Læsetid: 7 min.

Gør internettet os afhængige af distraktion?

Mængden af smartphones, tablets og apps til daglige gøremål er eksploderet. Det samme er ny forskning i, hvordan nettet påvirker vores hjerner. Information giver et overblik, kommenteret af eksperten Nicholas Carr
Mængden af smartphones, tablets og apps til daglige gøremål er eksploderet. Det samme er ny forskning i, hvordan nettet påvirker vores hjerner. Information giver et overblik, kommenteret af eksperten Nicholas Carr

Molly Wittus/iBureauet

31. december 2015

Digital afgiftning, hvor folk lukker ned for deres Facebook- eller Twitter-feeds, har længe været en fast del af livsstils-magasinernes sider med udrensningskure.

Selv har jeg ikke haft behov for digital afvænning, og jeg går ikke på Facebook, Twitter eller Snapchat, hver gang jeg har et ledigt minut.

Til gengæld googler jeg sindssygt meget, bruger nettet og min iPhone til alle mulige gøremål, og jeg kan ikke løbe en tur uden at skulle have en podcast i ørerne.

Alt sammen ikke noget at skrive en artikel om. Hvis ikke det var, fordi jeg ligesom rigtig mange andre oplever en snigende fornemmelse af, at jeg får sværere og sværere ved at huske ting – jeg er kun 45 år – og koncentrere mig om for eksempel at læse en bog.

Jeg vil hellere lige tjekke en af de tjenester, jeg har tilmeldt mig, der sorterer i nyhedsstrømmen, og lover mig fordybelse og indsigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Oxvig
 • Anker Nielsen
 • Flemming Berger
 • Lise Lotte Rahbek
 • Peter Jensen
 • Ole Steensen
 • Niels Engelsted
 • Anne Eriksen
 • Trond Meiring
 • Dorte Sørensen
 • Jørn Andersen
 • Aksel Gasbjerg
 • Torsten Jacobsen
 • Niels Duus Nielsen
Thomas Oxvig, Anker Nielsen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Peter Jensen, Ole Steensen, Niels Engelsted, Anne Eriksen, Trond Meiring, Dorte Sørensen, Jørn Andersen, Aksel Gasbjerg, Torsten Jacobsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

"...potentielt forbedre hjernefunktionen hos ældre voksne."

Jeg har på traditionel vis - via skolegang, studier og læsning af bøger på papir - erhvervet mig så meget kulturel kapital, at jeg kunne sætte det i banken og leve af det resten af mit liv, hvis ellers der fandtes kulturbanker. Så måske er det derfor, jeg opfatter internettet som en kulturel berigelse: Den lille tabel, det periodiske system, læren om den tilstrækkelige grund og tilsvarende trivia opbevares i min hjerne, mens komplicerede nye sammenhænge mellem tilsyneladende ikkerelaterede fænomener afdækkes i cyberspace.

Måske er problemet, at hvis man ikke ved noget i forvejen, kan man ikke skelne skæg fra snot og derfor heller ikke se sammenhængene i ny viden?

David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Ole Steensen, Trond Meiring og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Vi mangler eftertanke, omtanke, dybere tanker. De kræver nemlig TID, STILHED og indsamlet tilgængelig erfaring, viden, visdom, der allerede er tilstede i kroppen ;o)
GODT NYT EFTERTÆNKSOMT ÅR 20016 ;O)
Mvh. den grønne livskunstner, der elsker lidt men godt, at leve enkelt og laangsooom tv og radio
PS Jeg er også for længst blevet misbruger af Google, så nu rationerer jeg tid ved computeren. Fx ved at bruge den som skrivemaskine UDEN netadgang ;o)

Britt Kristensen, Trond Meiring og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Dem der påvirkes aller mest af internettets indflydelse er vores børn, som er storforbruger af nettet. Glem Lego og Barbie - Dem gider ingen børn længere. Nettet er som en magnet for børn.

Det kommer til at få stor indflydelse på vores børns udvikling og deres fremtoning som voksne mennesker fremover og dermed vores velfærdssamfunds udvikling, som de om få år skal overtage styringen af.

Man kan vel sige at internettets skadevoldende konsekvenser blot øger vore kapaciteter, eller - hvis man vil være flink - potentialer, som voldsomt manipulérbare og manipulerende forbrugere. Ganske indolente og rimeligt uegnede til at udvikle og forvalte demokratiske samfund.

Jo mere man går ind i denne pseudo verden, jo mere forsvinder man fra omverdenen.
Og som den hypnotiserede, ved man det ikke selv. Hypnotisøren får magten og muligheden for misbrug.
Opfinderne af disse kommunikationsmaskiner er sikkert ikke onde. De har bare fundet en måde at tjene mange penge på. Som narkoproducenter og forhandlere, som leverer det, der efterspørges.

