Læsetid: 2 min.

’Vi konkurrerer jo også med HBO og Netflix’

»Vi vil blandt andet rigtig gerne have børn og unge til at læse mere fremfor for eksempel at bruge tiden på HBO og Netflix«
Kultur
18. december 2015

Jakob Heide Petersen
Formand for eReolen og chef for Københavns Hovedbibliotek

Gyldendal og Politikens Forlag har meldt ud, at de trækker deres titler fra bibliotekernes digitale udlånsplatform, eReolen, fordi de mener, at bibliotekernes gratis udlån sker på bekostning af salget af e-bøger til det private marked. Formanden for eReolen, Jakob Heide Petersen, giver svar på tiltale.

– Hvorfor er I ikke interesseret i forlagenes såkaldte licensmodel, hvor lånere risikerer at skulle stå i kø til alle forlagets bøger?

»Vi er som biblioteker ikke interesseret i at være et udstillingsvindue og formidle og markedsføre titler, som borgerne ikke har adgang til. Vi er sat i verden for at udbrede læsning og litteratur. Den digitale platform er en god måde at komme langt ud, og med digitale lydbøger har vi set, at vi kan nå brugere, vi ikke før har nået. Og bibliotekerne har altid handlet om adgang.«

– Man har jo altid risikeret at skulle vente på en bog på biblioteket. Hvorfor skal man ikke vente på en e-bog?

»Det skal man også på nogle e-bøger. Men grunden til, at man i en bibliotekssammenhæng står i kø, er, at bogen er en knap ressource. Den bog, du læser, kan jeg ikke også læse. Sådan fungerer udlån. Og der er noget i forhold til borgernes intuition og det digitale: Der er ikke den samme tålmodighed. Jeg ved ikke, om det er en psykologisk ting, men folks adfærd er helt anderledes. I nogle tilfælde kan vi se, at folk vælger at låne en anden digital bog i stedet for den, de gerne ville have.«

– Men så låner de jo stadig en bog. Hvad er problemet i det?

»Problemet er, at vi er sat i verden for at inspirere lånere og fremme litteraturen. Vi vil give dem den litteratur, vi prøver at formidle. Hvis vi for eksempel prøver at inspirere dig til at læse en ny slags lyrik, og du så oplever, at du skal stå i kø til bogen – og du så læser en anden i stedet, ja, så har vi jo ikke kunnet varetage vores formidlingsopgave.«

– Er det jeres opfattelse, at I skal konkurrere med andre digitale tjenester?

»Jeg synes, det er helt fint, hvis folk køber e-bøger eller abonnerer på en e-bogstjeneste. Det er for mig ikke afgørende, at de låner en bog på biblioteket. Men man må dog sige, at vi konkurrerer om brugernes opmærksomhed. Vi vil blandt andet rigtig gerne have børn og unge til at læse mere fremfor for eksempel at bruge tiden på HBO og Netflix. Så vi konkurrerer jo også med dem. På den måde kan man godt sige, at der er en konkurrence. Man har begrænset tid, og der er rigtig mange medier.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forlagene har brug for lidt pædagogisk hjælp: Hvis du ikke er med i biblioteksordningen, skal I betale skat på samme måde som softwarefirmaer:

- Almindelig aflønning af forfattere
- Forfattere, der har modtaget offentlig forsørgelse under produktionen, skal tilbagebetale beløbet.

Grunden til, at skatteborgerne begunstiger forfattere og forlag skyldes jo, at vi gerne vil have en dansk kulturarv. Hvis forlagene ikke er med på den, så skal de naturligvis ikke begunstiges.

Biblioteksloven er krystalklar: Literatur udgivet i Danmark er tilgængelig på danske biblioteker. Det er en kujonagtig og visionsløs regering, der har ladet forlagene glide af på de elektroniske udgaver.

En mere visionær kulturminister ville gøre det stik modsatte: Forhandle direkte med Amazon og Google Books om at overflødiggøre de usamarbejdsvillige danske papirforlag.

Det amerikanske bibliotekssystem agerer faktisk udstillingsvindue: Amazon er behjælpelig med at levere biblioteksbogen til kindle. Efter udløbsdagen har jeg et link, hvor jeg kan betale Amazon for en personlig kopi af ebogen. Win-win-win. (Nej, jeg har endnu aldrig givet dem $10 for en personlig kopi, men det ville være meget, meget nemt.)

Jeg er nu mere på linje med interviewerens kritiske spørgsmål: det er ikke en dårlig ting, at man vælger at låne en anden bog, hvis den, man vil låne, er udlånt.
Uffe Hellum, du overser, at en e-bog hos amazon rask væk sælger 10 millioner eksemplarer, hvis den er populær nok - fordi engelsk er et meget udbredt sprog.
Dansk er ikke et meget udbredt sprog, og dansk litteraturpolitik går ud på at formidle til de få af verdens milliarder, der kan det. Og nej, vi skal ikke opgive vores modersmål for at kunne strikke en fiks udlånsmodel sammen.

Maj-Britt Kent Hansen

Det er drønærgerligt, at e-reolen modarbejdes af forlagene. Der burde kunne findes en mindelig ordning.

Eneste grund til at problemet ikke var der, dengang der kun var papirbøger, var, at mange mennesker enten ikke orkede at bevæge sig fysisk til biblioteket for at låne eller aflevere inden fristudløb. Og andre ville så ikke sidde med bøger i hånden, der var plettede og snuskede efter andre menneskers håndtering. Begge dele førte til salg.

Husker da også selv formaninger som barn om ikke at tage biblioteksbøger med i seng. Det kan man jo snildt med en e-bog. Den er ganske jomfruelig og helt uden baktusser.