Læsetid: 2 min.

’Lukning af Esbjerg Ensemble er ikke behageligt’

Forhandlingsudvalget er opmærksom på dette spareforslag og en række andre, som vi ved, ikke er særlig behagelige at udføre
Jakob Lose (V) 
 Formand for kulturudvalget i Esbjerg Kommune
18. september 2015

Der er varslet besparelser på kulturområdet både i staten og i mange kommuner, og i Esbjerg Kommune har et nyligt forslag om at skære tilskuddet på 3,7 mio. kr. til Esbjerg Ensemble væk vakt røre i musiklivet. Hvis det bliver vedtaget, trækker staten også sin støtte på 5,4 mio. kr., og dermed vil den internationalt anerkendte lokale musikressource blive lagt i graven. Jakob Lose (V), formand for Esbjerg Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg, giver svar på tiltale.

– Hvad mener du om forslaget om at spare Esbjerg Ensemble væk?

»Vi har økonomiske udfordringer i Esbjerg Kommune, derfor satte vi i forbindelse med sidste års budgetlægning et analysearbejde i gang udført af KORA (en statslig institution, red.), som kiggede på kommunale nøgletal og de forskellige sektioner i Esbjerg Kommune og så sammenlignede med andre sammenlignelige kommuner i landet. Vi lå over på tre områder, deriblandt kultur og fritid. Derfor er der kommet mange forslag på netop de tre områder, og et af de mange forslag er bortfald af tilskud til Esbjerg Ensemble.«

– Hvilke konsekvenser tror du, en lukning vil få?

»Der er ingen tvivl om, at Esbjerg Ensemble er et fyrtårn for den klassiske musik, anerkendt både nationalt og internationalt, og ensemblet har mange gode samarbejdsrelationer både med de lokale kulturinstitutioner – kulturskole, musikkonservatoriet, folkeskole. Det er klart, at det selvfølgelig vil være begrædeligt, hvis man ikke vil have mulighed for at have ensemblet længere.«

– Hvem skal så overtage de opgaver, som du lige har nævnt?

»Der er jo ikke umiddelbart nogen til at samle op, men så må man stå ved, at man har fravalgt at have et ensemble i Esbjerg Kommune med de implikationer, det så medfører – hvis vi altså træffer den beslutning.«

– Hvad vil en lukning betyde for klassisk musik i Esbjerg og omegn?

»Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at det vil kunne mærkes, og det skal heller ikke være nogen hemmelighed – vi ser jo mange læserbreve for tiden og modtager telefonopkald – at et af de områder, der særligt har skabt røre inden for kulturområdet, klart er Esbjerg Ensemble.«

– Kan det få jer til at vakle?

»Det kan jeg ikke kommentere på, da vi sidder i forhandlinger. Men jeg vil sige, at forhandlingsudvalget er opmærksom på dette spareforslag og en række andre, som vi ved, ikke er særlig behagelige at udføre.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er fuldkommen latterligt, der har aldrig været flere penge i samfundet, men de bruges på pjut og pjat til private menneskers luksusforbrug.