Læsetid: 7 min.

Psykiatriske diagnoser kan være en styrke

En ny bog om autister og neurodiversitet – forestillingen om, at der ikke findes én normal hjerne, men en mængde snørklede variationer – går som varmt brød i USA. I stedet for at kritisere diagnosesamfundet, skal vi udnytte den mentale mangfoldighed, lyder budskabet
Mennesker, der blev betragtet som mentalt syge, begyndte at bakke i hinanden op i, at de var komplekse, nuancerede mennesker, som alle andre. 

Mennesker, der blev betragtet som mentalt syge, begyndte at bakke i hinanden op i, at de var komplekse, nuancerede mennesker, som alle andre. 

Molly Wittus/iBureauet

3. december 2015

I Danmark har psykologiprofessor Svend Brinkmann opnået stor lydhørhed for sin kritik af diagnosesamfundets udbredelse.

I USA går man for tiden den modsatte vej: En stadig stærkere bevægelse af såkaldte neurodiversitetsaktivister argumenterer for, at diagnoser som f.eks. autisme er udtryk for naturlige variationer i hjernen. For tilhængere af begrebet neurodiversitet er autisme en identitet snarere end et handicap.

Brinkmann derimod kritiserer den identitetsskabende psykiatriske diagnose, der ifølge professoren skaber grobund for et »deficit fællesskab«, hvor behovet for eksistentiel mening er bygget op om det, man ikke kan.

Et eksempel på den stigende interesse for neurodiversitet er en ny bog af journalist og forfatter Steven Silberman med titlen NeuroTribes: The Legacy of Autism and the Future of Neurodiversity der, hurtigt efter den udkom, røg på New York Times bestsellerliste. Silberman er journalisten bag den berømmede Wired-artikel, The Geek Syndrome, der gav startskuddet til hans undersøgelse af autismediagnosen for mere end 10 år siden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Kurt Nielsen
Steffen Gliese og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Løffmann

Statsforvaltningen m.fl. har taget neurodiversitet til sig. Nogle gange er det en positiv kvalifikation ved afgørelser om bopælsindehaveren

Carsten Løffmann

Statsforvaltningen m.fl. har taget neurodiversitet til sig. Nogle gange er det en positiv kvalifikation ved afgørelser om bopælsindehaveren

georg christensen

Når "psykiater og psykopater" bare bekæmper hinanden få at få "retten" til deres tvivlsomme "kimikalie forvirring" hvor ingen får chansen for " fifty,fifty" modellen på forhånd er beskrevet .

Hvem er ihændehaveren af "sandheden", et spørgsmål , som altid bør stilles, hvis gældende "lov og ret" ønskes taget alvorligt, og aldrig af et "LOV og RETS" samfund, som det Danske oversers i "magtbegærdets" navn.

Søren Peder Møller

Det passer som fod i hose med min oplevelse af at få en autismediagnose. Jeg har brugt det positivt ved, som børneforsorgs/ omsorgspædagog, at være med til at få unge med Aspergers syndrom i arbejde. Tjek www.aspit.dk .