Klumme
Læsetid: 1 min.

Millenium 4

Kultur
29. august 2015

Så oprandt dagen for den hypede udgivelse af fjerde bind af Stieg Larssons Millenium-serie. I den forbindelse har nogen været meget forargede over, at det svenske forlag Norstedts ned i mindste detalje styrede promoveringen af bogen. Ingen måtte læse bogen før udgivelsesdagen og ingen aviser måtte forinden bringe interviews med forfatteren David Lagercrantz. Selvfølgelig er det problematisk, at et kommercielt forlag forsøger at styre medierne, og hvad de skriver om en bog. Samtidig har jeg svært ved at blive meget forarget over disse få isolerede tilfælde af styret international boglancering. Igen taler nogen om, at dermed bliver bogen gjort til en vare. Det er en lidt sen erkendelse, for den type bøger har længe bare været en vare, som har meget lidt med kunst at gøre.

Jeg vil derimod være langt mere bekymret for, at alverdens medier løber i samme retning, takker ja til enslydende og styrede interviews med den samme forfatter og bringer uddrag, som om det var eksklusivt. Den publicistiske homogenisering er en langt mere alvor situation end et forlags forsøg på at styre en international bogbegivenhed.

I stedet for at bliver forarget kunne man også overveje, om forlagsstyringen har forhindret nogen i at skrive kritisk om Millenium-bogen? Tonny Vorm gør det i hvert fald her

i avisen i dag. Og der var heller ikke nogen, der i sidste uge forhindrede os i at lave et stort kritisk portræt af David Lagercrantz fremfor et intetsigende interview. Man kan altid klynke over udviklingen, eller man kan prøve at finde nye kreative journalistiske veje. Den kritiske journalistik har alle dage været udfordret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Og en den del af os gider end ikke læse bogen. Og næppe heller omtalen eller anmeldelserne.