Læsetid: 9 min.

’Tyskland er Europas største horehus’

Stadig flere østeuropæiske kvinder går på gaden for at sælge sex i det centrale Berlin, men også i resten af Tyskland, der har Europas mest liberale prostitutionslovgivning. Landet er blevet en magnet for både købere og sælgere af seksuelle ydelser. Nu vil regeringen stramme op
Christian, 23, speditionsagent, forklarer om Paradise i Stuttgart: ’Jeg betaler for sex, fordi kvinder tit går mig på nerverne. De brokker sig, når man ikke bruger tid nok på dem. Derfor går jeg her hen, når jeg har lyst til at kneppe. Længere er den ikke. Det at betale for en kvinde gør, at man kan gøre, hvad man vil – det giver også en form for magt.

Christian, 23, speditionsagent, forklarer om Paradise i Stuttgart: ’Jeg betaler for sex, fordi kvinder tit går mig på nerverne. De brokker sig, når man ikke bruger tid nok på dem. Derfor går jeg her hen, når jeg har lyst til at kneppe. Længere er den ikke. Det at betale for en kvinde gør, at man kan gøre, hvad man vil – det giver også en form for magt.

Bettine Flitner

10. september 2015

Den midaldrende, affarvede kvinde har tætsiddende pink leggings, en kortsiddende sort jakke og høje hæle. Hun står på et gadehjørne på Kurfürstenstrasse i det centrale Berlin, mens solen varmer.

Det er mandag lidt over frokost, og kvinden fra Østeuropa fordriver ventetiden ved at tygge tyggegummi og kaste blikke efter de biler, der kører langsomt forbi. En ung mand i en mørkeblå VW Polo stopper. De to taler sammen om ydelser og priser.

Efter 20 sekunder ruller manden vinduet op igen og kører videre. Business as usual i det centrale Berlin. For omkring Kurfürstenstrasse og Potsdamer Strasse i Schöneberg-kvarteret har tysk politi siden 2002 ikke grebet ind over for hverken kunder eller de prostituerede, for i det år blev prostitution fuldt ud lovligt. Det er højst, når der er mistanke om, at mindreårige trækker på gaden, at politiet kommer. Men det sker sjældent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Rehhoff
  • Palle Yndal-Olsen
Søren Rehhoff og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helene Kristensen

Hvis Margrethe Vestager gør noget, bliver det at ensrette inden for EU, så det bliver det samme i Danmark. Vi er jo allerede godt på vej, skiftende regeringer har gjort alt for at få flere fattige, som er afhængige af alternative indtægtsmuligheder - eller arbejde for østlønninger for at berige overklassen endnu mere.

Lasse Soll Sunde. Tallene i din artikel holder ikke. Det behøver man ikke at være ekspert for at kunne gennemskue. Du skriver f.eks. at branchen i Tyskland har 1,1 millioner kunder dagligt. En mand som køber sex går ikke på bordel hver dag. De faste kunder køber i gennemsnit sex hver tredie uge. Dvs. at 1,1 millinoner daglige besøg bliver til 23 millioner faste kunder. I et land, som har 25-30 millioner mænd i den sexaktive alder. Næsten alle tyske mænd går på bordel???
Når jeg ser sådan noget, så begynder jeg at tvivle på, om resten af artiklen er til at stole på.

mvh. Bo Jensen
forfatter til Sexarbejdets omfang i Danmark

Robert Ørsted-Jensen, Jens Thaarup Nyberg, Flemming Berger, Soren Andersen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar

Søren Rehhoff. Sexturisme er en dråbe i havet i forhold til de fastboende kunders køb. Med de kendte tal for hvor mange mænd der benytter sig af købesex, så svarer 1,1 million daglige besøg til hele forbruget i et område med 2 milliarder indbyggere. Hvis Tyskland alene skulle servicere hele dette område, så skulle de lokale bordeller - i resten af Europa, Rusland, Mellemøsten og det meste af Afrika - stå tilbage med nul kunder. Sikke en trafik!

mvh. Bo Jensen

Artiklen beskriver det velkendte fænomen at fattigdom, afmagt og socialnød er centralt for prostitution, men den vikarierende legaliseringsdiskussion (hverken forbud eller legalisering er nogen betydelig kur til prostituerede med hjælp behov) sikrer at vi ikke retter blikket og handlekraften mod de omfattende, transnationale fattigdomsproblemer som danner fødekæde til navnlig tvangs- og nødprostituerede i bl.a. de europæiske metropoler.

