Læsetid: 15 min.

Forstå soldaten og krigen

’Jeg har tilegnet min nye roman til en 12-årig afghansk dreng, der var snigmorder med seks liv på samvittigheden. Jeg vil forstå ham,’ fortæller Carsten Jensen
’Jeg har tilegnet min nye roman til en 12-årig afghansk dreng, der var snigmorder med seks liv på samvittigheden. Jeg vil forstå ham,’ fortæller Carsten Jensen

Sigrid Nygaard

31. oktober 2015

Han er bare 14 år og allerede en erfaren kriger. Han anser alle over 30 år for at være nogle gamle idioter og forstår bedre end nogen anden krigens logik. Den begavede dreng redder ved list livet for en dansk deling, der er havnet i det sydøstlige hjørne af Afghanistan tæt ved grænsen til Pakistan. Hans navn er Sharif, og han er en vigtig bifigur i Carsten Jensens nye store roman om krigen i Afghanistan Den første sten. Ren fiktion er drengen ikke, for han findes også i virkeligheden. Eller fandtes, for på mange måder er det ham, det hele handler om.

»Jeg har tilegnet min roman til en 12-årig afghansk dreng, der var snigmorder med seks menneskeliv på samvittigheden. Jeg ved ikke, om det er i min magt at frikende ham eller dømme ham. Børn er hinsides den slags begreber. Men jeg vil forstå ham,« fortæller Carsten Jensen. Bogen er tilegnet ham og »alle de andre, der fik deres liv stjålet af en krig, der aldrig stopper«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bente Simonsen
  • Espen Bøgh
  • Henrik Brøndum
  • Pia Qu
  • Laust Persson
  • peter fonnesbech
Bente Simonsen, Espen Bøgh, Henrik Brøndum, Pia Qu, Laust Persson og peter fonnesbech anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gud skabte Adam og Carsten Jensen gør det ubevidste bevidst og skaber også Eva som en roman
og så skal det forenes og skilles til Jesus barnet for for de intellektuelle handler intellektualitet ikke om at have en universitetseksamen men om at kunne anvende sin intelligens på en bestemt måde og således blev de pseudointellektuelle skabt som en moderne messias. Amen.

Touhami Bennour

Distanceringteknikker,(Carsten Jensen) for at deshumaneserer fjenden, således bliver det nemmere at gå til angreb til det yderste konsekvens, den metode har jeg mødt I debatten her også, anvevdt mod muslimer.

Philip B. Johnsen

Jeg ved at der er penge i krig!

EU må ikke falde i de gamle grøfter og stigmatisere krigsflygtninge, der indirekte lægges op til politisk, ved ikke, at indse realiteterne og handle på udfordringerne.

Nu forsøges de underliggende politisk betegnet, 'muslimske ikke integrerbare krigsflygtninge' demoniseret, så de 173 millioner fattige, økonomisk truede og udsatte EU borgere, Working for the Few eller arbejdsløse, glemme deres rige undertrykkere og koncentrere sig om hadet til fattige 'muslimske' krigsflygtninge.

Det er verdens ældste taktik, kujoner beskytter deres tyvekoster med krig, millitære magtmidler og anden strategi for at opnå underliggende politisk mål.

'Feltherrekunst'

Det handler om ikke, at hoppe på limpinden og bevare roen.

Shafi M., Janus Agerbo og jonas larsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror ikke, at soldaten og krigen kan forstås ud fra en personlig psykologi. Krigen besluttes af systemer, hvor det enkelte menneske forsvinder i mangfoldighedens tåger. Mennesker indordner sig under krig, men fører den ikke. Systemerne fører den.

Tak en-eller-anden for, at vi har saadan en som Carsten Jensen. Der er andre, men hans artikler om Rasmuskrigene er efter min ringe mening i saerklasse.

Glaeder mig til at laese bogen.

Shafi M., Espen Bøgh, Jakob Silberbrandt og olivier goulin anbefalede denne kommentar

En tråd der begynder med "alle gode gange tre", som stadig efter disse tre forsøg ikke på læsning ikke metaforen i?

Åh, Carsten Jensen, du danske fyrtårn der rager så højt op, at ordet sidemand eller på højde med ikke findes i det vokabularium.

Ubundet af politiske løfter om krigenes årsag, gang og ødelagte efterladenskaber uden indfriede resultater for hverken befolkningerne i de lande hvori vi har sendt vor militær hen, og ej heller for alle de storslåede løfter der blev givet internationalt håndslag på, afdækker du i din ubundethed og fremholder tåbelighederne vælgerne og borgerne udsættes for politisk, som de falske sandheder de er.

Det er som Münchhausens historier i en politisk virkelighed, hvor man politisk nærmest "trækker sig selv og hesten op ved håret af det hængedynd" man ikke kan komme ud af, men alligevel fastholder den politiske historie og alle de uindfriede løfter heri, som sandhedens fortælling i den Münchhausenske ånd.

