Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mode med bart budskab

Designer viser den almindelige nøgne krop i dens naturlige former og faconer, så vi kan værdsætte hinandens forskellighed
Kultur
7. august 2015
Det særlige ved badetøjskollektionen ’I prefer to be naked’ er, at den ikke indeholder badetøj.

Det særlige ved badetøjskollektionen ’I prefer to be naked’ er, at den ikke indeholder badetøj.

Lasse Lundberg Andreasen

Den københavnske modeuge er i fuld gang. Modeindustriens aktører fremviser tusindvis af kollektioner. Mens de fleste designeres showcases består af skønheder i ekstravagante klæder, vil en enkelt happening i dag indeholde nogle lidt anderledes former for blikfang. Designeren Petruska Miehe-Renards nye badetøjskollektion spiller nemlig primært på det, der gemmer sig under modellernes klæder.

For badetøjet er der slet ikke. Modellerne vil udelukkende bære smilende delfinmasker. Petruska Miehe-Renard forklarer til Information: »Kollektionen er en kommentar til sommerens debat om blufærdighed. I stedet for at blive ved med at snakke om vores forhold til vores kroppe, mener jeg, vi trænger til at kigge på dem, som de nu engang er.«

Hun tilføjer:

»I det offentlige rum ser vi en meget ensrettet æstetik omkring kroppen. Hvis vi åbner op for at vise hinanden, hvad der er en naturlig krop, går det op for os, hvor forskellige vi er, og dermed at det er okay at være forskellige. Vi er alle sammen næsten perfekte.«

Seneste runde af blufærdighedsdebatten startede med historien om, at kun få danske kvinder kan finde på at ligge topløs på stranden. Debatten har siden kredset om nypuritanisme, seksualisering og frigørelse. Det har været et af sommerens store taleemner. »Som stod der 1975 på kalenderen,« skrev for nylig en klummeskribent i dagbladet Politiken.

Petruska Miehe-Renard mener, det nu er tid til at skifte gear. Hun siger: »Enten bliver det hele meget vredt – som i, vi er sure på mændene, fordi de ikke har bryster eller menstruation, eller også bliver det overnostalgisk – som i, at alle vores forældre gik nøgne rundt, var smukke og havde sex hele tiden. Jeg synes ikke, der hverken er grund til at kigge tilbage eller blive vred, for vi kan jo bare tage tøjet af.«

Modellerne bag delfinmaskerne er udelukkende amatører. Petruska Miehe-Renard spredte budskabet om projektet i sit netværk. Et par uger senere stod 69 almindelige mænd og kvinder i fotostudiet i færd med at knappe skjorten og bukserne op. Du, kære læser, kan i dag se dem vise herlighederne frem, når kollektionen bliver lanceret ved en fernisering på Vester Voldgade 68 klokken 12 og på www.iprefertobenaked.com, der går i luften på samme tidspunkt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Jeg sidder tilbage med en undren over hvorfor modellerne har delfin-masker på? Ærgerligt at journalisten ikke har spurgt ind til dette. Er det et ønske om at anonymisere personen, så kroppen træder tydeligere frem som materie, som kød? Eller handler det mere om at man ikke kunne få modeller til at medvirke, hvis anonymiteten ikke var sikret?

Man kan selvfølgelig også se det som en teatralisering af begivenheden, men den er jo i forvejen ekstremt teatraliseret, i og med at der er tale om en begivenhed, ja en 'happening' sågar, og det udtrykte ønske er at rykke på beskuernes forestilling gennem den performance, der står i centrum for begivenheden. Hvorfor så dette ekstra lag af underliggørelse? Er der ikke et misforhold mellem ønsket om at genindføre et 'naturligt' forhold til den nøgne menneskekrop, og så den udstilling af samme, der her finder sted?

Ærgerligt at journalisten ikke har interesseret sig for sådanne spørgsmål. Måske kan man læse om det andetsteds.

Anne Eriksen, Kristian Rikard, Anker Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg går ud fra, at det er delfinmaskerne, der er kollektionen, Torsten Jacobsen. Og jeg synes, at det virker fint, fordi disse "almindelige" kroppe fremstår smukkere og mere æstetiske end "professionelle" kroppe.