Lise Lotte Rahbek, Majbritt Nielsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

@ Bo Jensen

"Søren Rehhoff. Sexturisme er en dråbe i havet i forhold til de fastboende kunders køb. "

Det aner du intet om. Både indenlandsk efterspørgsel og sexturisme er steget voldsomt i Tyskland efter liberaliseringen af prostitutionslovene.

http://www.theguardian.com/world/shortcuts/2013/jun/12/germany-now-europ...

At du ikke tager højde for det, gør det lidt svært tage dit lille hjemmelavede regnestykke særlig alvorligt.

I grænseområderne har sexturismen absolut betydning. Jeg bor i nærheden af Trier og arbejder i Luxembourg og følger derfor med i den løbende debat om gadeprostitution i Trierområdet og Saarland.
I Frankrig er bordeller og gadeprostitution blevet forbudt og det har øget prostitutionen i Saarbrücken-området, der grænser op til Frankrig og de to større franske byer Metz og Thionville. For nyligt er åbnet et bordel i Saarbrücken med ca. 50 kvinder og alligevel er der de seneste par måneder kommet en del gadeprostituerede til.

Af uransagelige årsager er der tiltagende problemer med gadeprostitution på Triers nordøstside, altså væk fra grænsen til Luxembourg. Luxembourg forbyder bordeller, men accepterer i nogen udstrækning i praksis gadeprostitution i banegårdskvarteret, hvor et mindre antal piger/kvinder (mindst 30, men sikkert flere) starter arbejdet ud på eftermiddagen. En stor del af dem er stofmisbrugere og lidet attraktive, så mange mænd (og der er rigtigt mange enlige mænd med høj indkomst i Luxembourg) tager turen til Tyskland, når deres sexuelle behov skal stilles. Det kan jeg se på nummerpladerne på bilerne uden for et af Triers store bordeller, når jeg passerer for at handle i et nærliggende supermarked. At gå på bordel et par gange om ugen vil slet ikke belaste disse enlige mænds økonomi.
Mellem 160 og 200 kvinder arbejder i følge sundhedsmyndighederne i denne branche i Trier-området (Trier har ca. 100.000 indbyggere), men der er de senere år kommet en hel del uregistrerede gadeprostituerede til. En simpel forklaring på, at det er på østsiden af Trier, at gadeprostitutionen er i vækst, er nok at der ikke er mange egnede steder for gadeprostitution på vestsiden, hvor dagligt 15-20.000 biler kører af den smalle passage langs med Mosel for at hente benzin og diesel i Luxembourg.
I vores nabolandsby, Trierweiler (1700 indbyggere), godt 15 km fra grænsen til Luxembourg, er der de seneste 3-4 år åbnet to mindre bordeller i et nyt industrikvarter, og selv om de forsøger at køre en mere eksklusiv stil end bordellerne i Trier, gætter jeg på at mange af kunderne er fra Luxembourg – eller fra Frankrig (ca. 75 km væk). Også i en af de helt små landsbyer på Mosels højre bred, tæt ved Luxembourg, er der åbnet et lille diskret bordel for 4-5 år siden.

