Analyse
Læsetid: 4 min.

Psykologen er den nye superhelt

Hvis 2015 var nogens år, var det psykologernes. Især to af dem tog godt fat om den offentlige debat og ruskede den. Deres argumenter lyder som præsternes, men de er ikke præster – til gengæld siger de det, politikerne ikke siger, og derfor elsker vi dem betingelsesløst
Kultur
11. december 2015
Hvis 2015 var nogens år, var det psykologernes. Især to af dem tog godt fat om den offentlige debat og ruskede den. Deres argumenter lyder som præsternes, men de er ikke præster – til gengæld siger de det, politikerne ikke siger, og derfor elsker vi dem betingelsesløst

Molly Wittus/iBureauet

Når vi om kort tid skal gøre status over det år, der er gået, og udpege de mennesker fra den offentlige debat, der har brændt sig fast i vores bevidsthed, vil to navne gå igen: Eva og Svend. De to psykologer fra Jylland, der har fyldt 2015 med formaninger til politikere om, at det gode liv ikke handler om, hvad der er mest lukrativt for konkurrencestaten, og med påmindelser til os andre om, at vi skal holde op med at kalde vores vennekredse for netværk.

Det var en dag i oktober, at Eva Secher Mathiasen ud af det blå dukkede op hos Clement Kjersgaard. Hovedstadens politikere og chefredaktører stod og talte om folket i et fint tv-studie i DR Byen, da den hurtigtsnakkende tv-vært stillede psykologen det enkle spørgsmål: »Hvad er det, politikerne gør forkert?« Og så tog hun ellers scenen i en 60 sekunder lang overhaling, der er blevet set to millioner gange på internettet:

»I hopper fra reform til reform som fra tue til tue,« sagde hun direkte henvendt til de folkevalgte, »uden at se det store billede, og hvad det egentlig gør ved de danskere, som I har ansvaret for at indrette et samfund for, så de får det bedste liv.« Hun holdt en pause og kiggede på politikerne, der stod og granskede deres sko. »Jeg vil have politikere, der har visioner for, hvordan vi får et samfund, hvor vi alle sammen har det godt – i stedet for et samfund, hvor vi bedst muligt kan piske flest muligt til at være konkurrencestatens fodsoldater.«

Læs også: ’Vi har glemt, at mennesker har værdi, blot ved at de er til’

 

Siden tv-optrædenen er hun adskillige gange blevet opfordret til at gå ind i politik, og det interview, Information bragte med hende i sidste uge, er en af de mest læste artikler i avisens historie. Kommentarfelterne flyder over med superlativer.

Svend for prez

Svend Brinkmann vidste vi godt i forvejen, hvem var. Han har været en stemme i debatten i nogle år, men det var i 2015, at vi rigtigt lærte ham at kende. Stå fast, hans antiselvhjælpsbog fra sidste år, har ligget uhørt konstant i toppen af bestsellerlisten, ligesom interviews med psykologiprofessoren har vakt genklang. For eksempel er den mest læste artikel på Berlingskes hjemmeside nogensinde et interview med ham fra i sommer, og da han for nylig var første deltager i Informations julekalender om det gode liv, blev han kaldt for et geni. Brinkmann er endda blevet opfordret til at sigte efter statsministerposten. Svend for prez.

Læs også: Det gode liv: Svend Brinkmann

Læs også: ’Hold op med at mærke efter i dig selv’

Hvad svarede han så på spørgsmålet om, hvad det gode liv er? At det gode liv er »et liv med andre, hvor disse andre ikke reduceres til midler for min egen lystmaksimering, men ses som mål i sig selv«. Og at vi »nok må erkende, at man ikke er sin egen lykkes smed. Måske skulle vi prøve at sige, at vi er vores næstes lykkes smed«.

På under et døgn blev hans svar delt 5.000 gange på sociale medier.

