Interview
Læsetid: 6 min.

’Er mennesker kun vigtige, hvis de betaler sig samfundsøkonomisk?’

Hvis man gør alting op i kroner og øre, skaber man et hierarki i forhold til, hvor godt forskellige kroppe kan betale sig for samfundet. Og det medfører et alvorligt demokratisk problem, mener Sarah Glerup fra Enhedslisten
Kultur
25. august 2015
’Både som kørestolsbruger og som lesbisk løber man panden mod normalitetens mur, fordi samfundet er indrettet af et flertal, man ikke selv tilhører,’ siger Sarah Glerup

’Både som kørestolsbruger og som lesbisk løber man panden mod normalitetens mur, fordi samfundet er indrettet af et flertal, man ikke selv tilhører,’ siger Sarah Glerup

Lærke Posselt

Under forsommerens valgkamp blev Sarah Glerup interviewet til DR2 om et udspil, Enhedslisten havde lavet, som skulle sikre mere lige adgang til demokratiet.

Midt under interviewet lavede kameramanden en panorering fra hendes ansigt og hele vejen ned til hjulene på hendes kørestol, fokuserede på hjulene et øjeblik og løftede så kameraet tilbage til hendes ansigt.

»Hvis en kameramand havde lavet det dér på Johanne (Schmidt-Nielsen, red.), så havde folk tænkt, at det var sexistisk, men i mit tilfælde er elevatorblik åbenbart et legalt middel til at sikre, at enhver har forstået, at jeg sidder i kørestol,« siger Sarah Glerup, der er ansat ved Enhedslisten, som hun tidligere på året stillede op til folketingsvalget for.

Vi står i gangen foran Færøværelset på Christiansborg. Når vi ikke taler sammen, kan man høre en svag susen fra hendes respirator.

Hun fortæller, at hun valgte at få respirator, inden det nåede at blive rigtig kritisk. Respiratoren er en af grundene til, at hun ikke ville kunne finansiere sit eget liv, hvis man gjorde regnskabet op i kroner og øre:

»Jeg har muskelsvind og er afhængig af hjælp for overhovedet at kunne fungere. Ja, for at kunne overleve. Jeg har en respirator, som holder liv i mig. Jeg har en hjælper, som blandt meget andet sørger for, at respiratoren fungerer. Og jeg har en kørestol. Alt det koster flere penge, end jeg på nogen måde ville kunne levere i form af traditionelt lønarbejde,« siger hun og påpeger, at den største forhindring for ligestilling for mennesker med handicap i hendes optik er den tankegang, der handler om, at nogen kan betale sig, mens andre ikke kan.

Hun synes, at det er vigtigt at stille spørgsmålet om, hvorvidt mennesker er vigtige i sig selv. Eller om de kun er vigtige, hvis de kan betale sig samfundsøkonomisk.

»Og hvordan vil man overhovedet gøre det op,« spørger hun og konkluderer, at tankegangen skaber et seriøst demokratisk problem, fordi man dermed laver et hierarki baseret på, hvor godt forskellige kroppe betaler sig for samfundet:

»Vi har en tendens til at dele folk op i, hvem man synes, der bidrager, og hvem man synes, der ikke bidrager. Dem, som giver, og dem, som tager fra samfundet. Det er problematisk, og i bund og grund noget vrøvl. En ’erhvervsmand’ får jo også glæde af, at vi betaler skat. Han får glæde af, at hans ansatte kan komme gratis på sygehuset, så de kan komme hurtigt tilbage på arbejde, hvis de bliver syge. Og han får glæde af, at han har fået en gratis uddannelse og så videre.«

Inhabilitet

Sarah Glerup betragter ikke sig selv som handicappolitiker, for hun er politisk aktiv på alle mulige områder. Men hun bliver ofte presset ned i den kategori alligevel. Og det er ikke en kategori, der giver point i dansk politik.

