Læsetid: 2 min.

I forhandlingens maskinrum

Med blik for konfliktens mange vinkler fortæller Puk Damsgård historien om danske Daniel Ryes tid som gidsel hos Islamisk Stat i Syrien
’Det var ikke personen Daniel Rye, der blev slået på, men symbolet på det, han kommer fra,’ siger Puk Damsgård om fotografen, der blev taget til fange af Islamisk Stat.

’Det var ikke personen Daniel Rye, der blev slået på, men symbolet på det, han kommer fra,’ siger Puk Damsgård om fotografen, der blev taget til fange af Islamisk Stat.

Ken Hermann

Kultur
10. oktober 2015

Grundlæggende er Daniels fortælling en historie om, hvordan man overlever.« Sådan karakteriserer journalist og forfatter Puk Damsgård sin bog Ser du månen, Daniel om fotografen Daniel Rye og hans tid i Islamisk Stats fangenskab, der udkommer d. 12. oktober. Sammen med 23 andre vestlige gidsler sad Daniel Rye gennem 13 måneder fra 2013 frem til sin løsladelse i juni sidste år fanget i Syrien. Han var det sidste gidsel, der blev frigivet fra fængslet i byen Raqqa, inden de resterende fanger blev henrettet – blandt dem den amerikanske journalist James Foley. En enkelt medfanges skæbne er stadig uvis.

Puk Damsgård, der til daglig bor i Cairo og arbejder som DR’s mellemøstkorrespondent, kendte til forløbet omkring Daniel Ryes kidnapning, mens den stod på.

»En del af mine kolleger i regionen blev kidnappet i den periode, så det var noget, vi journalister talte meget om,« fortæller hun. Efter Daniels Ryes hjemkomst tog Puk Damsgård kontakt til ham, og bogen er blevet til gennem samtaler med ham, hans familie og dem, der søgte efter ham i Syrien.

Løsesummens politik

»Historien er spændende, fordi det har været muligt ikke blot at fortælle den fra Daniels side, men også give et indblik i, hvordan hans familie håndterer pludselig at befinde sig i en så ekstrem situation,« fortæller Puk Damsgård og tilføjer om forløbet: »Det har taget meget lang tid at rekonstruere historien, og detaljegraden har gjort, at vi kun har kunnet holde ud at tale sammen i små bidder ad gangen. Det er ikke en historie, man kan sætte sig ned og fortælle på ti timer i ét stræk.«

Udover Daniel Rye og hans families personlige beretninger om forløbet har Puk Damsgård også fået et blik ind i selve processen omkring eftersøgningen af gidsler og forhandlingerne om deres løsladelse.
»Ved at tale med sikkerhedskonsulenten, der stod for eftersøgningen, kom jeg med ned i maskinrummet og fik en stor indsigt i løsesummens politik, og hvordan forhandlingerne forløber.«

Den danske stat giver af princip ikke penge til terrorister, så den løsesum, der i sidste ende førte til Daniel Ryes frigivelse, blev indsamlet blandt familie, venner og andre danskere, der ønskede at hjælpe.
Arbejdet med bogen har ført til nye perspektiver på Islamisk Stat og de mennesker, der gemmer sig bag billederne af mændene med det karakteristiske sorte flag.

»I fængslet sidder Daniel under kontrol af tre englændere ledt an af ’Jihadi John’. Det, de prædiker for fangerne, er udsprunget af politiske forhold, der i høj grad er styret af de sidste 10 til 15 års konflikt i Mellemøsten og ikke kun funderet i religiøs propaganda,« forklarer Puk Damsgård.

Hun mener, at de mange spørgsmål omkring USA’s krigspolitik, som alle fangerne uanset nationalitet blev udsat for, viser, hvordan menneskene bag Islamisk Stat er rundet af både det syriske regime og vores eget samfund.
»Som Daniel selv siger, så var det ikke personen Daniel Rye, der blev slået på, men symbolet på det, han kommer fra.«

’Ser du månen, Daniel’. Puk Damsgård. Politikens Forlag, 12. oktober

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her