Så de to psykologer har fat i folket. På en nærmest yahyahassansk måde. De er de nye rockstjerner: Hvad kokkene var for 00’erne, er psykologerne måske ved at blive for 10’erne. Men hvis man kigger på, hvilke ord der kommer ud af dem, er det jo ikke, fordi deres argumenter er nye. Hverken Svend Brinkmann eller Eva Secher Mathiasen siger i de nævnte interviews noget, som ikke er blevet tænkt før. Men de siger noget, som de færreste formulerer. De siger, at vi skal huske, at mennesket i sig selv har en værdi, og at vi skal være gode ved vores næste. Groft sagt humanistiske banaliteter, som det er vanskeligt at være uenig i.

Præstesprog

Hvorfor så den overstrømmende modtagelse? Fordi de to psykologer siger det, politikerne ikke siger. I årevis har den politiske elite talt om vækst uden på noget tidspunkt at sætte spørgsmålstegn ved ambitionssamfundet – de taler om reformer, gevinster og løftebrud, men de taler ikke om deres visioner om det gode liv for de borgere, de repræsenterer. I hvert fald sker det meget sjældent.

Læs også: Svend Brinkmann: Jeg hader ikke mindfulness

Læs også: Målet med politik er det gode liv – ikke en stærk stat

Uffe Elbæk, der i øvrigt også har haft et ret godt år, er en af de få, som forholder sig til de emner. Hans parti, Alternativet, har helt indiskutabelt tag i folket, men møder modstand og bliver kaldt storbytosser. De er kaospiloter og hipstere på Christiania-cykler. Modsat psykologerne; Svend Brinkmann er født og opvokset i Herning, han bor i et hus i Randers med sin kone og deres to børn. Eva Secher Mathiasen er født i Lemvig og skjuler ikke sin vestjyske diktion.

De to psykologer har med andre ord Alternativets gode hjerter, men ikke deres storbyfis i kasketten. Det, de har, er god, jordbunden indsigt i mennesket.

På et tidspunkt er det blevet fremført, at psykologen er den nye præst. Og Eva Secher Mathiasen og Svend Brinkmann taler netop præstesprog, men de prædiker ikke fra en hellig position. Deres position er akademisk, moderne og ekstremt tillidsvækkende.

Vi går til psykolog som aldrig før, og mange af os forestiller os, at psykologen er udstyret med superkræfter.

Derfor har de succes. Og det er herligt med succesen, for humanioraens stemmer har længe været savnet i den offentlige debat. Men inden vi holder en fest over den kristentklingende, jordbundne magtkritik, må vi huske, at det, psykologerne her stiller, er diagnoser.

De fremlægger ikke løsninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Rasmussen

Diagnosen skal nødvendigvis stilles, før en effektiv behandling kan formuleres og sættes i gang.

Hanne Ribens, Ditte Petersen, Lilli Wendt, Hans Aagaard, Ulla Søgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"det, psykologerne her stiller, er diagnoser. De fremlægger ikke løsninger." Det er jo ikke korrekt. Jeg ved ikke med Eva Secher Mathiasen, men Svend Brinkmann kommer i sin bog "Stå Fast" med praktiske anvisninger til, hvordan den enkelte kan være med til at ændre den nuværende udvikling. Han opfordrer ikke til kollektiv revolution, det er rigtigt. Måske det heller ikke er psykologernes rolle. Måske det er op til os borgere at finde på en løsning. Men før man kan finde på en løsning, er man jo nødt til at forstå problemet.

Rikke Haugaard Olsen, Hanne Ribens, Hans Aagaard og Mikael Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er vel en slags bud på en løsning,
på en meget iøjefaldende politisk mangel,
at pege på,
at politikken efterhånden mere handler om små hop fra tue til tue,
and til at drøfte, hvilket samfund politkke skal føre os frem til.

Hvis nu (for pokker) meningsdannerne begyndte at snakke om,
hvilket samfund de gerne vil skabe med deres politik,
fremfor at detailregulere kontanthjælpslofter, fradrag, paskontrol og hastighedsgrænser,
så ville det i sig selv være en løsning for os,
som mangler bud på,
hvilke politikere der er værd (!) at stemme på.

