Læsetid: 9 min.

’Jeg ønsker ikke, at nogen skal gøre det, jeg gør’

Nader har hjulpet 16 kvinder, der har været udsat for æresrelateret vold med at flygte og få et nyt liv. Han har netop stiftet frivilligorganisationen Ny Identitet, fordi antallet af æresrelaterede konflikter stiger, mens både politikere, myndigheder og indvandrermiljøet ifølge Nader, lader ofrene i stikken
Nader har hjulpet 16 kvinder, der har været udsat for æresrelateret vold med at flygte og få et nyt liv. Han har netop stiftet frivilligorganisationen Ny Identitet, fordi antallet af æresrelaterede konflikter stiger, mens både politikere, myndigheder og indvandrermiljøet ifølge Nader, lader ofrene i stikken

Molly Wittus/iBureauet

29. oktober 2015

Det er lørdag, men Nader skal arbejde det meste af dagen. Han sidder i sin lejlighed lidt uden for Aarhus og skriver e-mails, søger fonde og forbereder optagelserne til en ny video for organisationen Ny Identitet, som han stiftede i september i år.

Organisationen hjælper kvinder, der er udsat for æresrelateret vold og frygter for deres liv. Den er ikke en del af de etablerede tilbud, og den er ikke opstået med støtte fra nogen offentlige midler. Den er aktivistisk i sin måde at styre uden om systemet, som Nader mener er for »bureaukratisk« og rigidt til at håndtere de kvinder, der er i højrisiko for at blive slået ihjel af deres egen familie.

I første omgang håber Nader på at rejse 750.000 kr. til etableringen af et safe house, der skal være særligt sikret og ligge på en hemmelig adresse et sted i Jylland. Her skal kvinder, der er truet på livet, kunne holde sig skjult, mens en ny identitet stykkes sammen til dem, eller mens deres videre flugt til udlandet planlægges.

De lukker øjnene

Nader er uddannet jurist og arbejder i et job, der intet har at gøre med ære, skyld og skam.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Anne Eriksen
  • Philip B. Johnsen
  • Nanna Wulff M.
Espen Bøgh, Anne Eriksen, Philip B. Johnsen og Nanna Wulff M. anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Nu har Danmark et racistisk regime i dag, men Danmark kan forandres og få fjernet focus fra muslim hadet, til positiv forståelse for problemer ny-danskere kæmpet med.

Æresrelateret vold, er et sørgeligt problem, paradoksalt alle, også de der påføre den, helst var foruden, der skal tages alvorligt og jeg tror på det kan løses.

Æresrelateret vold accepteres ikke i Danmark!

På grund af, Danmark ikke tolerere vold, af nogen type, udføres desværre meget æresrelateret vold mod ny-danske medborgere i udlandet, medborgere der siges, at have forladt landet frivilligt, men statsborgerne der ikke er hvide, forsvinder bare og det er det.

I bedre tider, kunne det sikkert i Danmark i den brede danske befolkning findes forståelse for, en positiv inkluderende indsats for minimering af de familie ødelæggende underliggende, mest traditionel relaterede problematikker, der udløser volden, men det kan næppe med den nuværende regering forventes, at der findes nye penge til en større ny indsats på området.

Der skal herfra lyde en stor tak, til alle der fordomsfrit arbejder for nedbringelse af æresrelateret vold, der forhåbentlig en dag vil blive helt elimineret.

Da han (Nader) for seks år siden begyndte at beskæftige sig med æresforbrydelser, rettede han sin kritik mod politikerne.
Han mente, at de benægtede, at æresvold, æresdrab og tvungne selvmord fandt sted. Han skrev breve og drak kaffe med politikerne og fulgte op på møder.
»Men jeg oplevede ikke, at det nyttede noget. Jeg fik stadig flere og flere henvendelser fra kvinder, der blev udsat for grusomme ting, og krisecentrene meldte om overbelægninger,« siger Nader og finder nogle af de breve, han har skrevet, frem på sin computer,

http://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/mange-udenlandske-kvinder-s%C...

Disse æresrelaterede overgreb, primært på piger og kvinder med muslimsk baggrund,
har fundet sted de seneste tredive år i DK
og der er ikke udsigt til hurtige forbedringer, desværre.
Den bedste forbedring var 24 års reglen, som gjorde pigerne/kvinderne så voksne og uddannede,
så de selv turde have et ord at sige i ægteskabs-sager.

Det er fuldkommen korrekt, at også her har integrationen svigtet, da man fra politisk hold har haft alt for vattede holdninger til hvad, der skal gøres.
Bureaukratiet er snarere tiltaget i snart mange år, skønt man påstår det modsatte.

Det rammer alle (danskere) og hver dag kan man undre sig over, hvad man ønsker - et herredømme med nærmest racehygiejniske tiltag.
Jeg hørte om Downs på P1 i morges, hvordan man automatisk går ud fra, at det er en abort, hvis det ekstra kromosom forefindes, hvordan en mor med et barn med autisme frygtede kommunens kontrol med hendes evner som mor?