I løbet af valgkampen blev hun således spurgt, om ikke hun er inhabil i forhold til at diskutere handicappolitik, fordi hun selv har et handicap. Ligesom et flertal i Fredensborg Kommune tidligere på året udelukkede kommunalpolitiker Kristian Hegaard fra Radikale Venstre fra at deltage i forhandlinger om planlagte millionbesparelser på handicapområdet.

Det viser noget interessant om, hvilke erfaringer, der bliver betragtet som værdifulde og værdiskabende, mener hun:

»Prøv at tænke på alle de politikere, som har baggrund som erhvervsfolk. Når de stiller op, så gør de det tit under parolen ’stem erfaring ind.’ Det er virkelig interessant, at den type erfaring bliver betragtet som en styrke i forhold til at diskutere økonomi, mens erfaringen af at sidde i kørestol og have brug for hjælp, bliver set som en faktor, der gør dig inhabil i forhold til at diskutere ’handicappolitik,’« siger hun og tilføjer, at da man for hundrede år siden diskuterede, om kvinder skulle have stemmeret, på samme måde diskuterede, hvorvidt kvinder var habile eller ej.

»Man kunne finde på at spørge, om kvindernes ’små personlige problemer’ ikke bare ville komme til at styre deres tilgang til politik. Siden har man mere eller mindre indset, at alle kønnede erfaringer bør være ligestillede, for de kan alle bidrage med vigtige perspektiver. Man er bare ikke nået til at overføre det til folk, der har erfaringer med handicap.«

Hvem bidrager til demokratiet?

Hun mener, at vi i princippet alle er inhabile, fordi vi alle har et sæt personlige erfaringer med os:

»Derfor er det fuldstændigt afgørende for demokratiet, at vi sikrer en bred repræsentation af alle mulige erfaringer alle de steder, hvor der træffes beslutninger,« siger hun og peger på en følge af, at vi deles op i kropskapable erhvervsmænd, der genererer penge, og så dem med brug for hjælp, der koster penge: Ifølge den tankegang er der ikke langt fra det at være en udgift til at være en nasser, siger hun.

»Og det er jo farligt, hvis det er en nasser, der skal være med til at lave finanslov.«

Under tendensen med at fokusere på nytteværdi lever en forestilling om, at der faktisk findes mennesker, som er helt handicapfri og uafhængige, som kun bidrager og aldrig behøver hjælp. At de er lette at skelne fra de andre.

Dem, der ikke er uafhængige. Som har brug for hjælp. Som er en belastning for samfundet, som koster samfundet penge. Og som kan komme til at ’suge’ vores budgetter fra hinanden. Men den forestilling giver ikke mening, siger hun.

»Der findes ikke et menneske i vores samfund, som er fuldstændigt uafhængigt. Der er jo f.eks. så godt som ingen i dette land, der ville overleve, hvis sundhedsvæsnet, butikkerne og de arbejdere fra den tredje verden, som leverer billige fødevarer til os, forsvandt. De færreste ville kunne gå ud og jage okser i dag. Så i virkeligheden er vi alle sammen afhængige af hinanden på forskellige måder. Ligesom at vi alle sammen bidrager på forskellige måder. Og de væsentligste af dem kan og skal man ikke gøre op i kroner og øre på den måde.«

Historiefortælling

Sarah Glerup har altid gerne villet fortælle historier. Tidligere mest på skrift, men da hun begyndte at arbejde for Enhedslisten, hvor hun i sit job som pressemedarbejder skriver meget, fik hun lyst til at udtrykke sig kreativt på anden vis.

Hun begyndte at tegne, og nu har hun en prisbelønnet blog, hvor hun ofte lægger tegninger og tegneserier op.

»Jeg trækker meget på mit eget levede liv i mine tegninger, og jeg prøver at insistere på, at de historier, jeg kan fortælle fra mit perspektiv, er vigtige. Ligesom jeg synes, at politik langt hen ad vejen også handler om at udvælge, hvilke historier man vil sætte fokus på. Er det erhvervsmandens erfaring eller pensionistens,« spørger hun.