Rikke Haugaard Olsen, Hanne Ribens, Torben Arendal, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Torben Kjeldsen, Sven Elming og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Det sørgelige er, at folk, med aktiekel forfatter i spidsen, skal havde nogle guru, til at fortælle dem, hvad et godt liv er.
I dag, åbenbart 2 psykologer, i morgen, ja hvem.
Prøv da, at tage ansvaret for jeres eget liv!

Kurt Nielsen, Soren Andersen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

Nogen har vist byttet om på tingene - det er fortrinsvis psykiaterne, der stiller diagnoser, selvom der naturligvis er kommet 1001 nye betegnelser til - måder at sætte folk i bås.
En psykologs fornemste opgave er at give klienten en forståelse og sammenhæng i de problemer, vedkommende har - før og nu. Dertil at forklare reaktioner på akutte oplevelser og traumer.

Jens Thaarup Nyberg, Ditte Petersen, Kirsten Svejgaard og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

Jeg forstår heller ikke denne begejstring for diffuse krav om at politikerne skal levere det gode liv.

Politikerne skal efter min mening sørge for der er penge til folkepension, at ambulance og politi rykker ud når det gælder .... plus det løse. Det gode liv må vi selv skabe og vi har flere mulighederne end nogensinde før i historien.

Lise Lotte Rahbek

Brøndum
Ikke forstået.
Negligerer du, at de politiske beslutninger har indflydelse på det 'gode liv', som befolkningen kan leve?

Nej da - men men velfærdsstaten og den politiske indsats - giver da langt bedre rammer og flere muligheder end uden den. Måske bortset fra situationen for de absolut rigeste og dem der drømmer om at blive det. Der kører langt flere Bentley'er på gaden i London end i København - det er det Liberal Alliance er sur over. Før globaliseringen var dette jo ikke det store problem - naboen måtte jo også betale 180 pct i skat af de sidste cylindre - men nu kan man sammenligne sig selv med eliten i andre lande .... og så er det surt at være dansker.

En ung arbejdsløs i UK må tilgengæld overveje om aftensmaden kan springes over for at få råd til et par nye sokker - det ser man ikke i DK.

Lise Lotte Rahbek

Njah, nu synes jeg ikke vi skal reducere 'det gode liv'
til at være et spørgsmål om antallet af Bentley'er eller råd tl nye sokker.

Ikke desto mindre så ville det da være rart,
synes jeg,
med en nøjere udredning af,
om de politiske partier er i stand til forestille sig et samfund,
hvor der er plads til at alle har mulighed for at holde fødderne varme,
i Bentleyer eller til fods,
og hvordan vi så når derhen.

Rikke Haugaard Olsen, Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, H.C. (Hans Christian) Ebbe og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar

Jeg forstår ikke artiklens overskrift. At psykologen skulle være den nye superhelt er gået mig forbi. Eva og Svends kritik af konkurrencesamfundet er ingenlunde ny - hverken i form eller indhold - og psykologerne er mig bekendt ikke den eneste faggruppe med denne kritik. Faktisk er det en ganske udbredt kritik, og har været det i mange år.

Altså, intet nyt under solen. Måske der sidder nogen bag tasterne, der kan hjælpe mig?

Anne Schøtt, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Henrik Brøndum, jo der er mennesker i Danmark der må vælge - måske ikke mellem sokker og aftensmad, men mellem medicin og mad. Der er mennesker, der sover på offentlige toiletter, mennesker som er nødt til at gå i supermarkedernes skraldespande for at overleve. Så langt er vi faktisk kommet i "lykkelige" Danmark. Flertallet har det som du, de er i stand til ikke at se hvordan deres medborgere har det, så længe de bare selv kan sidde trygt i sofaen og se "bønder finder kærlighed" og kan tage på arbejde næste dag, og se lønnen gå ind hver måned. Men der er reelt så utrolig kort vej fra en god tryg hverdag til en social deroute.