Samme statsminister nedlage amterne og specialinstitutioner blev afskaffet til fordel for "skolereformen" - de evindelige nedskæringer og effektivitetstiltag? - den nødvendige indsats?, som bare rammer over en kam - og dem, der har det hårdest.

Vi kan se frem til flere indskrænkninger, mere kontrol (men næppe for erhvervslivet, kompensationerne til tidl. ministre/ folketingsmedlemmer - og de højtlønnede) - vi bliver holdt for nar og vold og ballade vil fortsætte efterhånden som skruen strammer. For alle her i landet...

Æresrelateret, er det nu også den rigtige betegnelse?

I bund og grund handler der om mandens(familiens overhoveds ret) ifølge den religiøse lære, og bruger sin religiøse revselsesret til at holde sine familiemedlemmer i stramme tøjler, af angst for tabet af omgivelsernes respekt som mand, med den fortrinsret han religiøst er udstyret med.

I virkeligheden er han religionens forlængede arm, der skal holde orden i henhold til religionen, og med en religiøs ret hertil, der ikke må eller kan anfægtes fra nogen side indenfor den nære families sfære, fordi han også i religiøs forstand er dens vogter for religionens fastholdelse og forherligelse af religionen selv i al evighed.

Derfor er det selve dyrkelsen af religionen, der er det problematiske i et demokratisk samfund som det danske ud i fremtiden, hvad enten vi bryder os om det eller ej, er det derfor også nødvendigt vi anerkender denne sammenhæng i vort land, for i fremtiden kan vi blot lukke øjnene for denne sammenhæng.

Disse svinestreger foregår blandt tilflyttere i hele Europa, og, ikke mindst, i oprindelseslandene, så spar os nu for det evindelige sludder om "dårlig integration" fra modtagernationens side.

Rikke Nielsen, Martin Sørensen, Carsten Hansen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

Peter Olesen - udtrykket kan godt bruges, hvis man ser det som dårlig tilpasning ud fra manglende eller diffuse krav om hvad der skal til for at være borger - her og i Europa.
Udover frikadellekrigen, så har man i misforstået godhed? ikke gjort nok opmærksom på, at man skal tilpasse sig den kultur, som værtslandet her (selvfølgelig med rimelig accept af religionen - ikke skabe minoritetssamfund og dermed grobund for ballade og ufred.

Et nyt marked vil altid opsøges af nye forretningsidéer – et oplagt område for konkurrenceudsætning – i dette tilfælde en fremtidssikker beskæftigelse med voksende potentiale – hvor perverteret kan samfundsforholdene efterhånden blive med hele denne importerede bizarre kulturaberration …

Anne Eriksen:

Så voldsudøverne ved altså ikke, at det er forbudt at gennemtæve, chikanere og terrorisere deres familiemedlemmer, fordi de (voldsudøverne) er blevet stillet overfor "manglende eller diffuse krav om hvad der skal til for at være borger - her og i Europa"?

Så siger du jo rent faktisk, at voldsudøverne ikke ved bedre, og at de tror at denne adfærd er accepteret i Danmark. Tja...

Her er i al fald lidt (deprimerende) baggrundslæsning om tingenes tilstand i Tyrkiet, Pakistan, Afghanistan og den arabiske verden, hvor mange af vore herboende tilflyttere stammer fra:

http://www.bbc.com/news/world-europe-31709887

http://www.dw.com/en/violence-against-women-in-pakistan-often-met-with-s...

http://www.aljazeera.com/programmes/101east/2015/06/afghanistan-country-...

http://www.reuters.com/article/2013/11/12/us-arab-women-factbox-idUSBRE9...

Carsten Hansen

Den mandsdominerede kultur , hvor religionen spiller en kæmpe rolle, er naturligvis ikke et integrationsmæssigt problem i Danmark, som sådan.
Det er , som Peter Olsen skriver, et problem over hele verden, med mindre man mener at det er ok at banke kvinder og børn.

Samtidigt er det korrekt, i min optik, når Anne Eriksen skriver at modtagerlande generelt har været for vage når det gælder krav om integration/adfærd.

Derfor har jeg anbefalet begge indlæg.

Dorthe Mortensen, Anne Eriksen og Peter Olesen anbefalede denne kommentar

Ja, Peter Olesen - det var ikke det, jeg mente - vold mod kvinder og andre, der af en eller anden grund ikke kan beskytte sig - det være sig fysisk eller på grund af kultur, gør mig rasende. For at sige det, så finder jeg at samfundet på klar og tydelig vis, skal videregive, at det er absolut uønsket og vil blive mødt med konsekvenser.
Også hvis danskere gør det - jævnfør krisecentre - har ovenikøbet været frivillig for år tilbage.

"Manglende eller diffuse krav" er den måde, vi oplyser om vore forventninger - du kan forhåbentlig læse, ar jeg foretrækker klare linjer...
Det skal gøres realistisk og sådan, at det skaber respekt - men jeg kan godt se at dagens politik drejer sig om penge, sprogkundskaber og må virke vildt forvirrende for folk fra en anden kultur - andedammen her