Emnet bliver jævnligt behandlet i de lokale aviser www.volksfreund.de og www.saarbruecker-zeitung.de

Ovennævnte, ældre bordel i Trier efterlyser på deres hjemmeside prostituerede med følgende reklametekst (frit oversat):
»I landehjørnet Tyskland-Luxembourg-Frankrig-Belgien tjenes der stadigt gode penge.
Arbejd med flair ved den skønne Moselflod. Kom og nyd en smule feriestemning.
Vi tilbyder:
• Indkomstmuligheder over gennemsnittet
• Familiær ledelse
• Altid tilstedeværelsen af personale og dermed sikkerhed for dig
• Gratis brug af fitnesscentre
• Indenhus cafeteria med gratis kaffe.
• Værtshus umiddelbart tæt ved
• Parkeringskælder
• Små hunde er tilladt
• Alt efter ønske kan du benytte et nyrenoveret og smagfuldt indrettet værelse inkl. gratis WLAN, sengetøj og valgfri dekorationsartikler eller du kan helt selv indrette dit værelse.«

Düsseldorfs største bordel (240 km fra Luxembourg centrum) har netop sat et kæmpe reklamebanner op langs med landevejen mellem Luxembourg og Trier, hvor de lokker med 100 piger.
Så selvfølgelig spiller sextourisme en rolle, men primært i grænseområderne.

"Rachel Moran, der er journalist, har researchet i Stockholm, og mener, at den svenske model, der kriminaliserer sexkøberne, er det eneste rigtige: »Hvis der ikke er købere, så er der heller ingen prostitution.«" Det må da være den rigtige løsning på problmet, bare se, hvordan det går med narkotika. hvis der ingen købere er, er der heller ikke noget misbrug. Eller tyveri. You just can't fix stupid!

Jacob Rørdam Holm-Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Bo Jensen: Antallet af sexkøbende mænd i den tyske sexindustri er beregnet ud fra omsætningen og statens årlige indtægt. Så den kan meget vel være endnu højere, hvad den sikkert også er, da der er en stor gråzoneprostitution, så som saunaclubs, privat og salg af sex via internettet. Det sidste bliver mere og mere populært, da man ikke skal betale til en bordelejer, men kun for websiden.

Men det er faktisk ret sigende, at ikke engang den tyske stat har kunne magte at få noget overblik over deres sexindustri.

Tak til Information for en artikel, der endelig skraber lidt i de glitrende facader på den tyske sexindustri.

Tak til Information for endnu en artikel, som viser at vi har med et omfangsrigt uligheds- og fattigdomsproblem at gøre, som blot ignoreres og tildækkes af (små)borgerskabets polemiske folkedomstols-juristeri.

Egentligt er det fuldkommen ligegyldigt hvad Amnesty og co mener, for de har ikke på noget tidspunkt interesseret sig for det menneskesyn personer som de mænd, vi bliver præsenteret for i artiklen, fremviser. Nemlig at prostituerede personer er noget man køber, bruger og bagefter smider ud, for det er nemlig dejligt nemt i forhold til at skulle forholde sig til et rigtigt menneske.

Ernst Enevoldsen, Hanne Ribens, Vibeke Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Lars Højsted Nielsen og Tina Sommer anbefalede denne kommentar

Den her artikel fik mig næsten til at kaste en lille smule op i munden.
Jeg kan ikke begribe, hvordan de mænd, der benytter sig af prostituerede fra sådanne miljøer kan se sig selv i spejlet bagefter. Jeg kan heller ikke forstå, hvordan de kan benytte sig af en branche, som så mange kvinder er blevet manipuleret, truet og med fysisk og psykisk vold tvunget til at være en del af. Der er ingen, der skal prøve at bilde mig ind, at disse mænd ikke udmærket er klar over, at langt størstedelen af kvinderne er i det miljø mod deres vilje. Men hva' - når trangen kommer over de herrer, så går forstand og empati sig nok en tur hånd i hånd. Ham Christian i artiklen er i øvrigt SÅ ynkelig at høre på, og med det kvindesyn, som han ligger inde med - så kan jeg godt forstå, at han er nødt til at købe sig til sex.