Vivi Rindom, Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, Torben Arendal, Birgitte Pedersen, Lilli Wendt, Steffen Gliese, Trond Meiring, Marianne Rasmussen, Torben Kjeldsen, Anne Eriksen, Kirsten Svejgaard og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

Der er en munkeorden, der har valgsproget "ora et labora" ( bed og arbejd).

Det er sandelig et "surt" valgsprog, men mentaliteten bag valgsproget svarer måske til dagens fokusering på at bestille noget, gøre karriere m v samt "at gøre noget / ofre sig" til glæde for "fællesskabet" .

Der er behov for at gøre det 100% legitimt OGSÅ at bestille noget for at få penge til at leve et godt og fornøjeligt liv til glæde for sig selv, familien , vennerne og omgivelserne ( - uden at blive beskyldt for at være selvcentreret og egoistisk),.

Dennis Jacobsen

He he...Har man læst tilstrækkeligt med bøger skrevet af andre psykologer,psyko-terapeuter og deslignende,og SELV været af den vej,vil man opdage at det IKKE er deres opgave at fremlægge løsninger,men formulere spørgsmål,hvorefter man SELV finder svaret..Så for mig er Rasmus Elmelund,s konklusion ikke overraskende.

Det gælder jo i psykoanalysen, at diagnosen ofte er helbredelsen. Også her.

Helene Kristensen

I hvilket land er velfærdsstatens sikkerhedsnet mere fintmasket end det danske?

Hans Kristian Hansen

Psykologien, dermed psykologen, er det "fjols" der tror de forstår hvad deres klienter ikke gør.

Problemet med psykologien minder på præsters sjælesørgen. Ingen af dem kan løse psykologiske problemer, men præster har, eller kan have, i det mindste ofte en personlig tilgang til klienten. Det kan psykologen også have. Det forudsætter dog at psykologen, såvel som præsten, har et naturligt talent.

Det har de bare sjældent. Derfor flyder det med talentløse psykologer. Beklager kære psykologer. De fleste af jer er intet andet end end en ubegavede flok tosser. Her såvel som i andre brancher, er der bekneb for naturtalenterne. At i psykologer har opnået som megen politisk magt som i har, skyldes ligeledes at politikerne heller ikke er naturligt begavet.

Michael Kongstad Nielsen

Næh nej, 2015 var såmænd igen friværdiens år, nulrentens år, forbrugets år, bilismens år, temperaturstigningens år, vækstens år, aktieboblens år.

Næh, 2015 bliver et år, hvor en ny mindretalsregering prøvede at sætte Danmark tilbage til 1915.

Hans Kristian Hansen, jeg ved ikke, hvad du beskæftiger dig med, men det vil du nok heller ikke fortælle.
De færreste, udover kunstnere, har naturtalent for noget specifikt. Men en gedigen interesse for et fag eller emne vil ofte belønne vedkommende med større indsigt og kunnen end andre, måske mere teknisk begavede. Ligeledes vil mennesker, der via eg ne problemer eller sygdom ofte være i stand til at hjælpe andre.
Men at politikere ikke er naturligt begavede, kan du som godt bilde mig ind. De har så for tiden en cand.pol eller lignende med tillærte teorier, som de begaver os, folket med!!

Michael Kongstad Nielsen

Anne Eriksen, øh - 1915, indførelse af kvinders valgret, det var dog ellers en god tid.
Om psykologer sagde cand. polit. et psyk. Simon Spies som bekendt, at psykologer, det er sådan nogle, der bruger 6 år af deres liv til at finde ud af det, vi andre vidste i forvejen.

Men mange psykologer kan nemt aflure præsten sin kunst, der til dels baserer sig på, at menigheden træder ud af sin myndighed, lægger ansvaret fra sig og lader sig føre. Det er en dejlig afslappet viljesløshed, at give sig gud eller psykologerne i vold.

Michael Kongstad Nielsen

"Sin" eller "deres", værsgo, til fri afbenyttelse efter eget behag.

