Læsetid: 3 min.

Hvor mange floder mødes

Geneve er ekstremt international, selvom byen ikke er overrendt af de typiske turister. Her lever man nydeligt og godt i selskab med CERN-forskere, forretningsmennesker og FN-praktikanter
Kultur
25. september 2015
Genevesøen danner rammen om livet i den kosmopolitiske provinsby, hvor hele verden mødes, udveksler tanker, penge og viden.

Genevesøen danner rammen om livet i den kosmopolitiske provinsby, hvor hele verden mødes, udveksler tanker, penge og viden.

Polfoto

Fra en gangbro kan man betragte floden, som langsomt løber forbi under ens fødder. Udsigten over landskabet er smuk; træer på hver sin side, bjerge, der troner i baggrunden, byens tage i horisonten. Men det er vandet, der er hypnotiserende. Faktisk er synet nærmest surrealistisk som en special effect fra en kunstfilm. På den ene side strømmer floden Arve med sit brunlige mudrede vand. Fra den anden side kommer floden Rhône, som lyser turkist og er så klar, at fiskene ses tydeligt under overfladen.

Et særligt sted i Geneve, der hedder Jonction, mødes de to floder lige foran denne gangbro. Her blandes vandet, og de to floder bliver til en. Den sydlige flod Arve er ikke beskidt, men strømmen er stærkere og hvirvler sandbunden op, så vandets overflade fremstår mudret som alt for gammel mælk. Den nordlige flod er langsommere og klarere. Netop her findes et sted kaldet Pont Jonction, hvor DJ’s spiller musik, og unge mennesker danser ved flodbredden i weekenderne.

Uidentificerbare sprog

Det er imidlertid et andet sted, man bliver mødt af, når man ankommer til Geneve, hvor afstanden fra lufthavnen til centrum af byen er ualmindeligt kort (kun 6 minutter). Her pendler hele verden til byen, og nydeligheden strømmer én i møde som en flod, når man går i gaderne omkring Genevesøen.

Her ligger de luksuriøse hoteller og restauranter ned mod promenaden og det kendte springvand Jet d’Eau, som officielt er Europas højeste og uofficielt et af de mest elegante. Jakkesættene er talrige og ligner nogle, der er skræddersyet til deres ejermænd og -kvinder, som spankulerer rundt i centrum og ser ud til at være ekstremt vigtige – om ikke andet så i egen indbildning – når de sipper til deres vin.

Schweiz er kendt for sine eksklusive ure som Patek Phillippe, der hænger overalt i FN-byen, og med et sådant fokus på urværker følger en punktlighed og ordentlighed. Det er selvfølgelig en generalisering, men efter nogle dage i Geneve synes den dog alligevel at bunde i en form for sandhed, som sådanne ofte gør.

Byen er ikke kun et sted i Schweiz, men en lille metropolis i Europa, hvor kulturer, interesser og ikke mindst valuta mødes i skøn og nogle gange mindre skøn forening. Når man går i gaderne, er det i sig selv interessant at lytte og lægge mærke til, hvordan fransk, italiensk, tysk og engelsk blander sig med sprog, man ikke helt kan identificere. Byen føles så underligt uidentificerbar, måske fordi omkring 40% af indbyggerne kommer fra et andet land end Schweiz. Samtidig er byens atmosfære stærkt præget af de mange internationale organisationer, som holder til her.

Udover den omfattende tilstedeværelse af FN-institutioner i Palais des Nations har blandt andet Røde Kors, Red Barnet, WHO og WTO store afdelinger her. Det kan mærkes på udbuddet af kulturoplevelser, barer og restauranter.

For sin størrelse har Geneve et enormt antal restauranter med et større og mere varieret udvalg, end man vil kunne finde andre steder i landet, ligesom der er rigeligt med steder at drikke et glas, for byen vrimler med unge praktikanter fra FN og de store NGO’er, som samles, når det bliver mørkt.

Tættere på Big Bang

Geneve er dog ikke kun præget af de internationale institutioner, NGO’er og banker, men også af forskning og teknologi. Blandt andet ligger det verdenskendte forskningscenter i partikelfysik, CERN, på grænsen mellem Schweiz og Frankrig og er finansieret af 20 lande, heriblandt Danmark.

Som tilrejsende er det muligt at besøge CERN, hvis man husker at lave en aftale i god tid. For eksempel kan man besøge kontrolrummene og se et af de eksperimenter, som foregår. I øjeblikket arbejder nogle af de mere end 6.000 forskere på ALICE-eksperimentet, der forsøger at genskabe Big Bang ved at opvarme ioner til temperaturer, der er 100.000 gange varmere end solen.

Over jorden er der også mange fascinerende aktiviteter. Hvis man søger noget, som ikke er menneskeskabt, kan man søge op i både Jurabjergene eller De Franske Alper, som byen ligger imellem. Ellers er der et stort udvalg af museer at gå på opdagelse i – for eksempel Museet for Kunst og Historie, Røde Kors-Museet eller kunsthallen Centre d’Art Contemporain, som ikke bare viser nyere kunstnere fra Schweiz, men fra hele verden. Helt i Geneves internationale ånd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her