Baggrund
Læsetid: 2 min.

’Her ved vi, hvordan naboen behandler sine børn’

Der er langt fra 1970’ernes totale afvisning af autoriteter til dagens Christiania, der råder over egen socialrådgivning og sundhedshus
Daniel Perrusson, 62 år, er til behandling for sår på benet hos sundhedsmedarbejderen Kim (tv.) i Sundhedshuset på Christiania. Daniel boede på Christiania i tre måneder i ’73, da han første gang kom til Danmark fra Frankrig. Han bor nu på Amager, men kommer i Sundhedshuset, fordi det er nemmere at komme til end hos hans egen læge, og han synes,  han bliver bedre behandlet.

Ulrik Hasemann

Kultur
12. august 2015

Det er urimeligt, hvis DR’s udsendelse om fire børns opvækst på Christiania bliver stående som andet end et billede på fristadens første vaklende år. Det mener Christianias egen arkivar, Ole Lykke, efter at have set udsendelsen:

»Det er fint, at de fire kommer til orde. Der er jo ikke noget nyt i, at det gik galt for mange. Men jeg savner en opfølgning. Jeg kan være bange for, at seerne tror, at det stadig er sådan herude.«

Og det er generelt den opfattelse, Information møder blandt christianitter dagen efter DR’s udsendelse. Man mener, at den var relevant og intens, men man frygter også, at den vil blive vendt mod Christiania. Det er til gengæld den gængse historieopfattelse, at det hele ændrede sig i 1979, da Christiania indledte en blokade mod salg af hårde stoffer, der blev fulgt op af et afrusningsprogram for narkomaner.

Læs også: Blomsterbørns børn

Kirkens Korshær var tidligt fremme på fristaden med suppekøkkener og startede en egentlig beboerrådgivning, som christianitterne selv overtog og videreførte. I dag er rammerne for det sociale arbejde stadig kendt som Herfra og Videre.

Og i dag er man ikke bleg for at samarbejde med de rette myndigheder uden for fristaden.

»Hvis der kommer en bekymringshenvendelse, for eksempel omkring børn, har vi som socialarbejdere en skærpet indberetningspligt til den rette myndighed,« siger en af de faste socialarbejdere, Kimona.

»På den måde fungerer Christiania som det øvrige samfund. Men vi kender vores lokalområde særligt godt, så måske er vores netværk mere finmasket,« siger Kimona.

»Der er stadig børn på Christiania, der kunne have et bedre liv, ligesom der er alle andre steder. Børn kan have særlige behov, som ikke skyldes forældrenes manglende evner. Og der kan vi hjælpe til,« siger han.

Sundhedshus

Christianias eget Sundhedshus hører til under Herfra og Videre. Ligesom den sociale indsats tilbyder Sundhedshuset sine lægelige og terapeutiske ydelser til både fastboende og brugere af Christiania.

»DR’s udsendelse viser en forrået periode af Christianias historie. Den der voldsomme eksperimenteren med hårde stoffer findes jo ikke længere,« siger sundhedsmedarbejderen Kim.

Sundhedshuset har to sundhedsplejersker tilknyttet, der giver råd og vejledning til nye forældre.

»Vi har også en mødregruppe, der støtter og hjælper hinanden med daglige problemer. Så i dag er der ingen, der undslår sig en nødvendig hjælp,« siger Kim.

Men der bliver også grebet ind, når det er nødvendigt. Psykisk syge bliver håndteret videre i det offentlige system, ligesom Sundhedshuset hjælper svært syge og tilskadekomne med at få den rette behandling.

»På Christiania er der mere nærkontakt. Folk taler mere med hinanden end i en opgang ude i byen, hvor man ikke tænker på, hvordan naboen behandler sine børn,« siger Kim.

Læs også: ’Det var de voksnes legeplads, ikke børnenes’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Christiania
Ingen er sluppet godt fra at kritisere ”Christiania”. Heller ikke denne gang. Der er altid en kerne af tilhængere der hylder det selvudnævnte ”livsstilseksperiment”, det skal ingen røre ved. Det er som med doping i cykling, det har været brodne kar engang, men nu er det godt og fint. Men som med cykelsportens doping, skal der noget specielt/nogle specielle personer til at rokke ved løgnene.
For Christiania var løgnene vigtige for at holde sandhederne nede, som én sagde det i TV så var Christiania som en incestuøs familie. Alle ved det, men INGEN siger noget.

Ingen ringer efter politiet og has-pushernes skjulte økonomiske støtte er en del at incesten. På den måde er Christiania langt fra det øvrige samfund.

Christiania er uden effektiv autoritet. Fællesmøderne er stadig uden anden autoritet end mobning.
For en håndfuld år siden udstillede en TV udsendelse hvordan selvbestaltede bøller truede tilkomne med tæsk, hvis de byggede en lille bolig på området.

For få år siden blev en ung mand fra Københavns omegn slået ihjel i pushere, fordi han troede han også kunne sælge lidt hash på Christiania. Den eneste måde at blive beboer på Christiania er ved at møve sig ind sammen med en eksisterende beboer. Selvbestaltet social kontrol/holdningskontrol. Christiania har lige så meget social kontrol som Indre Mission og Jehovas Vidner og visse muslimske kredse. Men dem der udøver den sociale control og dem der bifalder normerne er altid tavse.

I tirsdagens Orientering på P1 var der besøg af Christianitter i to generationer, som fortalte om livet i fristaden. Det var gratis reklame hvor gæsterne fik fri taletid uden et eneste kritisk spørgsmål. Jo der havde været problemer, i flere perioder: i begyndelsen, med rockere, …, men nu var alt godt ??? alle passede på hinanden. De kendte godt nogle af de medvirkende i TV udsendelsen, men nu var alt godt ? Det virker ikke troværdigt på mig. Alle kan kun svare for sig selv. Som udenfor Christiania har alle en façade som ingen slipper igennem

Der er godt og skidt at sige om det meste, men hvis man tæller alle de dokumentarprogrammer som i årenes løb er lavet om Christiania, så tror jeg nu nok at den positive vinkling udgør langt over 90%.
Problemet for Christiania er at udsendelsen sætter fingeren på et tabu som altid har været fortrængt, men det er vel bare at acceptere, beklage og så komme videre.

Dorte Sørensen

Henning Kjær
en bemærkning til - "For en håndfuld år siden udstillede en TV udsendelse hvordan selvbestaltede bøller truede tilkomne med tæsk, hvis de byggede en lille bolig på området."-
Husk i tiden for udsendelsen havde Christiania fået et absolut boligstop og yderlig byggeri - det var et led i Poul Schütters normaliserings aftale. Christiania kunne risikerer at blive lukket hvis forbuddet ikke blev overholdt. I den situation ville du så ikke bede en tåbelig journalist og hans TV-hold om at pakke sammen??????

Synes du at de 4 tidligere Christiania børn blev stillet kritiske spørgsmål??? Jeg fandt i modsætning til dig, at far og søn i Orientering fik en ordenlig og saglig behandling .