Ernst Enevoldsen, Gert Selmer Jensen og Anne Rasmussen anbefalede denne kommentar

@Anne Eriksen
- benytter mænd og kvinder sig ikke af one-night-stands, hvor man heller ikke gider forholde sig til personen, men bare vil have sex ? Og hvad fanden skulle der i øvrigt så være galt med det?
Hver gang der er en debat om prostitution ser man, at Dronning Victoria , Barbara Cartland og adskillige religioner via præsternes forsøg på at kontrollere folks seksualitet sandeligt ikke har levet forgæves.
Folk har siden urtiden givet efter for deres seksuelle lyster uden nødvendigvis altid at blande følelser ind i det. Sex har altid p.g.a. tabuer og krav om følelsesmæssig og eller økonomisk forsikring fra de pæne piger, før de lagde sig ned , været en vare, man kan sælge. Nogle fik og får ægteskab/partnerskab ud af det - andre går mere konkret til værks.
Prøv lige at tænke på hvordan vores formødre blev opfordret til at bruge adgangen til regelmæssigt sex i ægtesengen som lokke- og afpressingsmiddel. Damebrevkaserne er fulde af eksempler på det, litteraturen ligeså. Og tænk så lige på det snævre normalitetsbegreb, der tidligere eksisterede - og såmænd stadigt eksisterer - i nogle parforhold.
Prostitution er i det mindste ærlig.
Det er faktisk mere moralsk end at sidde i jobs, hvor du udsætter borgere for et regelrytteri, der forpester deres liv, overvåger folk nidkært for at sikre sig de ikke får 500 kr. for meget.

@Herdis Weins
Ganske morsomt - men prostitution - og i særdeleshed tysk prostitution rører mig langsomt.
At kvinder skulle prostituere sig i ægteskabet førhen og nu må være begreber, der berører begge køn og mangel på ærlighed. Jeg mener absolut ikke, at man kan sammenligne noget der.

Fortidens patriarkalske dominans har måske nødvendiggjort en underkastelse, der på ingen måde er noget individ værdigt, eller et reelt valg. Det er sørgeligt for mennesker med et behov for mere end fysisk tilfredsstillelse ( er det ikke ret ungdommeligt?)
Hver sin lyst!

Gert Selmer Jensen, Anne Rasmussen, Tina Sommer og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Man kalder det sex, men følelsesløs porno er vel mere korrekt? En ringe erstatning for kærlighed!

Gert Selmer Jensen, Tina Sommer og Anne Rasmussen anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Pudsigt at kvindelige sexkøbere aldrig bliver fremstillet negativt. F.eks. i Ulrich Seidls film 'Kærlighed', (vandt pris i Cannes) der handler om tyske kvinders sexkøb i Afrika. Kvinderne i filmen bliver tværdigmod fremstillet som ofre. Seidl: "Det er en smertefuld oplevelse at erkende, at man selv er en af grundene til, at kvinderne rejser andre steder hen for at udleve deres seksualitet og opleve ømhed. Hun lever jo ikke op til skønhedsidealerne i den vestlige verden. Hun har svært ved at finde en mand. Hun er oppe i årene, hun er overvægtig. Det spiller ingen rolle for de unge mænd i Kenya. Hvor tyk hun er, hvor gammel hun er – det er lige meget, siger Seidl og tilføjer en sidste motivationsfaktor bag vestlige kvinders sexturisme. Hun får jo nogle meget smukke, unge mænd. Det skal også siges."
http://www.information.dk/460563

Ville man mon have sagt det samme om en halvgammel mand, der køber sex i Thailand?
Læs også: http://www.dr.dk/nyheder/udland/danske-kvinder-paa-sexferie-i-u-lande

Lise Lotte Rahbek

Ulrik Mortensen
Nu er jeg ikke 'man', men ja - den udnyttelse af fattige mennesker til seksuel tilfredsstillelse,
som udøves af mænd og kvinder, er lige sølle, begrædelig og grum.
Den reelle lyst for at prostituere sig (for både mænd og kvinder) vil vi først kunne konstatere, når menneskene har et fair økonomisk alternativ til at lade sig kneppe for betaling.

Gert Selmer Jensen

Herdis Weins-23:19-
Hej.! Du har åbenbart et meget stort "Behov", intet ondt i det.! Men måske skulle vi ikke lægge det
ud som en generel habitat, til alle levende væsener. Og jeg kan desværre ikke hjælpe dig.