Interview
Læsetid: 3 min.

Kampen om værdierne

Hvis værdikampen var en fodboldkamp, ville Danmark eller Sverige så vinde? Hvem ville score de smukkeste mål? Ville der blive lavet selvmål? Og hvad ville afgøre kampen? Vi har spurgt tre værdikrigere fra den offentlige debat, som alle har indblik i forskellene mellem Danmark og Sverige
Kultur
13. november 2015

Historiker Mikael Jalving (f. 1968)

»I 30 år har Sverige ikke spillet fodbold, men et skuespil, som er skrevet af Dante. Det er Den guddommelige komedie, bare omvendt. Sverige går ikke fra mørket mod lyset, men fra lyset mod grønsværen. De har glemt fodbolden i en drøm om multikulturel harmoni, og først nu er de – i deres forvirrede, økonomisk betrængte situation – på vej ind i omklædningsrummet til returopgøret.

Fra den første kamp udeblev de og tabte derfor 0-3. Måske er de nu på vej ud for at spille fodbold ligesom de fleste europæiske lande, for selv tyskerne har fundet ud af, at der faktisk er en fodboldkamp i gang.«

»Men Sverige har et problem: De har ikke fundet ud af, hvilke 11 spillere de skal have på banen. Og faktisk er deres mest målfarlige og blandt folket mest populære spillere ikke blevet udtaget af træneren – de bliver holdt udenfor. Danmark har spillet nogle ujævne kampe med en masse gule og røde kort. Vi har ikke spillet sammen; angrebet og forsvaret hænger ikke sammen, og midterkæden løber forvirret rundt og forsøger at orientere sig. Det er ikke nogen køn præstation, men i det mindste har vi forsøgt at anerkende fodboldkampen.«

Aktivist Emma Holten (f. 1991)

»Sverige kæmper. De højtelskede idealer hos de homogene ikoner fra VM i 1994 skal forliges med nye unge spradebasser, der kan og vil noget andet. Det tager tid og koster penge: Zidane viste først sit geni som 21-årig, man må være tålmodig. Spillet har ændret sig, og i dag skal der en anden slags dynamik og omstillingsdygtighed til.«

»Nye svenskere, der kan give en spilkulturel saltvandsindsprøjtning. Utopien findes et sted derude, men vejen er brolagt med glidende tacklinger. Danmark ville hellere bruge 100 millioner kroner på at give Ebbe Sand to benproteser, så han kunne spille i 200 år, end at konfronteres med de skift, der er sket på de andre hold.«

»Nostalgien tynger hele spillet. Unge gutter født i 1994 drømmer sig tilbage til to år, før de blev født. Pengene og ressourcerne er der til at gøre noget unikt, men arrogancen står i vejen for fremskridtet. Hellere tabe end at indrømme, at de andre havde ret. Så vi lukker foran målet og håber på, at Jon Dahl genopstår og stikker foden frem på det rigtige tidspunkt.«

Journalist Søren K. Villemoes (f. 1981)

»Sverige er lidt som det gamle storhold fra 1980’erne, der plejede at være i spil til sejren hvert år, men som stædigt har holdt fast i spillestil og taktik, mens de langsomt er drevet nedad – i den urokkelige overbevisning om fortsat at være et storhold, de andre ser op til. Lidt ligesom Brøndby og med helt de samme farver bare uden vestegnsromantikken naturligvis.«

»Nu truer nedrykningen og en eventuel konkurs. Ledelsen er ved at indse det, fansene har talt om i årtier, men som på mystisk vis har været tabu i bestyrelsen. Måske skal man til at droppe taktikken, der virkede så overlegen for 30 år siden. Måske er man ikke en sellout som FCK, bare fordi man indretter sig lidt pragmatisk til spillets udvikling.«

»Danmark derimod er lidt som Uruguay. Vi er omringet af større fodboldnationer end os selv. Vi ved udmærket, at vi har få kort på hånden, at vi ikke kan ændre fodbolden, at ingen ser op til os, og at vi ikke er sat i verden for at lede, begejstre eller imponere. Hvis bare vi kan ligge stabilt i midten, beholde fanbasen, sikre nogle hjemmesejre og ikke køre klubben i sænk, så er vi tilfredse. Spillestilen er ikke smuk, tværtimod er den grim. Men den virker. Sådan nogenlunde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her