Og Sarah Glerup kan altså fortælle historier fra et perspektiv, hvor det at skille sig ud og blive ’den anden,’ som hun siger, er en central erfaring.

Hun skiller sig synligt ud som kørestolsbruger, og hun skiller sig ud ved at være lesbisk. Ved at have et ben i de to lejre har hun fået et særligt indblik i, at to helt forskellige minoriteter kan have beslægtede udfordringer.

»Både som kørestolsbruger og som lesbisk løber man panden mod normalitetens mur, fordi samfundet er indrettet af et flertal, man ikke selv tilhører. I det ene tilfælde bliver ens liv begrænset af f.eks. trapper, i det andet af håbløst heteroseksuelt tænkte regler om forældremyndighed. I begge tilfælde er det egentlig ikke det at have muskelsvind eller at forelske sig i sit eget køn, der er et handicap. Det er mødet med normalitetens rammer, fordomme og diskrimination, der får handicappet til at opstå. I den forstand kan mødet med trappen på mange måder virke ligesom mødet med fordommen,« siger hun.

»Set fra den vinkel bliver det åbenlyst, at vejen til ligestilling ikke kræver, at vi skal eliminere hverken muskelsvind eller homoseksualitet. I stedet skal vi tænke kritisk over selve normalitetens rammer og ’blinde’ vinkler, sådan at samfundet generelt bliver mere inkluderende.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bente Petersen

Et menneskeliv kan ikke goeres op I kroner og oerer... min beundring for Sarah ... og all de mennesker der maa kaempe mere and de fleste ... ... hvis vi begynder at saette vaerdi paa mennesker og vuderer hvem der er vaerdig til at leve - - - saa er vi godt nok langt ude...

John Hansen, Lilli Wendt, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Jørn Andersen, David Zennaro, Alan Strandbygaard, Gert Selmer Jensen, Henrik Christensen, kjeld jensen, Karsten Aaen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

"I løbet af valgkampen blev hun således spurgt, om ikke hun er inhabil i forhold til at diskutere handicappolitik, fordi hun selv har et handicap. Ligesom et flertal i Fredensborg Kommune tidligere på året udelukkede kommunalpolitiker Kristian Hegaard fra Radikale Venstre fra at deltage i forhandlinger om planlagte millionbesparelser på handicapområdet." !?!

Det strider mod sund fornuft, og endnu mere mod hvad der er ret og rimeligt.

Lilli Wendt, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Jørgen Wassmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Søndergaard, Mads Berg, Gert Selmer Jensen, Thomas Borghus, Anne Eriksen, Henrik Christensen, Bodil Waldstrøm, Helmut R., kjeld jensen, Karsten Aaen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Hvis handicappede er inhabile i forhold til at debatere/arbejde med handicap politik, hvad så med alle cand. polit'erne og cand. økonom'erne inden på Christiansborg, så er de vel også inhabile og burde udelukkes fra at deltage i folketingsdebatterne om budgetter og økonomi, og burde da slet ikke have lov til at stemme.

Elisabeth Andersen, Kristian Luis, Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Jørgen Wassmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Hansen, Gert Selmer Jensen, Erik Karlsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Kære Sarah

Vi må forholde os til virkeligheden anno 2015 og blive ved, som du så udmærket gør professionelt, med at råbe, skrige, skrive når vi møde stupide mennesker.

Mennesker, som enkelte fremtrædende politikere, bruger ord som "Gøgeunge-agtig" om unge mennesker der kræver specialundervisning.

Når mennesker ondskabsfuldt bliver tvunget i arbejdsprøvninger i en hospitalsseng. Ref Henrik Dahl LA, MF

Når mennesker bliver tvunget til lumbale operationer, ellers bliver deres forsørgelsesgrundlag fjernet, besluttet af embedsmænd i Ankestyrelsen, understøttet af administrative såkaldte lægekonsulenter.

