Læsetid: 2 min.

Det gode liv – Martin Thorborg

Et udfordrende og velbetalt job, der giver værdi for andre, er nøglen til det gode liv for iværksætter Martin Thorborg. Og alle kan få det, hvis de tager ansvar for sig selv, siger han
Et udfordrende og velbetalt job, der giver værdi for andre, er nøglen til det gode liv for iværksætter Martin Thorborg. Og alle kan få det, hvis de tager ansvar for sig selv, siger han
Kultur
18. december 2015

– Hvad er det gode liv for dig?

»Tre ting: På mit arbejde skal jeg hver dag føle mig udfordret, have det sjovt og blive klogere. Så skal jeg gøre noget godt for andre. Mit regnskabsprogram hjælper for eksempel små virksomheder, og jeg trives bedst, når jeg på en eller anden måde hjælper. Og så skal der være penge i lortet. Penge er for mig frihed, mulighed for at rejse med min familie, tryghed og uafhængighed af andre mennesker.«

– Hvilke barrierer forhindrer, at vi kan leve et godt liv?

»Der er alt for mange mennesker i Danmark, der bliver betalt for at lukke røven. Jeg tror, det er trist at leve på andres penge og nåde. Det vigtigste er, at man har noget at stå op til om morgenen. At man føler, der er brug for én. Samfundet bør bruge mere energi på at få folk til at klare sig selv i stedet for bare at parkere dem på en ydelse i udkanten af samfundet – og betale dem for ikke at gøre opgør og blive vrede.«

– Hvordan kan vi komme nærmere det gode liv i 2016?

»Vi må gøre op med troen på, at samfundet vil os det godt. Som overordnet helhed vil samfundet alle det godt, men når alt kommer til alt, tænker samfundet mest på samfundets bedste. Når du har søgt 100 forskellige job, uden at der er sket noget, må du ikke tro, at der kommer en fra kommunen med et job. Det gør der ikke. Hvis du ikke kan få et arbejde, så engagér dig i noget meningsfuldt. Gå ned og hjælp Røde Kors, eller besøg nogle ældre mennesker og spil Ludo med dem, eller hvad der giver mening for dig. For så vil du, inden du går i seng, tænke: ’Jeg er træt, fordi jeg har gjort en indsats for andre end mig selv i dag’. Det, tror jeg, bringer værdighed, så man får mere overskud i tilværelsen, og når man gør det, knytter man netværk uden for hjemmet, og så bliver chancen for at få et arbejde meget større.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad man da ikke skal lægge øre til?

Lise Lotte Rahbek

Livets mening .. ?!

Torsten Jacobsen

December - et Melodrama i 24 akter:

Dramatis personae
Herr Sortseer
Herr Hviidjuul
Hunden Jasper (udstoppet og ydmyget)

Akt XVIII

Herr Hviidjuul
Tag den så! Kom så, gamle dreng! Du kan godt! Kom nu for fanden!

Hunden Jasper
(...)

Herr Hviidjuul
Jaeh, tag den så! Du vil jo gerne, ikke? Tag den så! Kom nu for helvede, køter!

Hunden Jasper
(...)

Herr Hviidjuul
Nu skal jeg vise dig hvordan...Se! Sådan her....HAPS!

Herr Sortseer
Sig mig, hvad i alverden er det, De foretager Dem?

Herr Hviidjuul
Årh, Det er gamle Jasper her. Han rørte på sig lige før...Jeg tænkte at jeg kunne få ham til det igen!

Herr Sortseer
Han rørte på sig, siger De? Og det er De sikker på? Fascinerende!

Herr Hviidjuul
Men nu vil han ikke mere, den gamle krikke! Ikke en tøddel rokker han sig! Jeg tror han driver gæk med mig..Kom nu, gamle jas!...se hvordan jeg gør...HAPS!

Herr Sortseer
Måske sætter han blot ikke tilstrækkelig pris på Genever? Har de prøvet at lokke ham med noget andet? En brunkage, måske? Det er trods alt snart jul.

Herr Hviidjuul
Sludder! Hvem sætter ikke pris på Genever? Dér! SE! Han strakte halsen lidt...Det er godt, min dreng! Bliv ved! Se mig!.....HAPS!

Herr Sortseer
Måske hvis De sætter ild til hans hale? Det burde nok kunne fremkalde en reaktion?

Herr Hviidjuul
Ah, De siger noget! Hvor er nu Deres lighter...

Herr Sortseer
Ja tak, så er det vist på tide at sætte en stopper for Deres barnagtigheder! En prop i Geneveren? Gamle Jasper er død som en sild, og det ved De udmærket godt!

Herr Hviidjuul
Det ved man da ikke med sikkerhed! Se på ham! Som han ligger der, er det slet ikke utænkeligt at han bare sover..

Herr Sortseer
Ak du milde! Deres medicin er ikke uden bivirkninger, det vidste jeg jo nok. Men når De sådan tager en overdosis – så tidligt på dagen – så kommer jeg jo helt i tvivl om, hvorvidt kuren er værre end sygdommen..

