Interview
Læsetid: 2 min.

’Alle vil være Charlie, ingen vil være tegningerne’

Kultur
25. september 2015

Claus Hjortdal
Formand for Danmarks Skolelederforening

Mik Eskestad

I næste uge markeres tiåret for Muhammedtegningerne, og mange folkeskolelærere vil blive konfronteret med dem. I løbet af ugen frarådede Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, skolerne at vise tegningerne. Han giver svar på tiltale.

– Hvorfor sagde du, at du ville fraråde skolerne at vise Muhammedtegninger?

»Baggrunden var, at en journalist ringede og sagde, at et lovforslag var på vej om, at det skulle være obligatorisk at vise tegningerne i folkeskolen. Jeg svarede, at det skal vi ikke nødvendigvis. Men ’nødvendigvis’ kom ikke med i artiklen. Folkeskolen skal diskutere Muhammedkrisen som historisk, religiøst og kulturelt fænomen. Vores opgave er at sikre, at børnene forstår – uanset hvilken baggrund de har – at vi har ytringsfrihed i Danmark, og at vi tager afstand fra fatwa og selvtægt. Vi skal ikke ødelægge den kommunikation med børnene, og det kan tegningerne gøre, hvis man er opdraget i en bestemt tro på en bestemt måde.«

– Så du fraråder ikke at vise tegningerne?

»Nej, ikke nødvendigvis. Skolen skal spejle samfundet. I samfundet har vi i ti år diskuteret ytringsfrihed uden at vise billederne i det offentlige rum. Aviserne har stort set ikke vist tegningerne, men vi har alligevel kunnet diskutere ytringsfrihed. Hvorfor skal vi tage en rolle, som medierne ikke vil have?«

– Men selv om aviserne ikke viser tegningerne, er det let at finde dem på internettet. Er det ikke bedre, hvis en lærer sætter tegningerne ind i den rette historiske kontekst?

»Nej, for du går fuldstændig uden om grundspørgsmålet: Hvorfor viser vi dem ikke i det offentlige rum? Hvis vi som samfund synes, det er vigtigt, kan vi diskutere det. Men vi skal ikke være frontløbere med hensyn til at vise tegningerne, når samfundet ikke vil.«

– Vil du reagere, hvis en lærer på onsdag finder det rimeligt at vise tegningerne for sin klasse?

»Selvfølgelig vil jeg ikke det. Hvis det virker fremmende for en diskussion, så er det naturligt. Men risikoen for, at debatten bliver afsporet, er stor, når tegningerne ikke findes i det offentlige rum. Så er det bedre at lade være. Så længe samfundet har berøringsangst, ser jeg ingen grund til, at skolen skal tvinges til at bringe tegningerne. Jeg plejer at sige: Alle vil være Charlie Hebdo, men ingen vil være tegningerne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her