Så hvis du tror, at du bliver arbejdsløs de næste 50 år har du forregnet dig. Der bliver stærk behov for brug af dine evner, som skribent og forhåbentlig snarligt folketingspolitiker.

Bedste hilsner
Peter Hansen

Bilag.
http://www.k10.dk/showthread.php?t=13342

http://www.k10.dk/showthread.php?t=16806

http://www.k10.dk/showthread.php?t=30224&highlight=minutter

900 sekunder om ugen bevilget fleksjob

Principafgørelse 108-13 Gældende

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=160588

John Hansen, Lilli Wendt, Carsten Wienholtz, Jørn Andersen, Carsten Søndergaard, Henrik Christensen, lars abildgaard, kjeld jensen, Karsten Aaen, Anne-Marie Krogsbøll, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, vi har fået en mærkelig idé om, hvor det er i orden at deltage i kraft af sine forhold, og hvor man er inhabil. Det er nærmest vendt på hovedet.

Carsten Wienholtz, Benta Victoria Gunnlögsson, David Zennaro og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Vi er lang ude Bente Petersen & andre.

Denne hetz imod alle der er på såkaldt "offentlig forsørgelse" syge, handicappede, arbejdsløse, flygtninge har været hetzet i de sidste mange år.

Bare smag på ordet "Gøgeunge-agtigt"

Bare tænk lidt nærmere over, hvis vi samlede de mest 100 psykisk syge i Danmark et sted, så kunne een speciallæge medicinere dem til mere ro, så kunne samfundet spare specialpædagogerne væk.

http://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/handicappede-vil-ikke-kaldes-g%...

http://www.information.dk/237698

"KL-formanden, hvis forgænger Erik Fabrin tidligere har omtalt specialområdet som »en gøgeunge«, der æder sig ind på normal­området. "

Så Sarah`s artikel er ganske berettiget, der er pris på vores små hoveder, og der arbejdes seriøs på at løse det problem at vi er omkostningskrævende.

Tiden er inde til at råbe vagt i gevær.

Hilsen
Peter Hansen

Der er brugt tal om dem på "overførelsesindkomst" imellem 165.000 til 2.300.ooo borgere.

Vi har en minister, Inger Støjberg der bevidst bruger forkerte tal og hvor hetzen er vigtigere end korrekte tal:

"Vi ved godt, at nogle af disse mennesker aldrig nogensinde vil kunne komme i et almindeligt fuldtidsjob. Men vi vil blive ved med at bruge det overliggende tal på 800.000, for det er det tal, som bedst beskriver den socialpolitiske og økonomiske udfordring i Danmark.«

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE7693640/Eksperter%3A+Politikere+vil...

http://www.k10.dk/showthread.php?t=30875

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Mads Berg, Tue Romanow, Henrik Christensen, Bodil Waldstrøm, lars abildgaard, Karsten Aaen, Anne-Marie Krogsbøll, Anne Eriksen, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Tak til Sarah Glerup for et godt indlæg i debatten.

Og med hensyn om menneskeskæbner skal gøres op i kroner og øre, så er svaret desværre at det er der rigtig mange der mener.

John Hansen, Bjarne Andersen, Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Liliane Murray, kjeld jensen, Karsten Aaen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Efter 2011 og efter Socialdemokraterne har udråbt konkurrencesamfundet må vi se i øjnene, at sådan er det... Og det er bestemt ikke fordi jeg kan lide det.

Mon ikke Socialdemokraterne snart skifter navn til Liberaldemokraterne?

Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Jørgen Wassmann, Benta Victoria Gunnlögsson, David Zennaro, Preben Haagensen, Liliane Murray, kjeld jensen, Helene Kristensen, Karsten Aaen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

For nogle år siden benyttede man statistik til bl.a. at beskrive befolkningens sammensætning, sociale forhold, sygdom, levevilkår mm., så man havde noget at gå ud fra, når der skulle planlægges og laves love. De seneste 10-15 år (måske mere?) er man så desværre begyndt med også at bruge statistik som udgangspunkt for at tale nedsættende, ydmygende og mistænkeliggørende om mennesker, der på den ene eller anden måde har det svært. Det er usselt. Desværre har det bredt sig, så kun ganske få politiske partier afholder sig fra det. - Hvornår for vi et menneskeværdigt samfund?

Gert Selmer Jensen, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Carsten Søndergaard, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Liliane Murray og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det ligger jo i tiden at kalde ethvert forsøg på at påpege uretfærdigheder og urimeligheder i samfundet for "selvmedlidenhed", "offermentalitet" osv.. Hvis man bliver udsat for den slags, forventes man at vende den anden kind til.

Det må jo være i mangel af ordentlige argumenter, at man griber til den slags.

Elisabeth Andersen, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Carsten Søndergaard, Anne Eriksen, Liliane Murray og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

får :-)

Anne-Marie Krogsbøll

Rettelse til mig selv ovenfor:

"Det må jo være i mangel af ordentlige argumenter, at man griber til den slags stemplinger af folk, der påpeger urimeligheder."

Carsten Wienholtz, Carsten Søndergaard, Liliane Murray og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Asbjørn Berg

Jeg forstår ikke helt Saras pointe: Som samfund har vi da netop taget stilling til, at kroner og ører ikke er det eneste der betyder noget for et menneskes værdi. Det kommer Sara selv ind på ved at påpege, at hun sandsynligvis ikke selv ville kunne oppebære omkostningerne fra hendes respirator og hjælper.

Vi har så som samfund (med rigeligt råd til det) sagt, at alle har ret til et værdigt liv - og gudskelov for det da.

Anne-Marie Krogsbøll

Asbjørn Berg:
Jeg tror, at Sara, som jeg selv, føler, at udviklingen går i den modsatte retning - væk fra den rummelighed, der tidligere i højere grad har sikret alle mennesker lige "værdi".

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Carsten Søndergaard og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

Ja, vi har råd til det - men nogen har ikke viljen til det.
Uden at skulle bruge spidsfindige og nedværdigende midler for at gøre det så billigt som muligt!

Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, David Zennaro, Carsten Søndergaard, Gert Selmer Jensen, Bodil Waldstrøm og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Asbjørn Berg

Anne-Marie
Aha på den måde. Så håber jeg da ikke, at i har/får ret i jeres fornemmelse :)

Søren Jensen

@ Holger, samfundet er komplekst og de færreste producerer materielle værdier, hvem af resten der betragtes som nassere afhænger af betragterens egen synsvinkel. Du spørger hvor pengene skal komme fra, men penge er ikke en absolut størrelse, det er noget man har opfundet og de har kun værdi, fordi vi tilskriver dem en værdi. Værdien ændrer sig hele tiden, fordi den i bund og grund kun er en numeriskværdi der træder i stedet for tjenesteudveksling. Sara får et beløb, fordi nogen synes hun og/eller hendes tjenester er det værd. Hvis vi alle var Sara'er eller for den sags skyld, hvis vi alle var Holger Larsen'er, ville der ikke vær nogen samfundsøkonomi. Hvis alle var ens og kunne det samme, ville der ikke være noget at bytte sig til. Skulle en tømrer hyre en tømrer til at bygge sit eget hus, ville en advokat hyre en advokat der kunne det samme som han selv til at rådgive ham om det han ved i forvejen.

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Carsten Søndergaard, Mads Berg, Thomas Borghus og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Hele fundamentet for et civiliseret velfærdssamfund, kan være i fare, hvis hele denne, forsimplede
"Nyttevurdering", af mennesker, får lov at fortsætte. I konkurencestatens hellige navn.
Menneskesyn former samfundet.

