Baggrund
Læsetid: 2 min.

Kussens genealogi

Tegneserieskaber Liv Strömquist vil tage et blodigt opgør med vores forestillinger om kvindekønnet
Kultur
10. oktober 2015
Livia Rostovanyi

Der skulle ikke mere til end en skøjteprinsesse med benet i vejret og en rød menstruationsplet på trusserne, før folk følte sig provokeret. Tegningen optræder i den svenske tegneserieforfatter Liv Strömquists historiske undersøgelse af det såkaldt kvindelige kønsorgan, Kundskabens frugt, der nu er udkommet på dansk.

»Da den var med på en udstilling, ringede folk til museet og sagde, at de ikke brød sig om at se billedet. Menstruationen blev overmalet med blåt, da tegningen optrådte på en plakat. Og da den blev bragt i en avis, var der endda nogle, der ville opsige deres abonnement,« fortæller Liv Strömquist om modtagelsen af hendes grafiske fremstilling af kvindekroppens væsker og funktioner. Værket fik dog samtidig overstrømmende positive anmeldelser og har indbragt hende Dagens Nyheters prestigefyldte kulturpris.

Kundskabens frugt kan ses som en sprudlende visuel pendant til Kvinde kend din krop, men fokus er flyttet fra biologien til samfundets syn på kvindekroppen:

»Jeg tager udgangspunkt i min egen usikkerhed, når jeg undersøger de kulturelle forestillinger om kvinden og hendes køn. De historiske ideer om, hvad en kvinde er, har stor betydning for, hvorfor vi tænker, som vi gør i dag.«

Liv Strömquists interesse for, hvordan vi ser på kvindekroppen, blev vakt under et foredrag på en feministisk festival ti år tilbage i tiden. Siden har hun været meget bevidst om, hvor lidt vi egentlig lærer om kvindens køn i skolen:

»Kvinders klitoris omtales stadig som en lillebitte knap i biologibøger, selvom forskerne har fundet ud af, at den er et meget større organ inde i kroppen. Jeg støder selv på meget, jeg ikke ved, i min læsning om kvindekroppen. Og det er nok en uvidenhed jeg deler med mange kvinder – og mænd.«

At kussens genealogi er fortalt i billeder er ikke nogen tilfældighed:

»Billeder kan fortælle læseren noget andet end tekst. Nogle af perspektiverne i Kundskabens frugt kan bedst formidles i billeder – jeg har f.eks. tegnet gamle skulpturer og brugt fotografier fra popkulturen. Min bog handler jo om alle de billeder, vi skaber i kulturen – både visuelle og sproglige.«

Kundskabens frugt Liv Strömquist Cobolt. Er udkommet.
Oplev Liv Strömquist på Bogforum søndag kl. 14.15.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her