Herr Hviidjuul
Hvad fabler De om? Hvem er syg her? Jeg er ikke syg, hvis det er hvad De tror? Jeg har aldrig haft det bedre!

Herr Sortseer
Ser man det? Jamen så er alt jo i skønneste orden.

Herr Hviidjuul
Ja, ikke? Jeg føler mig stærk! Målrettet! Fuld af virkelyst...Nej eventyrlyst, såmænd! Jeg tror sågar jeg vil gå lidt ud..Se hvilke eventyr livet har beredt mig i dag!

Herr Sortseer
I Deres tilstand? Det må jeg på det kraftigste fraråde! Det er så fugtigt i luften, og der er frost på vej. Før De får set Dem om, er der is overalt. Man glider så let. Et uopmærksomt øjeblik, det er alt hvad der skal til. En brækket hals, og så færdig! Som stakkels Jasper her!

Herr Hviidjuul
Bah, gamle Sortseer! De snakker og snakker! Men her skal handling til! Nej, jeg må afsted! Af Banen! Her kommer en handlingens mand! Lad verden skælve!

Herr Sortseer
Nuvel, lad ikke mig stå Dem i vejen! Men før De går ud for at erobre verden, kan De vel unde mig et par minutter i Deres ophøjede selskab? Sæt Dem ned, og lad mig skænke Dem en Genever. De kan nok klare en mere - til det andet ben? Skal De ud og stå rank i verdens omskiftelige vinde, må vi have Dem stivet lidt af først, ikke sandt?

Herr Hviidjuul
Ha, jeg er stiv som et bræt allerede! Men siden De nu spørger så pænt, så skal jeg gerne holde Dem lidt ved selskab. Skænk blot op, min gode mand!

Herr Sortseer
Så gerne! Altid til tjeneste, den herre! Men fortæl mig nu: Hvorfor pludselig al denne virkelyst? Hvor kommer den nu fra? Vel ikke fra den halvtomme flakse, der på bordet?

Herr HviidJuul
Ingenlunde! Desuden er flasken halvt fuld! Ha! HAHA! Det er problemet med Dem, gamle Sortseer! De anskuer verden helt forkert. Altid bekymret og hændervridende – ja undskyld jeg siger det – men De kan nogen gange være en rigtig lyseslukker!

Herr Sortseer
Virkelig? Det mener De? Tjah, såmænd!

Herr Hviidjuul
Ja, ikke? Hvis De blot troede lidt mere på Dem selv, ville De ikke altid sidde her i mørket og kukkelure! Med Deres bøger og Deres cerutter! Deres tunge tanker! Ha! Livet byder Dem til stadighed op til dans, men De hører ikke musikken! Her, lad mig! Tag min hånd, så skal De få Dem en svingom, som De aldrig glemmer!

Herr Sortseer
TAK! Jeg hører udmærket, og hvis De ikke passer på, så hører jeg meget snart braget, når spejlet der bag dem ryger på gulvet..Hvorfor flagrer De sådan med armene, menneske? Sæt Dem dog ned!

Herr Hviidjuul
Årh, De er nu en vrissenpind! Altid nej, nej, Nej! Hvorfor ikke prøve med et ja, ja, Ja? Tag en chance, du gamle, inden livet er forbi!

Herr Sortseer
Er vi nu pludselig blevet Dus? Hvordan er det gået til? Hvilken monumental begivenhed er jeg gået glip af?

Herr Hviidjuul
Åh...Nej, Det må De altså undskylde..Jeg ved ikke hvad ...Undskyld!

Herr Sortseer
Alt forladt, min kære! Jeg blev blot overrasket, det er det hele. Ingen grund til alarm, formoder jeg? Men måske burde De alligevel sætte Dem lidt ned? Inden konsekvenserne for alvor begynder at vokse Dem over hovedet?

Herr Hviidjuul
Ja, det må jeg hellere..Jeg er jo helt forpustet...Det...Nej, Undskyld! Det skal ikke gentage sig.

Herr Sortseer
Tænk ikke videre over det. Fortæl mig i stedet for hvor den kommer fra, denne Deres smittende eufori?

Herr Hvidjuul
Åh, det er såmænd bare noget, som jeg har læst..

Herr Sortseer
Ha! Det anede mig! Slangeolie og tudsespyt, spædet op med en sjat Genever! Jo tak, måske burde vi få Dem kørt til udpumpning? Der er grænser for hvor meget den menneskelige organisme kan tåle, ved De nok?

Herr Hviidjuul
Martin Thorborg er et forstandigt menneske! Et menneske med succes! Når han taler, er det værd at lytte! Ser De ikke hvilken effekt han har på mig? Hvordan hans ord ligesom har løftet mig? Løfter mig, ja! Fra den depression jeg ellers var sunket hen i? Måske var den slangeolie og tudsespyt, som De så nedrigt beskriver det, netop den rigtige recept? For mig? Så jeg kan blive rask igen? Rask og rørig, som en fugl i fri flugt...som..

Herr Sortseer
Som et dådyr fanget i billygternes lys? Herre Jemini! Jeg troede De havde bedre forstand? Martin Thorborg?! Er han luften under Deres vinger? Gud hjælpe Dem!