Torsten Jacobsen

Jeg er bestemt sympatisk indstillet over for projektets formål, som jeg forstår som et forsøg på at afmystificere nøgenheden gennem fremvisningen af nøgne kroppe, som ikke, så at sige, er iscenesatte. Kroppen ikke som repræsentation, men som umiddelbar realitet.

Men som udstillingsobjekt iscenesættes menneskekroppen jo netop. Og tilmed skabes der, i det mindste i mine øjne en distinktion mellem person/identitet og kroppen som materie, i kraft af brugen af masker. Arbejder en sådan distinktion ikke mod formålet med udstillingen, i det mindste som jeg forstår det formål. Måske har jeg misforstået noget? Jeg er oprigtigt interesseret i overvejelserne bag projektet, ikke kritisk i negativ forstand. Desværre er artiklen ikke til megen hjælp. Det er lige før man fristes til at tro, at det 'sensationelle' i udstillingen af nøgne, 'almindelige' kroppe, har optaget journalistens bevidsthed i en sådan grad, at han helt glemmer at interessere sig for projektets udsigelse i mere grundlæggende forstand.

Anne Eriksen, Kim Hansen, Torben Arendal, Gert Selmer Jensen og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

"Kun 3 ud af 69 deltagere i projektet ville stille op uden maske. De vil gerne støtte op om projektet, men folk er ikke klar til at stå ved deres krop fuldt ud."
http://www.eurowoman.dk/har-du-hort/kultur/nyt-site-viser-nogne-menneske...

Jan Weis, Anne Eriksen, Torsten Jacobsen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Måske er "Projektets" formål og udsigelse, grundlæggende tvivlsomt/uklart.!?
( Det kan godt blive lidt trættende med de endeløse " Alibier " for at vise nøgenhed ).
Selvom det , indrømmet, kan have en vis underholdningsværdi.

Vibeke Rasmussen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar
Anker Nielsen

Jeg tar hatten af når jeg møder Petruska Miehe-Renard nøgen på strøget i København.

Lise Lotte Rahbek

Fotoet, som ledsager artiklen, viser nøgne unge, stramme-i-kødet og pænt æstetisk korrekt proportionerede kroppe.

Hvis det skal forestille en variation af kroppe,
så fatter jeg hat af konceptet.

David Zennaro, Gert Selmer Jensen og Tine Whitta anbefalede denne kommentar

Det er tankevækkende at notere sig (se billedet), at de 3 unge damer netop gør sig til over for den største svaber i flokken … ;-)

Torben Arendal, Morten Jespersen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Jeg har det lidt ligesom den lille dreng i Kejserens nye klæder. Jeg fatter det ikke,
et eller andet sted hopper kæden af for mig.

Vibeke Rasmussen

Forleden var der annonceret en sol/bad topløs-aktion på en københavnsk strand. Ifølge en talsperson for aktionen vil alle kvinder gerne have brune, læs: solbrændte, bryster, og derfor skulle man, kvinder, være (søster?)solidariske og denne dag smide bikinitoppen.

Aktionen løb nu vist lidt ud i sandet/vandet, da der troppede så mange pressefotografer op, at der ikke var mange, der havde lyst til at følge opfordringen.

Mere power til dem! – Dem der nok selv skal bestemme, hvor deres grænser går.

David Zennaro, Lise Lotte Rahbek og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Jan Weis-00:27-
Jeg synes den store "svaber" ligner noget der er afgået ved døden. (vissen ved stilken ). :-o
I modsat fald, kunne også det, nærme sig et handicap.
Jeg tror også at personen mener "den" får alt for lidt opmærksomhed, og stiller gerne op.

Gert Selmer Jensen

69 mennesker der ønsker at "stille op"?.... Naturlig vis er det ikke en udstilling af den gennemsnitlige krop.! Det handler om 69 eksibisionister, som selv er meget glade for
deres krop. Som de iøvrigt mener får alt for lidt opmærksomhed. Det er jo så en sag vi andre
selv må afgøre.!! Holy Moses.!

Peter Nørgaard

Kejserens sidste klæder er ikke syet endnu ... Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaab A/S & ZZZZzzzzz

Randi Christiansen

Sæt numsen fri! Kh 'numsernes befrielsesfront'