Lilli Wendt, Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Wienholtz, Nille Torsen, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Preben Haagensen, Carsten Søndergaard, Anne Eriksen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar

Menneskeliv gøres op i kroner og ører, hver eneste dag. Ligegyldigt hvilken ende af det politiske spektrum man tilhører. Intet samfund har uendelige ressourcer.

Du har 1 million kroner. Du kan vælge at bruge pengene på dyr behandling som redder 1 person. Eller du kan vælge at betale mindre dyr behandling som redder 10 personer. Simplificeret er det den virkelighed politikere sidder med til hverdag.

Den naive tankegang her på Information er så "NEJ! Menneskeliv kan ikke gøres op i penge! Jeg tryller 11 millioner frem og redder alle!"

Men faktum er bare, intet samfund har uendelige ressourcer. Ked af at måtte prikke lidt til det røde paradis som hærsker på Information.

PS: Har altid stemt socialistisk, men nogen gange synes jeg mine politiske artsfæller mangler realitetssans.

Stig Hvidt-Pedersen

"I løbet af valgkampen blev hun således spurgt, om ikke hun er inhabil i forhold til at diskutere handicappolitik, fordi hun selv har et handicap. "
Med den logik kan en som ejer en bolig ikke deltage i boligpolitik, en som har en familie ikke deltage i familiepolitik, en som ejer aktier ikke deltage i de dele af økonomien som på noget vis har noget med firmaer (beskatning osv.) at gøre ... Ja vi kan vel blive ved med at finde koblinger som vil gøre personer inhabile. Der bliver vist ikke mange tilbage til at deltage i nogen form for politik!

Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Bill Atkins og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Og folk sidder her og spiller højt hellige i kommentarerne. Men vi gør alle menneskeliv op i kroner og ører på daglig basis. Hver eneste af os. Ligemeget hvor socialpolitiske vi ellers måtte mene vi er.

Et eksempel er, at hver gang vi vælger at donere penge til en bestemt godgørende organisation i stedet for en anden, tager vi et aktivt valg, at nogle personer har fortjent vores penge mere end andre. Scleroseforeningen i stedet for Kræftens Bekæmpelse, Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors osv osv.

"Jamen, Jeg ville gerne donere penge til alle organisationerne, men jeg har ikke uendelige ressourcer!"

Korrekt. Det har samfundet heller ikke. Derfor gøres menneskeliv (desværre) op i kroner og ører.

Anne-Marie Krogsbøll

Nu er det jo i denne forbindelse mere et spørgsmål om, om man skal prioritere velfærd, menneskeliv etc. frem for skattelettelser.

Bjarne Andersen, Gert Selmer Jensen, Anne Eriksen, Heidi Larsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Mads Thomsen, det er derfor at de fleste på den bevidste venstrefløj mener at det er en statsopgave at prioritere samfundets ressourceforbrug ud fra eksperternes rådgivning. Frivillige hjælpeorganisationer er et resultat af det liberalistiske gniersamfund.

Elisabeth Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

@Mads Thomsen, dit eksempel med at vælge ml. 1 mio til behandling af éen overfor 10 til 1/10 er en simplificering, der ikke kan overføres direkte til virkelighed. Din anden påstand at menneskeliv hver dag gøres op i kroner og ører, er heller ikke helt korrekt. Jeg medgiver, at der er nogen der forsøger at sætte en monetær værdi på et menneske liv hver dag, men at nogen forsøger, er ikke det samme som at det faktisk kan lade sig gøre. Med relation til Sara Glerup, skal jeg give 1 eksempel, som både viser hvorfor det ikke kan lade sig gøre at sætte en pris på et menneskeliv og hvorfor man ikke kan regne 10 til 1 , når man tænker behandlingspris:

Hvis du skulle sætte en pris på hvad behandlingen af en patient koster, så kan du samfundsøkonomisk ikke kun tænke på, hvad det koster nu og her, du skal også huske at medregne prisen for hvad det koster ikke at behandle og den pris er umulig at vurdere. Tager vi en sygdom som Sara Glerups, muskelsvind, så kan du for det første ikke gøre op i kroner og øre, hvad hun har været værd samfundsøkonomisk frem til nu. Du kan slet ikke spå om hvilken samfundsøkonomisk betydning hun kommer til at få i fremtiden og hvis du sammenligner med Stephen Hawkins, der også har muskelsvind, bliver det samtidig indlysende, at du ikke kan regne 1:1 og når man ikke kan regne 1:1 giver det slet ikke mening at regne 1 til 10.

