ligegyldige livsstilsbras. Overlad dog det til dertil indrettede billedblad - Poltiken.