Læsetid: 12 min.

Der er også noget konstruktivt ved hellig krig

Vi må forstå, hvilken appel det har på unge mennesker at kunne være med til at opbygge en stat og omtegne verdenskortet, mener forfatter og journalist Jakob Sheikh. I bogen ’Danmarks børn i hellig krig’ kortlægger han fem almindelige danskeres vej ind i ekstremismen
»Jeg havde, inden jeg gik i gang, en lidt naiv forestilling om, at man kunne sætte ekstremisme på formel,« siger Jakob Sheikh. »Det viste sig, at det kan man ikke. Der er meget lidt, der forener de mennesker, jeg har skrevet om. En har ikke kendt til Islam før, en anden kommer fra en dybt religiøs familie og en tredje har psykiatriske diagnoser, der gør, at han næsten ingen venner har.«

»Jeg havde, inden jeg gik i gang, en lidt naiv forestilling om, at man kunne sætte ekstremisme på formel,« siger Jakob Sheikh. »Det viste sig, at det kan man ikke. Der er meget lidt, der forener de mennesker, jeg har skrevet om. En har ikke kendt til Islam før, en anden kommer fra en dybt religiøs familie og en tredje har psykiatriske diagnoser, der gør, at han næsten ingen venner har.«

Sigrid Nygaard

10. oktober 2015

Han trækker rundt med en elegant herrecykel på stien, der går fra hjertet af Enghavepark på Vesterbro i København til en mere fjern afkrog med boldbane og rosenhave. Bag os samler Café Venligbo folk under parasoller, mens en skoleklasse afholder OL i gummistøvlekast. Bag et hullet trådhegn varmer nogle unger op.

»Det var her, Amir og jeg spillede fodbold.«

Jakob Sheikh er vokset op et stenkast herfra, i samme gård som Amir. Altså inden Jakob Sheikh kom i privatskole i Valby og gik gennem porten ved Carlsberg og ud til noget, der føltes som en anden, bedsteborgerlig verden. Det var måske ikke det, der gjorde forskellen, men Amir og Jakobs veje ledte i hver sin vidt forskellige retning.

»Han rejste til Syrien for at kæmpe i hellig krig, jeg blev journalist og skrev om netop sådanne krigere,« som Jakob Sheikh skrev i en personlig feature i Politiken i 2014: »Fra barndommens gade til kalifatets frontlinje.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørgen M. Mollerup
Jørgen M. Mollerup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Stig Arensbach

Der må jo være en eller flere som påvirker de unge til at tage afsted, ellers ville de jo nok være blevet i Danmark.
Der jo nogle inden for jeres tros retning der mener at hellig krig er den sande vej til at blive martyr!
Om det er jeres Imamere, eller andre der om vender unge mennesker til at gå i krig er lige galt,
Krig er kun ødelæggende for mennesker og deres samfund, ligesom vold og totur er.
Der er ingen som behøver at gå i hellig krig, bare fordi at så bliver martyr og kommer tæt på profeten Allah.
De skulle hellere bruge tid på at hjælpe dem med, at blive integreret i vores samfund.

Krig er konstruktivt?

Faldt lige over dette bemærkelsesværdige skriveri - Vi må forstå ... og ... almindelige danskeres vej ... - osv. i en meningspåvirkende hensigt langt hinsides en rimelig samfundsmæssig dansk normalitet og almindelighed - sidst man var vidne til dette absurde fænomen, var rekrutteringen af unge danskere, mest fra underklassen, som oftest sociale stakler med få mentale ressourcer, til nazisternes 'opbygning' af et diktatur og 'hellig' krig, også dengang udryddelseskrig, som mest byggede på myter, blodtørst og ekspansionstrang for de største krigsforbrydere i vor tid - hvorfor kan vi ikke i dag slippe for alt dette gedigne vås - intet nyt under Solen ...