Det er så at sige hele præmissen, der er forkert. Menneskeliv kan ikke måles i penge lige så vel som en kilometer ikke kan måles i mælk. En kilometer har bare en dimension, mælk har fire. Mennesker ved vi ikke hvor mange dimensioner de har, det er flere end 4, mens penge kun har en dimension, så længe vi vælger at tilskrive dem en værdi.

Anne-Marie Krogsbøll og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Velfærdssamfundet mister helt sin berettigelse, hvis ikke det indbefatter alle borgere, Rig, Fattig,
Syg/Invalid, Arbejdsløs, Tosse, Etc. etc. Det er en grundpræmis, for et civiliseret samfund.
Ellers kan vi hurtigt blive reduceret til en "Bananrepublik". Og her findes talløse eksempler.
Til skræk og advarsel. Der er vi jo slet ikke.
Men jeg synes der er mange dårlige toner/holdninger, der trækker den helt gale vej.

@Søren Jensen Alt hvad du skriver er korrekt. I det ideelle samfund ville alle mennesker få den absolut bedste behandling, uanset behandlingspris. Men det holder desværre ikke i den virkelige verden.

Man vil altid forsøge at gøre menneskeliv op i kroner og ører. Det er ikke en perfekt metode, men der er ikke andre muligheder. Der vil altid være en prioritering af ressourcer. Med mindre et samfund har uendelige ressourcer.

georg christensen

Jeg kan kun give tænketanken "Sahra Glerup", fra Enhedslisten ret. Fuldstændig og uden forbehold , har LIVET førsteretten til LIVET uanset forskellige politiske som religiøse maffiøse særrettigheder.

Når LIVET ikke længere respekteres ,og det´s arbejds ydelse ikke længe accepteres, er afslutningen nær. Tro det bare eller lad være. Svaret besvarer "du" selv.

Når Alkyministerne i dag som i middelalderen forsøger at proffilerer sig selv på fælleskabernes bekostning går det galt. Denne gang , er det ikke det nuværende "Finans systems" overlevelse, men "LIVET`s overlevelse , det handler om. Her har Russerne en fordel, de forsøger at opretholde "sammenholdet", medens vestens propagandister forsøger at destruere dette.

Hejl und sieg , bald wider krig har vestens finansbaroner allerede lagt grundlaget for.

Hvem bliver næste gang de skyldige i deres egen "agitatoriske" (politisk religiøse) "magtbegærlighed"?.

fuld

Herman Hansen

Er ledige, syge og andre udsatte i det danske samfund ved at blive 30'vernes jøde?

Herman Hansen

Som jeg har forstået det, så skal top kvalificeret udenlandsk arbejdskraft som f.eks. verdens bedste vandingeniør fra Bangladesh medvirke til, at øge en virksomhed som Grundfoss's konkurancesevne.

Lad os sige det på sigt samlet set øger Danmarks BNP med årligt 10 milliarder kr.. Godt for Grundfoss. Men hvis den samlede udgift til flygtninge og migration, samt familiesammenførte og efterkommere i Danmark løber op i over 100 milliarder kr. årligt, ser regnskabet ikke særlig godt ud for det danske samfund.

Og regningen på 90 milliarder kr. årligt skal Grundfoss og lignende selskaber ikke betale. Det skal skatteyderne i Danmark.

Særligt de ledige, syge og udsatte må betale prisen ved kasse ét med de "nødvendige" reformer de udsættes for.