Den schweiziske avis Neue Zürcher Zeitung interviewede den tyske filosof og forfatter Rüdiger Safranski om situationen i hans tyske hjemland (det kunne være Danmark).
På den schweiziske avis' spørgsmål om, hvilken rolle protestantismen spiller for tysk sindelag, svarer Safranski, at den har været kilde til såvel flid som til moralisme. ”Men lad os ikke glemme: Protestantismen er halvvejen til nihilismen. Religionens ydre manifestationer taber i betydning, og den inderliggøres i stedet. I det indre lever den en tid videre som religiøs moral, indtil det religiøse forsvinder, og kun moralen bliver tilbage. På et tidspunkt forsvinder også moralen, og man får nihilismen. Nihilismens nutidige skikkelse er forbrugerismen. Selvom man ikke længere har nogen Gud, kan man stadig shoppe.”
Man kan så tilføje, at eliten nu bygger på en videnskabelig ontologi, som naturligvis ikke giver mening for den almindelige danskers hverdag. Et liv lader sig ikke leve på videnskabelig vis, men nok nødvendighedens politik.

Niels Duus Nielsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Michael Kongstad Nielsen, uheldigt - jeg søgte 15 - det er vist kun 30-40 år, det drejer sig om :)
Simon Spies sagde og gjorde så meget, ikke?
Jeg kommer aldrig til at erstatte psykologer (5 år) med præster, dertil er baggrunden for forskellig.
Der er sket ændringer, det indrømmer jeg - men jeg er ikke fortaler for nogen former for nihilisme og har også svært ved denne nedvurdering af psykologers virke.

Steffen Gliese og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Henrik Brøndum, den store misforståelse er, at velfærdsstaten bare kan begrænses, sådan som det sker, skridt for skridt; men uden velfærdsstaten har vi kun junglen og et hobbesk univers af alles kamp mod alle. Velfærdsstaten er ikke en overbygning på andre modeller, den er en erstatning, en bedre erstatning, der kun giver mening, når alle arbejder på, at staten skal sikre den enkeltes frihed til udfoldelse, til deltagelse og til en garanti imod fattigdom og hjemløshed.
Velfærdsstaten er grundlaget for et demokratisk samfund som det danske, fordi den grundlæggende går ud på at realisere den enkeltes menneskelighed - det er derfor, psykologerne er en oplagt faggruppe til at pege på forfaldet: vi vil ikke se på andre menneskers fornedrelse i vores samfund. Folk vender sig i afsky fra den klasse af tiggere, hvoraf mange er udlændinge, der er kommet til landet, det er så langt fra, hvad vi ønsker, at Danmark skal rumme. Eller at noget land skal rumme. I bund og grund forstår vi ikke, hvorfor nogen opfatter det som normalt, hvorfor der er lande, hvor man ikke sætter Alt ind på at undgå menneskelig fornedrelse på det rent materielle grundlag.

Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Marianne Rasmussen og Lilli Wendt anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Henrik Brøndum
11. december, 2015 - 12:50
"Nej da - men men velfærdsstaten og den politiske indsats - giver da langt bedre rammer og flere muligheder end uden den."
Det er vel irrelevant, stillet overfor konkurrencestaten, som vi er.

@Steffen Gliese og Jens Thaarup Nyberg

Hvis der ikke er en velfærdsstat i Danmark - hvor er der så?

Michael Kongstad Nielsen

Steffen Gliese - tjek lige Grundtvigs opfattelse af fattighjælp og velfærdsstat

Ja. Lad os endelig få udnævnt nogle nye mesi asser, der kan redde os fra - forsat - at skulle tage ansvar for os selv. Jeg håber - og tror - dog at både Eva og Svend er kloge nok til at sige - pænt - 'nej tak'.

Jens Thaarup Nyberg

Henrik Brøndum
13. december, 2015 - 20:46
En velfærdsstat under afvikling til fordel for en konkurrencestat.

Er der egentlig belæg for nogle af påstandene i Rasmus Elmelunds artikel?