Læsetid: 10 min.

Litteraturen definerer altid de europæiske krisetider

Flugt, migration og eksil har altid præget den europæiske litteratur. Og nogle gange er det ligefrem litteraturen, der skaber historien. Med afsæt i den aktuelle flygtningestrøm til Europa og dens udfordring for det europæiske sammenhold er Information sammen med en historiker og en litterat gået på jagt efter migrationens rolle for den europæiske litteratur
Den antikke digter Vergil fortalte i sit store epos ’Æneiden’ om flygtningen Æneas fra Troja, der sammen med sin familie flygter til Italien, hvor han grundlægger Rom. Her er familiens flugt afbildet af den italienske maler Pompeo Girolamo Batoni (1708-1787). Illustration: Polfoto
19. september 2015

Litteraturen har altid ledsaget de store europæiske kriser. Ja, den har ikke bare ledsaget, men også i omdigtningen været med til at bestemme, hvordan krisen efterfølgende skulle forstås. Således også de kriser, der har været igangsat af store flygtningestrømme rundt på kontinentet, der har fået stater til at gå under og trukket nye grænser for folk og nationer. Eksempelvis fortalte den antikke digter Vergil i sit store epos Æneiden om flygtningen Æneas fra Troja, der flygtede til Italien og grundlagde Rom. Hele den myte blev udnyttet politisk og har været med til at forme hele vores forståelse af, hvordan Romerriget blev til. Og på tilsvarende vis har litteraturen også ledsaget opløsningen af Romerriget som følge af de store folkevandringer i 400-tallet. Derfor inviterer jeg nu på en rejse i migrationens litteraturhistorie. Mine to ledsagere er historiker Uffe Østergaard og litterat Moritz Schramm.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Krig, men også anden nød og elendighed, driver migrationen nu som før.
Fra 1840 til 1914 udvandrede 50 millioner europæere til USA. De udvandrede fra hungersnød (Irland), ulighed (feudalt landbrug), begrænsede landbrugsarealer (Norge, Sverige, Tyskland) m.m. til mulighedernes USA.

De nuværende flygtninge- og migrationsstrømme mod Europa skyldes nok nogenlunde de samme årsager, og altså udover krige også ulighed, både intern i landene, men ikke mindst mellem kontinenterne.

Arne Kruse Nielsen

Ja Michael ... Debat op til USA valg - hvor parlamentet som tidlige regnede med at modtage 1 mio. flygtninge. Som verden ser ud er der omkring 3.000 mio. mest fattige, defineret ud fra de ikke kan indtjene for 2 $ om dagen til at forbedre tilstand - kun lige overlevelse, for resouce svage, syge til at flytte fra området. Eller viden om verden udenom, kendskab til bedre. De 3.000 mio. mest fattige generere 80 mio. flere fattige over dødsfald årligt. Uanset andre lande tager 1, 2 eller 5 mio. pulje - er det stadig mest resource stærke der drænes fra fattige området. Argument for nær zone hjælp.