Læsetid: 1 min.

Bogfolk

Kultur
9. januar 2016

Mikhail Sjolokhov

Den sovjetiske forfatter blev i 1965 ret overraskende tildelt nobelprisen i litteratur. Nu har Det Svenske Akademi åbnet for arkivet for året 1965 og for første gang i historien offentliggjort den samlede liste over alle de forfattere, der det år var foreslået til prisen. Her kan man se, at så prominente forfattere som Marguerite Yourcenar, Nelly Sachs, Ezra Pound, Pablo Neruda, Vladimir Nabokov, André Malraux, Ernst Jünger, E.M. Forster, Heinrich Böll, Jorge Luis Borges, Samuel Beckett og Theodor W. Adorno var på tale. Danmark havde foreslået Carl Erik Soya som årets prisvinder.

Karen Syberg

Efter mere end 30 år på avisen som kulturjournalist, redaktør, profetbestyrerinde mv. er Karen Syberg juleaften fyldt 70 og dermed gået på pension. Hendes bedrifter er utallige og hendes betydning for rødstrømperne og feminismen i Danmark uvurderlig. Ved siden af det har hun plejet et efterhånden omfangsrigt forfatterskab, der omfatter flere romaner, et stort kulturhistorisk værk om Æblets fortælling samt en række bøger med udvalg af haveklummer, hvoraf den mest fængende titel er Admiralen elsker sukkerpærer. Heldigvis vil Karen stadig være at finde her i avisen.

Riad Sattouf

Den franske satiretegner med syrisk baggrund og skaber af tegneserien Fremtidens araber var den første til at trække sig fra nomineringslisten til årets prestigefyldte tegneseriepris Angouleme Grand Prix. Årsagen er, at nomineringslisten, der tæller i alt 30 personer, udelukkende består af mænd. Sattoufs protest har fået en række andre til ligeledes at trække sig fra listen. Sattouf foreslår ifølge en pressemeddelelse fra det danske tegneserieforlag Cobolt flere kvindelige kandidater til æresprisen og fremhæver Marjane Satrapi, der især er kendt for tegneserien Persepolis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her