I din ånd er du din faders fysiske modstykke, "der ikke går af vejen for et godt slagsmål", et slagsmål du indtil nu ikke har tabt, men afsløret hulheden i de politiske løfter om krigens manglende resultater på alle områder, og det selvbedrag som politikerne fortsat holder op for sig som skjold for den kritik der af resultatløsheden, - som nu er sendt i skjul mange år ud i fremtiden, i håbet om det glemmes, og der således ikke kommer mere smuds frem om beslutningstagernes falske mål for, at sende danske "jenser" i døden i en krig langt fra hjemlandet.

Afsløringen af den politiske ynkelighed i dansk politik, kræver fortsat din ånd med jævne mellemrum, og der hele tiden er opmærksomhed omkring dette, så politikerne måske en dag vil tage blot lidt ved lære af fortidens fejltagelser, så der ikke kommer så mange unødvendige kister hjem til familierne i Danmark.

Hvilken fryd at læse dine ord om dronekrigen: "Men det handler også om noget helt andet, om psykologisk terror. Befolkningen skal vide, at dronerne er der, og mærke truslen om pludselig og uvarslet død. De skal leve i uvished om, hvornår Zeus smider sine tordenkiler fra cyberspace", for tydeligere og rigtigere kan det vel næppe siges.

Touhami Bennour

E.E.J, hvis overbefolkning er et problem, så hvorfor ikke bare lade lande (Afganistan) stege I sin egn fedt, og ikke gøre til et geopolitisk problem. I sin tid, I Kina, på trods at befolkningtal, har overskredet en milliard, ingen var mekymret over.I Øvrigt er der I Kina over halv delen af befolkning lever stadig væk I fattigdom. dog vesten har ikke tænkt sig at gå I krig I Kina, man kan sige det samme om Indien,hvor også der er halvdelen 500.000 mennesker lever under fattigdomsgrænse. I virkligheden er Afganistsans geografisk placering, midt I Asien(Rusland, Kina,Indien der gør landet attraktiv for stormagter, og det har været det siden den 19 århundert; dengang var det England det var I duel med Afganistan og tabte, dengang var befolkningstal meget mindre end I 1965. Jeg tror du skal læse om Afganistan historie, og ikke tage et emne du har på hjertet og bruge det over alt, "overbefolkning".

Touhami Bennour

Helt enig! Afhanistan er et stort land og de ca. 30 mil. mennesker er langt fra, hvad man kan kalde "overbefolket. E.E.J., se blot på nabolandet Pakistan der har en befolkningstal på omkring 200 mil. mennesker. Og sådan kunne man fortsætte. Det Afghanistans landets geopolitiske placering og eksterne interesser og indblanding, der primært har bidraget til denne mangeårige krig.

Emil Eiberg-Jensen

Forstå soldaten og krigen

I 1950 - for kun 65 år siden boede der kun 7,5 millioner mennesker i Afghanistan.

Enhver der ikke fatter at Afghanistans nuværende overbefolkningstal på 33,2 millioner mennesker,
er hovedårsagen til Afghanistans mange konflikter siden 1973,

bør ikke spille klog på Afghanistans problemer...

Når Afghanerne ikke kan holde fred i Afghanistan,
og begynder at flygte i hundrede tusindvis,
er det selvfølgelig fordi landet ikke kan bære denne befolkningsforøgelse.

Emil Eiberg-Jensen

Økonomerne skriver at ca. 35 procent af Afghanistans befolkning er arbejdsløse og 36 procent lever under den nationale fattigdomsgrænse og lider under boligmange, og manglende adgang til rent drikkevand og elektricitet.

35 procent af 32 millioner er 11,2 millioner arbejdsløse fattigdomsofre...

Se Afghanistans økonomi i Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Afghanistan

Touhami Bennour

E:E:J. du glemmer det væsentlige om Afganistan. Landet er I krig nu 14 år siden. Du kan sammenligne Afganistan med Dresden (Tyskland) I 1945, efter de allierede ´s bombardement; lande blev udraderet, 750.ooo bomber blev kastet over Dresden. Forestil dig krigen I Afganistan er den længste krig ledet af USA. Der er 150.000 soldater fra næsten hele verden, estimeret 250.ooo døde afganer, det har kostet 4000 milliarderUS dollars. hvordan forestille du dig en Økonomi I denne situation. Tror du det er muligt at bygge noget uden at det bliver ødelagt den næste dag? Så kender du ikke et land I krig er fornoget. Normal,landet råder over mineral forekomster hvis værdi er estimeret til 4000.000.000.000 US dollars, og FN siger dette ville gøre området den rigeste I verden hvis der ikke var krig. Altså FN siger I den link du taler om at landet er I krig det synes jeg ikke at det bekræfter dine påstande, tvertimod økonomien er krigs økonomi I Afganistan.
Og ikke at glemme at landet er et U-land, under alle omstændigheder.