Herr Hviidjuul
Det forekommer mig, at hver eneste gang jeg forsøger at række ud efter selv det mindste lys, så sørger de for at skygge for det? Hvordan kan det egentlig være, Herr Sortseer? Hvad er De bange for?

Herr Sortseer
Vås! Lad mig fortælle Dem lidt om Martin Thorborg: Han er i sandhed en bjørn med en meget lille forstand! De tror mig ikke? Jamen det behøver De skam heller ikke! Det er ikke noget jeg har fundet på. Det siger han skam selv! I Børsen, tilmed! Et hæderkronet magasin! Følg De blot dét lys – hele vejen ud i mosen!

Herr Hviidjuul
Det er som om, at hver eneste gang jeg tager mig sammen til at gøre noget..At lade min egen frie vilje oplyse min vej...Så står De der..Med Deres formaninger, Deres indvendinger, Deres hegn af ord! Som vil De holde mig indespærret...som et dyr...

Herr Sortseer
Herr Thorborg og hans ligesindede – den ganske menneskehed - taler i ét væk om frihed! Som om de gjorde sig selv det mindste begreb om, hvad dét begreb egentlig indebærer. Hvilket tankespind de ofrer så megen opmærksomhed? Sådan ville ræven i fælden tale til hundene, hvis blot den kunne! Og alligevel ville hundene sønderrive den. Selvfølgelig ville de det. Hvad bekymrer hunde sig dog om ræves fantasier?..

Herr Hviidjuul
..Her står skabet, siger De. Siger De! ”Gå blot ind, bagbeklædningen er væk, og i dens sted – sandheden!” Men skabet er mørkt og trangt, og er man først kravlet ind, så lukker og låser De døren. Og nøglen? Nøglen, den smider De væk!

Herr Sortseer
..Næh, min herre! Virkeligheden snapper Dem i koderne, og det er på tide at De vågner op! Frihed er en følelse, ikke andet! Et subjektivt greb i luften, kort sagt! Objektivt set er der ingen frihed! Der er kun omstændigheder!

Herr Hviidjuul
Al Deres snak om omstændigheder! Det driver mig til vanvid! Omstændighederne skaber man selv! Det ser enhver! Bortset fra Dem, sjovt nok! Blind er De, De blænder Dem selv – og mig med – hvis blot De kunne få held dertil...Aldrig, siger jeg! Det får De aldrig held med! Min frihed er min stolthed. Den går jeg gerne i døden for!

Herr Sortseer
Deres stolthed? De er ikke ked af det, hvad? Stolthed? Tilgiv mig, mens jeg ler! Mon ikke taknemmelighed ville være en mere passende attitude?

Herr Hviidjuul
Jeg er skam taknemmelig! Dybt taknemmelig! Selvfølgelig er jeg det...

Herr Sortseer
Virkelig? Hvorfor kræver De så belønning? For al Deres flid og møje? Hvad har De egentlig at gøre krav på, i taknemmelighedens navn?

Herr Hviidjuul
Jeg kunne have handlet anderledes! Gaver er mig givet, ja! Det indrømmer jeg. Og for de gaver er jeg taknemmelig. Men Viljen..Kraften..At handle Ret! Alt dét tilhører mig! Og til mig skal alt hvad jeg har skabt, gives! Det er menneskenes lov! Det føler jeg! I hjertet! Og hjertet taler aldrig falsk!

Herr Sortseer
Ved De hvad et Ames-rum er?

Herr Hviidjuul
De taler udenom! Altid når jeg overvinder Deres argumenter, så skifter De emne! Kender jeg Dem ikke?!

Herr Sortseer
Et Ames-rum er en konstruktion, som fremmaner en optisk illusion. På grund af rummets indretning, ser det for mennesker ud som om, at mennesker i den ene side af rummet er meget små, mens mennesker i den anden side af rummet er meget store. Et Ames-rum!

Herr Hviidjuul
Og hvad så? Optiske illusioner..kaniner og sorte hatte...hvad kommer det mig ved?

Herr Sortseer
Selv hvis man får forklaret rummets indretning i detaljer...Selv hvis man i detaljer får forklaret hvordan og hvorfor de visuelle centre i hjernen genererer en sådan illusion....Selv efter alt dette, vil man, når man betragter rummet, stadig se det samme: Store mennesker i den ene side, små mennesker i den anden side. En illusion! Et subjektivt greb i luften, en ikke-eksisterende realitet!

Herr Hviidjuul
Og?

Herr Sortseer
Der har De deres frihed, menneske! I det rum er Martin Thorborg fanget, og med ham størstedelen af menneskeheden!

Herr Hviidjuul
Det er ikke muligt! Og selv hvis De har ret, så ændrer det jo ikke noget videre: Hvis blot alle tror på den samme løgn, så bliver den løgn vel på sin vis til sandhed?

Herr Sortseer
Men til hvilken pris? Hvilken pris betaler vi for dette vanvid? Og Hvem betaler?

Herr Hviidjuul
Ikke Jeg! Ikke sådan for alvor!

Herr Sortseer
Det kan vi ikke være uenige om!