Men hva`, hvis man ikke har andet at bruge sin tid på end det hjerneforstyrrende tidsspilde - som at gå på jagt efter isbjørne i Sahara.

Henning Kjær

Smartphones er blevet mange menneskers "pauseskærm" i livet: mens vi venter på bussen, toget, flyveren, i forretningen, i telefonen, til familiesammenkomster og møder mens de andre taler, mens familien ser noget vi ikke selv finder interessant på TV, for at holde os orienteret om andres gøre og laden, i toget, i flyveren, i bilen, mens vi går, mens vi cykler, mens vi fisker, mens vi spiser, i frokostpausen, i arbejdspausen, til at tage foto, i naturen, for at finde vej, finde åbningstider, finde priser. høre music, høre radio, i ferien, læse nyheder, læse bøger, spille computerspil. Vi er nået til at vi ikke behøver at kede os et eneste øjeblik, vi hygger os med det. Det er en helt uforpligtigende pausebeskæftigelse hvor vi lukker os inde i vores eget lille univers, helt anderledes end arbejde der stadig kræver vores fulde opmærksomhed.
Man bliver træt når man har arbejdet en hel dag og endnu mere træt hvis man har arbejdet 8-9-10-11 timer, mens man kan slappe af og hygge sig med sin smartphone dagen lang, hvis det er det man vil.

Jeg har lukket Facebook. Vi bliver drænet for energi af Facebook og andre sociale medier. Facebook og andre sociale medier er i gang med at en spore menneskeheden.

Internetbrug har en søvndyssende effekt på hjernen. Som almindelig gammeldags TVkikkeri. Det er jo ikke krævende, eller bare meddigtende, uforpligtende at glo.
Facebook rammer endnu dybere, da personlige relationer er blandet op med strømmen af "feeds" som det hedder. At åbne Facebook og lade øjnene løbe ned af den til profilen skabte startside, ligner til forveksling the stream of consciouness vi har mellem søvn og vågen.
Lad bierne dø og Løkke regere,
lad TTIP bestemme og fremtiden forgå,
når blot jeg kan komme på Facebook, så tit
jeg vil, og osse på mobilen,
så har jeg en følelse
af at forstå.

Lise Lotte Rahbek

Det er nok, for de fleste af os, ikke et spørgsmål om enten/eller, men et både/og.

Jeg kan sagtens bruge de informationer og oplysninger jeg finder på skærmen som udgangspunkt for samtale og alm. menneskelig kontakt og meningsfuld aktivitet UDENFOR skærmen. Til gengæld er jeg maskinstormer I den forstand, at jeg sgutte gider føre samtale med de mennesker, som sidder og glaner på deres skærm hele tiden eller insisterer på at bruge halvdelen af samtalen på at side og goggle "documentation" for samtalen på deres skærme.
Samtale, reflektion, tankevirksomhed og skærmbrug bør ikke hældes I foodprocessoren og blendes sammen til en ugennemsigtig, grødagtig masse.
Hjerner og tanker er ikke leverpostej.

Jeg indrømmer at jeg er på alt for meget.
Jeg har ferie nu og min yndlingsbeskæftigelse er at tjekke nyheder og feeds alt for meget.

Jeg tænker også på børn nu om dage, der nærmest aldrig får lov at kede sig, men zapper rundt i en enorm verden af medieindhold. Hvad gør det ved os. Og det bliver jo nok kun værre i fremtiden.

Jeg glæder mig allerede til at den kommende virtual reality bølge kommer i 2016 hvor vi med sådan nogle briller kan være et helt andet sted og indlevelse i film og spil tager nye højder. Men hvad gør det ved fantasien som man før måtte ty til.

Jeg synes teknologi er spændende. Jeg elsker gadgets, men afhængighed og det at nægte at kede sig og fordybe sig i nuet, det tror jeg vi er mange der må erkende at vi er ramt af i mere eller mindre omfang.

Sammenhængene mellem kedsomhed og kreative reflekser, introspektion o.a. er ret velkendte - så naturligvis svækker connectivity ikke blot vores brug af dén slags evner og kvaliteter ... de sygner også hen, som døde muskler. Til slut er vi ren in- & output, solgt og distruberet som stiv stanglakrids.

https://www.youtube.com/watch?v=lsspXqCe4kI

Søren Kristensen

Nej nettet gør os ikke afhængige af distraktion. Folk der er meget online, også når de er (eller burde være) sammen med andre, et som regel distræte i forvejen. Internettet giver dem bare mulighed for at have en undskyldning for at være "fraværende" og det er vel i alles interesse.