Læsetid: 3 min.

Et dansk helle i Hellas

Kristina Winther-Jacobsen er netop tiltrådt som direktør for Det Danske Institut i Athen og er derfor flyttet til en græsk hovedstad præget af årelang krise og statskollaps
Kristina Winther-Jacobsen er netop tiltrådt som direktør for Det Danske Institut i Athen og er derfor flyttet til en græsk hovedstad præget af årelang krise og statskollaps
25. september 2015

– Hvad ser du, når du ser ud ad dit vinduet?

»Vinduet i mit kontor er et vindue direkte tilbage til Grækenlands fortid. Det Danske Institut i Athen ligger på en smuk lille plads, ovenpå det tidligste Athens agora – et torv. Det var byens politiske centrum før indførelsen af demokratiet i 508 f.v.t. De slanke hvide marmorsøjler, jeg kan se ud på, går dog kun tilbage til byens romerske historie i de første århundreder efter vor tidsregning. I den modsatte ende af pladsen ligger en meget fin byzantinsk kirke fra det 11. århundrede. Ayia Katarina er den ældste kirke i Athen, som stadig er i brug, så klokkeklang er en karakteristisk del af hverdagen.

Instituttet holder til i et smukt nyklassisistisk hus typisk for den slags arkitektur, der blev bygget efter Grækenlands uafhængighed i 1832, hvor danske arkitekter faktisk spillede en stor rolle. Langs pladsen er der en ulovlig taxaholdeplads, så vi har også den samtidige historie med. Selvom jeg har opholdt mig en del i Athen igennem de sidste 15 år, bliver det noget andet at have fast bopæl her. Det er et land med fantastiske muligheder, men i dyb krise.«

– Hvordan har almindelige grækere gennemlevet krisen?

»Som dansker er det svært at forstå, at folk ikke løber rundt i panik, når der tales åbent om statsbankerot. På gaden kan det være svært at mærke krisen, og når man spørger hvorfor, er standardsvaret, at de er vant til, at der er uorden i statens økonomi.

I Danmark forventer vi, at staten træder til, når det går os skidt, men i Grækenland har man meget lave forventninger til staten. I stedet er man afhængig af sin familie. Når man ikke får løn eller pension, som mange har prøvet, hjælper familiemedlemmerne hinanden. Det er meget sympatisk, men måske i virkeligheden også med til at fastholde et dårligt fungerende system.«

– Hvad kan grækerne selv gøre for at komme videre?

»Set udefra skal der virkelig gennemgribende systemiske ændringer til, og det er svært for det enkelte individ at se, hvordan man kan bidrage personligt til forandringerne. Man kan vedblive med at stemme på de politikere, man tror, har modet til at gennemføre de nødvendige reformer. Det er min opfattelse, at mange grækere har en klar fornemmelse af, hvor skoen trykker, men har svært ved at se vejen frem for dem selv individuelt. Min interesse er græsk kultur i et langt perspektiv, og muligheden for at iagttage samtiden på tæt hold er derfor et fantastisk privilegie.«

– Hvad tror du, at du kommer til at savne mest ved Danmark?

»Det enkle svar er rugbrød, lakrids og præcision, men det gode ved at være bo i udlandet et stykke tid er, at man ved, hvornår man skal hjem igen, så jeg savner ikke det hjemlige.«

– Hvor i verden ville du helst være lige nu?

»Jeg er lige kommet hjem fra ferie på Svalbard, og det har været en helt fantastisk oplevelse. Som klassisk arkæolog studerer jeg middelhavskulturerne. Det er mit arbejde, men også min hobby og min passion. Men engang imellem skal man lave noget helt andet, og Arktis er så langt væk fra mit arbejde, jeg kan komme, så det er en fantastisk måde at feriere på.

Selvfølgelig kan jeg ikke lade være med at være lidt på arbejde alligevel. På grund af klimaet er bevaringsforholdene enestående i Arktis, så rester af tidligere tiders aktiviteter og beboelser er nemme at få øje på. For nogen er det affald, men for arkæologer er det et vindue ind i vores mange fortider, ligesom vinduet på mit kontor i Athen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu