Læsetid: 5 min.

Danmarks narcissistiske chok

Symboler er farlige at lege med, måtte Danmark sande, da vi vågnede op til kradse karikaturtegninger efter flygtningestramningerne. Problemet er, at en identitet ikke kun skabes af, hvad man mener om sig selv
Karikaturen i The Guardian indeholder alle de billeder, vi gerne vil associeres med: bacon, legoklodser, Carlsberg. Men det brand, vi havde i verden, er nu ødelagt.

Karikaturen i The Guardian indeholder alle de billeder, vi gerne vil associeres med: bacon, legoklodser, Carlsberg. Men det brand, vi havde i verden, er nu ødelagt.

Steve Bell

29. januar 2016

Man skulle tro, det var en molbohistorie, hvis det ikke var at fornærme molboer. Vi ville være så snedige, og nu betragtes vi som så dumme.

Det var med et stort flertal, at Folketinget tirsdag stemte for nye stramninger på flygtningeområdet. I vores forestilling var det ret og rimeligt, selvfølelsen var helt ok, for vi tager os jo bedre af flygtninge, end alle andre gør.

Nu står vi med det, man kunne kalde et narcissistisk chok. I udlandet tegnes der karikaturtegninger af Danmark, som sammenligner os med nazister. Det er et chok, for det var jo ikke det, der var meningen. Rent faktisk synes vi fortsat, at vi er så meget bedre end mange andre – da ikke mindst englænderne, som lader flygtninge leve som rotter i en lejr på den franske side af kanalen. Det mest misforståede lovforslag nogensinde.

Det er bare lige meget, at vi er så gode, hvis nu andre ser noget helt andet.

En identitet skabes ikke kun af, hvad man tænker om sig selv, og hvad man rent faktisk gør, men også af andres blikke. Det gælder for et individ, men det gælder også for et land.

Man kan ikke sidde ved bardisken og sige: »Min kone forstår mig ikke« og slet ikke tro, at ens handlinger spiller en rolle. Man må tænke over de signaler, man sender – som for eksempel rent faktisk at sidde på en bar og fortælle, at konen ikke forstår én. Det billede, man giver, skriger mod det, man fortæller.

Det var åbenbart så utrolig vigtigt at fortælle de store angste skarer, der stemte på DF og i noget mindre begrænset omfang på Venstre, at rige flygtningen skal betale selv. Så vigtigt, at det også skulle være symbolsk.

Så nu har vi en lov, der gør det lovligt at konfiskere smykker – altså dem, der ikke har affektionsværdi. Så er der sendt et klart signal til de velfærdsangste. Men vidste vi, hvad det var for et symbol, vi legede med?

Vi synes, vi er så nuancerede

Det værste ved karikaturtegninger er, at de altid på en eller anden måde ligner. Filosoffen Wittgenstein har engang sagt om farver, at det ikke nytter at gå tæt på et bjerg, hvis man vil se, hvilken farve det har på afstand. Vi synes, vi er så nuancerede, men på afstand ser det helt anderledes ud.

Vi var så optagede af at jage storken ud af marken – for nu at hente et billede fra en molbohistorie. Den husker vi godt, ikke? En stork går rundt og tramper kornet ned. Den mand, der er bedst til at jage den ud, har for store fødder. Så derfor sætter man ham op på en dør, som seks man bærer ud i marken, og så får man den stork jaget ud.

Det lykkedes virkelig at gøre det fuldkommen klart, især for os selv, at Danmark ikke er et særlig attraktivt sted for flygtninge. Det blev gjort med symbolpolitik. Ganske vist er det slemt, at familien først kan komme herop efter tre år, det er også lidt voldsomt at anbringe folk i teltlejre, når de kunne bo i huse, eller at sætte annoncer i aviser i udlandet, men det med smykkerne er, hvad symbolikken angår, virkelig potent.

Det er et billede, der er så ladet, at det ikke kan omfortolkes. Det er billedet på, hvad nazisterne gjorde ved jøderne. Det ved man, hvis man kender til symboler.

Verden ser noget sort og brunt

Men det gør vi måske ikke. For hold da op, hvor er det ekstremt ubehageligt at vågne op til de karikaturtegninger i The Guardian og The Independent, som udpensler det. De har nemlig stået og set noget helt andet, end at vi i bedste mening bare fik jaget storken ud af marken.

De har set symbolet i det, vi gør. Hvad bilder de sig ind, når The Independent tegner en grisk lille havfrue, der konfiskerer punge, men også guldtænder? Og endnu værre i Guardian: Hvad foretager Løkke sig i noget, der ligner en naziuniform og med et godt greb i grisens hale, legoklodser ved fødderne og hints til Carlsberg i teksten?

Det billede, der pludselig opstår, når vi bliver set udefra, er slet ikke det billede, vi har af os selv. Vi er jo generøse og sympatiske, som Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann, lidt fortvivlet forklarer til verdenspressen, og det er måske ovenikøbet slet ikke forkert.

Det er bare lige meget, for det, verden ser på afstand, er noget meget sort og brunt. På grund af et symbol, vi selv har valgt at smykke os med, fik vi en anden identitet, om det nu var vor mening eller ej.

Klædt ud som ulv

I karikaturtegningerne er de billeder af os selv, som lille Danmark møjsommeligt har bygget op på vore flade marker. Bacon, øl og legoklodser og et geni som H.C. Andersen, der skabte den lille havfrue. Vi har et brand ude i verden.

Det er det, vi nu har ødelagt, og det er det, som er molboagtigt. Der er intet at gøre. Billeder kan man ikke argumentere med. Man kan kun finde på andre billeder, og det tager utrolig lang tid, når først et billede og dermed en identitet har sat sig fast.

Det er Mad Men, reklame, det er billedets virkning, når det går lige ind. Det er fuldkommen lige meget, om man ser sig selv i spejlet og ser en rigtig flink fyr eller en ung blond pige, hvis man har klædt sig ud som noget andet.

For selvfølgelig viser The Guardian ikke Lars Løkke Rasmussen som nazist. The Guardian viser – og skriver – at vi her har været vidne til den mest stupide omgang med billeder, der længe er set. »Sandsynligvis det dummeste politiske parti i verden«.

Det billede, der vender tilbage til os fra de andres blik, er, at vi er utrolig dumme. Det, som er dumt, er at tro, at man kan lege med symboler som konfiskering af smykker over for angste DF-vælgere og samtidig tro, det ikke ses som symbol, når det ses udefra. Hvis man forklæder sig som ulv, tja, så risikerer man at blive set som ulv.

Det, som er stupidt, er ikke at have fattet symbolets kraft. At konfiskere smykker er ganske enkelt symbol på nazisme, og det er blevet sagt højt og tydeligt af mange – også indenlands. Alligevel lod vi det ske, for det var så vigtigt at sende et signal til bekymrede borgere. Vi fik storken jaget ud.

Men det ændrede os også. Det ændrede det billede, som er en del af vores identitet. For udefra står de nu ikke alene og ser denne nye grågrumsede identitet.

De ser især, at vi har været virkelig molboagtige. At hele marken er trampet ned af en utroligt klodset symbolpolitik, dum som en dør, som i den grad kommer til at gå ud over netop den økonomi, vi var så optagede af at redde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ingrid Uma
 • ingemaje lange
 • Keld Albrektsen
 • Torben K L Jensen
 • Jan Pedersen
 • Nanna Wulff M.
 • nils hommel
 • Torsten Jacobsen
 • Tino Rozzo
 • Kurt Loftkjær
 • Hans Larsen
 • Torben Skov
 • Jan Weis
 • Niels Duus Nielsen
 • Kurt Nielsen
 • Ole Falstoft
 • Colin Bradley
 • Christian Mondrup
 • Philip B. Johnsen
 • Lene Timmermann
 • Leif Koldkjær
Ingrid Uma, ingemaje lange, Keld Albrektsen, Torben K L Jensen, Jan Pedersen, Nanna Wulff M., nils hommel, Torsten Jacobsen, Tino Rozzo, Kurt Loftkjær, Hans Larsen, Torben Skov, Jan Weis, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Ole Falstoft, Colin Bradley, Christian Mondrup, Philip B. Johnsen, Lene Timmermann og Leif Koldkjær anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

Det image, med klodser, gris, øl, havfrue og andefamilie, som har taget generationer at opbygge, er med et slag ødelagt og kan vel kun repareres, hvis vi lærer noget af, hvad der sker, når DFs enfoldige stupiditet møder Venstres magtbegærlige middelmådighed. Men det gør vi nok ikke; vi vil hellere føle os misforstået end lære at kommunikere.

Vibeke Hansen, Lars Jørgensen, Carsten Wienholtz, Erik Feenstra, Lars Peter Simonsen, John Liebach, Uffe Illum, Simon Hansen, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Jan Pedersen, Tino Rozzo, Ole Frank, Lars Bo Jensen, Poul Sørensen, Karsten Aaen, Nanna Wulff M., Finn Egelund, Torben Skov, Gert Romme, Jesper Sano Højdal, Jørgen Steen Andersen, Mads Kjærgård, Kurt Nielsen og Colin Bradley anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Regeringens markedsføring af deres stramninger på udlændinge området siden deres tiltrædelse har været at få alle flygtninge til at blive væk.
Annoncer i udlandet, retorikken i indlandet og nu vedtagelse af et lovforslag der udfordrer internationale konventioner og kun efter debat har fravalgt direkte konfiskation af værdigenstande med personlig affektionsværdi.
Dette er ikke juridisk klart defineret, heller ikke i bemærkningerne, men er et skøn.
Hvis det er et skøn må konfiskationen kunne indklages for en domstol af hensyn til den enkeltes retssikkerhed.
Så hvordan kan man undre sig over reaktionen i dele af den udenlandske presse.
Det er synd for Lego og landbruget at de tegnes sammen med lederen af verdens mest stupide politiske parti, men resten er selvforskyldt.
En satirisk tegning siger ofte mere end mange ord og huskes.
Vi er jo selv i Danmark så stolte af provokerende satire tegninger uanset hvor relevante de er.
Der er fri ytringsfrihed.

Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Erik Feenstra, Lars Peter Simonsen, John Liebach, Uffe Illum, Ole Frank, Flemming Berger, Karsten Aaen, Torben Skov, Calle Hansen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Tak til Tine Byrckel for en skarp billedanalyse.

Lars Peter Simonsen, Torben K L Jensen, Ulla Nielsen, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Havde det været Israel der var i brand og en million israeli jøder der var på vej heroppe havde lovforslaget også haft en helt anden formulering. Og forslaget om konfiskation af smykker var overhovedet ikke blevet nævnt; ikke engang visket.

Lars Peter Simonsen, John Liebach, Mads Berg, Nanna Wulff M. og olivier goulin anbefalede denne kommentar

Som en lille nation bør vi være ekstra påpasselige med, hvordan man opfatter os i udlandet. Meget få kender os og har overhovedet noget billede af Danmark, og hvad vi står for. Nu har de fået et.
Skal det afholde os fra at gøre det vi mener er rigtigt? Nej. Hvis vi mener at nedværdigende behandling af flygtninge er det vi ønsker så ok, men vi skal blot være opmærksomme på, at det har en pris

Lars Peter Simonsen, John Liebach og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar
Claus Sølvsteen

Hvad er det for et 'Vi', der tales om? Om ikke ellers, så har i hvert fald folketingsvalget i juni og EU-afstemningen i december 2015 tydeligt vist, at Danmark er polariseret. Det 'Vi', som artiklen er bygget op omkring, eksisterer ikke. Sammenligningen mellem smykkeloven og nazitiden var så oplagt, at den både i pressen og på de sociale medier kom op allerede fra starten. Det er simpelthen noget vrøvl, at det kommer som en overraskelse for 'Os'. Men det kommer måske som en overraskelse for den del af Danmark, som gerne vil afvise mennesker i nød, og som gerne afviser folk der er anderledes. Men lad venligst være med at tage hele Danmarks befolkning med i den skude. Den menneskefjendske politik, som er blevet ført i årevis, og som er yderligere skærpet med den nuværende regering, har for længst gjort, at mange for længe siden har mistet stoltheden over at være dansker - hvem er det 'Vi', som er narcissistisk? Jeg føler mig i hvert fald ikke som en del af det 'Vi'.

Peter Rasmussen, Zeljko Vukman, Lars Jørgensen, Carsten Wienholtz, Lars Peter Simonsen, John Liebach, Uffe Illum, Peter Wulff, Bjarne Andersen, Jette M. Abildgaard, Thomas Frisendal, Calle Hansen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Torben Skov, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Colin Bradley anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Et spørgsmål, hvor vi måske kun har indicier at gå efter er i hvor høj grad rent personlige interesser og kæpheste spiller ind. En "konflikt" som ikke gavner "samfundet" bredt kan vel sagtens, i hvert fald for en tid, fremme politiske karrierer, samt mere eller mindre professionelle debattører, meningsdannere og andre. også selvom der foregår et spil der tilsyneladende ikke har noget positivt formål. Der har jo været megen debat i nogle medier om "folket" vs. "eliten". "Folkets" fortalere ser for mig da egentlig tit ud til at have en vis position i samfundet.

Mads Kjærgård

"Når DFs enfoldige stupiditet møder Venstres magtbegærlige middelmådighed"

Meget præcist formuleret! :-)

Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Erik Feenstra, Lars Peter Simonsen, John Liebach, Uffe Illum, Mads Berg, Bjarne Andersen, Carsten Mortensen, Torben K L Jensen, Erik Jensen , Peter Wulff, Thomas Frisendal, Tino Rozzo, Lars Bo Jensen, Ulla Nielsen, Per Jongberg, Nanna Wulff M., Bjarne Tingkær, Hanne Ribens, olivier goulin, Torben Skov, hannah bro, Calle Hansen, Niels Duus Nielsen, Tue Romanow og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar

En tegning - og alt er tabt?
Så lad os da endelig se at få fabrikeret nogle med Assad og Syrien...

Jeg kan i hvert fald fastslå, at i den årrække jeg har boet udenfor Danmark, har Danmarks image aldrig været ringere. Netop nu er det utroligt ringe, og danskerne bliver latterliggjort.

Men det startede ikke hverken i sidste uge, sidste måned eller sidste år, som man skulle tro, når man læser artikler fra Danmark.

For gennem de seneste 4-6 år har vi, som andre danskere uden for landets grænser, ikke ligefrem promoveret vores danske ophav. Og har nogle gættet på, vi måske var hollændere, har det faktisk passet os ganske godt.

Men Danmark er uden reelle råvarer, og må importere det hele. Og for at kunne importere, må man afsætte produkter på eksportmarkedet. Og på denne måde er Danmark mere afhængig af udlandet, end de fleste andre lande i Europa.

Og à propos Lars Løkkes nye images i udlandet, skal jeg måske lige minde om, at da jeg for en del år siden var ganske ung dansk ubådsofficer i UK, var det en stående opfattelse blandt ældre engelske officerer, at Danmark var allieret med Tyskland under krigen. Og man begrundede det også med, dette var grunden til, at Danmark ikke havde modtaget tyske krigsskadeerstatning.

John Liebach, Jan Bisp Zarghami, Carsten Mortensen, Robert Ørsted-Jensen, Jette M. Abildgaard, Ole Frank, Karsten Aaen, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeps Gert Romme. Det danske 'vi', var efter krigen hurtig til at assimilere modstandsbevægelsens lille 'vi'. Ligeledes skyldes jødernes flugt til Sverige nogle få modige mennesker og ikke Danmark.

Det er ren gestus, at Danmark har fået lov til at opbygge et glansbillede i guldramme vedr. anden verdenskrig.

Lars Jørgensen, Carsten Wienholtz, Erik Feenstra, John Liebach, Uffe Illum, Carsten Mortensen, Jette M. Abildgaard, Ole Frank, Per Jongberg, Flemming Berger, Gert Romme og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Men Danmark er uden reelle råvarer, og må importere det hele. Og for at kunne importere, må man afsætte produkter på eksportmarkedet. Og på denne måde er Danmark mere afhængig af udlandet, end de fleste andre lande i Europa. Skriver Romme.
Danmark har olie og eksporterer olie: Danmark er Den Europæiske Unions eneste nettoeksportør af olie. Olieeksporten udgjorde cirka 13,7 millioner tønder olieækvivalenter i 2013. Dette er i skarp kontrast til EU's eneste anden væsentlige olieproducent, Storbritannien, som blev nettoimportør i 2004.
Med Romme om bord blev de engelske officerer formentlig heller ikke bragt ud af denne opfattelse. Hvis Romme gerne vil opfattes som hollænder så velbekomme, så kan han stå på mål for Wilders og en lovgivning der ligner den den danske hvad angår inddragelse af værdier.

Poul Sørensen

EU har gjort os til en stormagt i vores egen forestilling. I 60'erne var vi bekymret for hvad alle andre mente om os og det var en æres sag, at være en god nabo....der er sandelig kommet andre boller på suppen.:-(

Calle Hansen, Uffe Illum, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@ Jens Peter Hansen,

Tak for dit interessante indlæg om min person. som jeg syntes, vi skal lade stå u kommenteret, så alle kan vurdere hans opfattelser. Det er jo altid interessant at læse andres opfattelse om en selv.

Men omkring Danmarks enorme olieeksport, kan jeg da oplyse til alle andre end Jens Peter Hansen, at produktionen af olie faldt i 2013 med 13,5%, medens konsumptionen i Danmark kun blev reduceret med 0,8%.
Og desuden var nettoeksporten af olie i samme år på 25.000 fade dagligt, medens den i 2004 var på hele 392.000 fade dagligt. Så enhver anden kan jo regne ud, at det er et enormt fald i produktionen på kun 10 år.
Og op gennem 2014 er den danske olieproduktion reduceret med yderligere 7,9%.
Tal for 2015 kendes endnu ikke, men på grund af de ekstremt lave priser og fortsat stærkt stigende udvindingsomkostninger er en del af brøndene lukket ned, og branchen forventer selv, at årets produktion bliver meget lav.

Så måske har dansk olieproduktion lagt sin mest glorværdige fremtid meget, meget langt bag sig. Og det yder det også på, at Danmarks finansminister mener.

Men bortset fra dette, er Jens Peter Hansens indlæg om dansk olieproduktionen formentlig ganske korrekt.

Carsten Mortensen, Torben Skov, Karsten Aaen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Gå af, Lars Løkke

I forlængelse af denne flotte forklaring på vanviddet i det danske Folketing og herunder især i mindretalsregeringen (19 %) vil jeg på eget initiativ bede vores statsminister om at forlade posten inden han gør mere skade med sine udanske initiativer. Statsministeren har i mangel af vid eller fordi han alene ønsker landets højste politiske stilling solgt ud på alle hylder og står nu politiske og idealistisk ruineret som person.

Inden har gør endnu større skader, bør han forlade embedet.

Carsten Wienholtz, Carsten Mortensen, Torben Skov, Jan Pedersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Soren Andersen

@Gert

"For gennem de seneste 4-6 år har vi, som andre danskere uden for landets grænser, ikke ligefrem promoveret vores danske ophav. Og har nogle gættet på, vi måske var hollændere, har det faktisk passet os ganske godt."

En halv sekundmeters modvind i form af lidt kritik fra udlandet og du lægger dig fladt ned og nægter at stå ved din nationalitet?

Helene Kristensen
Ole Rasmussen

Har nogen i Danmark sendt et signal, som bare antyder at vi er nazister, at vi fordømmer racer og udrydder dem i ! Det er åbenbart nogens opfattelse, så for min skyld må englænderne gerne kalde danskerne for nazister, men jeg synes det siger mere om dem selv end om os.

Den dag verdens ondskab virkelig rammer jer vil i drømme jer tilbage til den lille lomme af tryghed i lige nu foragter og prøver at tilintetgøre. Tåber.

Vibeke Rasmussen

Desværre har The Guardian – i øvrigt helt undtagelsevist! – ikke tilladt kommentarer til lige netop dén tegning af Steve Bell. Det kunne ellers have været interessant at læse, hvad andre briter end lige netop han mener. Ikke mindst fordi man jævnligt, i kommentarfeltet til andre artikler på bladets hjemmeside om dansk politik, kan læse om stor opbakning til og sympati for de danske asylstramninger, grænsekontrol o.lign.

Lige så lidt som Informations læseres meningstilkendegivelser er synonym med 'folkets stemme', lige så lidt er The Guardians læseres. Men begge steder er kommentarerne gode indikatorer for, hvad der rører sig i en del af befolkningen. Og uanset hvordan britiske læseres reaktion på tegningen har været, er jeg ret sikker på, at den ikke har været nær så hændervridende og ikke har givet danskere nær samme grund til yderligere(!) at skamme sig/os, som der er en tendens til i mange danskeres reaktion.

Grundlaget for indholdet af den overraskende stilsikre pastiche på alskens dansk tredver-æstetik halter.
Tydeligvis ikke almenviden, så for en ordens skyld : Der var ikke en usædvanlig stor immigration af hverken jøder til det Tredje Rige ; som på den anden side gik efter at udslette, som IS i dag, helt 'heimische' gennem århundreder konsoliderede befolkningssegmenter indenfor sin jurisdiktion.

Olav Bo Hessellund

Gert Romme: Ved godt, at det ikke falder direkte indenfor artiklens emne, men når du nu selv bringer det på bane, så fik du forhåbentlig fortalt dine engelske kolleger, at Danmark rent faktisk siden 1941 var allieret med Nazi-Tyskland gennem antikomintern-pagten.

I praksis kom det bl.a. til udtryk ved, at den daværende regering tillod tyskerne at hverve frivillige til østfronten. 12.000 danskere meldte sig, hvoraf halvdelen blev fundet egnet til at blive indrulleret under de tyske faner. Godt halvdelen af disse faldt. Det var flere end antallet af faldne frihedskæmpere. SS-Panzer-Division Wiking hørte til en af det tredje riges mest berygtede divisioner.

Denne side af vores historie stod der ikke et ord om i vores historiebøger. Håber, det står bedre til i dag. Men altså: igen et eksempel på historisk fortrængning.

Carsten Wienholtz, olivier goulin, Bent Gregersen, Torben Skov og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Kunne være vi skulle lade være med at have så travlt med hvad de siger om os ude i den store vigtige verden.
Jeg forstår ikke denne trang til at behage de store vigtige lande, og hvad så hvis de tror vi er nazister hele bundtet.
Da jeg var lille lærte jeg noget, som jeg den dag idag stadig står ved, og lærer mine egne børn.
Man træder ikke på nogen der ligger ned.
Herinde er det lidt som om; "at dem der ligger på jorden, må man træde på"
Det hele er DF og Venstres skyld, skal man tro kommentarsporet. *SUK*

Niels Duus Nielsen og Isabel K. Bishop anbefalede denne kommentar

Det ér DF og Venstres skyld, Anders Jensen. Som Rulle Grabow forklarer det, himmelråbende talentløshed!

Peter Andersen, Niels Duus Nielsen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar

Den flamske satiriske fortælling om, at Lego vil markedsføre et nyt sæt klodser med grænsebomme, flygtninge og EU parlamentarikere, som kan dreje hovedet 360 grader, og derfor altid kan lykkes med ikke at se, hvad der i virkeligheden foregår, er da hylende grinagtig. Enhver må være forberedt på at blive udsat for hån, spot og latterliggørelse, som den ene af Politikens grundlæggere sagde. Men vi er slet ikke derhenne. Det er en sjov og godmodig satire. Lad os bare tage det helt roligt. Det gør jeg.

Niels Duus Nielsen, Vibeke Hansen, Per Torbensen, Carsten Wienholtz, John Liebach, Britt Kristensen, robert jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Anders Jensen, det er nok lidt optimistisk at mene, at regeringen og dens støtteparti ligger ned. Tværtimod synes de at svæve frit i den blå luft.

Jørgen Steen Andersen, Niels Duus Nielsen, Anders Jensen, Erik Feenstra, John Liebach og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Gert Romme, du skriver at DK er uden råstoffer. Hvad jeg stilfærdigt gør opmærksom på er at dette ikke er rigtigt, da vi producerer olie, som vel strengt taget er et råstof og gas vel lige så. Oder ? Jeg har vist ikke talt om fremtiden, da jeg går ud fra at alle ved at fossile brændsler ikke er uudtømmelige og at olieeventyret synger på sidste vers. Ikke desto mindre er fx jernbane- investeringerne bundet op på olieafgifterne. Man må altså gå ud fra at den daværende regering regnede med at der var olie et godt stykke ud i fremtiden. Nu er prisen i bund, men det fjerner jo ikke olien.
Hvis man læser de kommentarer der har været i the Guardian og The Independent vil man konstatere at mindst 75 % udtrykker sympati for DK og i vist omfang sågar ønsker at UK skal gå langt videre og udvise revl og krat. At briter ikke ved hvilken side DK var på er ikke så mærkeligt, da vi jo heller ikke selv vidste det før klokken var kvarter i tolv. Ikke desto mindre smed de da nogle agenter ned for at hjælpe nogle der ikke var på tyskernes side. At danskere er blevet taget for hollændere er der en lang tradition for, men lige nu er Holland da vist mest kendt for en politik der ligner den danske og Wilders er formentlig mere kendt end Thulesen-Dahl. Så det er vel ikke den smarteste måde at skjule sin identitet på, hvis man skal lade folk blive i troen på at man er fra Holland!
Hele smykkeshowet har været én lang parodisk ulykke og vore politikere har sjosket rundt i manegen som højst umorsomme klovner. Det står da fast.
At du, Romme, ikke bryder dig om DK er ikke noget nyt, det har du stort fortalt de sidste mange år i det ene indlæg efter det andet, det er naturligvis i orden, men måske skulle du hæve og dreje periskopet en smule og se hvad der foregår andre steder og på det grundlag udsende dine bandbuller mod DK. Du ville da se nedbrænding af asylcentre i Tyskland og Sverige og rødmaling dørene på boliger med asylansøgere i UK, samt mudderhelvedet i Calais. Det gør jo ikke DK's politik smukkere, men sætter måske problemerne lidt i perspektiv

Jonathan Smith, Britt Kristensen, Vibeke Rasmussen, Soren Andersen og robert jensen anbefalede denne kommentar
Claus Christensen

Hold op, vi lever i en verden der brænder og så tænker i på vores image. Hvor er i hykleriske og latterlige.

Jørgen Steen Andersen, Niels Duus Nielsen, Britt Kristensen og robert jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Der er ingenting der maner, som en Pjalt på Ærens Top,
Mens han drager vore Hjerter og vort Sind mod Himlen op.
Og han svajer under Saling som en flammende Befaling
Åh, men også som en hvisken om det usleste vi ved:
Ikke din og ikke min, men hele Folkets Lurvethed!

.

Anders Jensen

@Steffen
Jeg kan se mit indlæg var rodet og dårligt formuleret.
Det er ikke DF og V jeg taler om der ligger ned, men det fremgår overhovedet ikke af mit indlæg.
(Min fejl.)

Danmark ligger ned :(

Niels Duus Nielsen, Nanna Wulff M. og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Danmark, du en dum og dejlig tøs
Fristende at ta' dig mens du sover.
Danmark, når du vågner af din døs,
er du bollet op med Deutsche Dollars
(Sebastian 1978)

Per Torbensen, John Liebach, Britt Kristensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Isabel K. Bishop

Man burde ikke forveksle verdensborgernes holdning til Danmark med det aviserne ønsker at skrive om. Hvis I ikke tror på mig, så læs bare kommentarspalten i The Guardian. Og Guardian-læsere er altså kernesocialister, så gæt en gang, hvad dem længere til højre tænker.

Medierne viser altså ikke det borgerne mener, men det de gerne selv vil trykke.

PS! Ikke fordi jeg synes alt der sker er godt. Dog bør man ikke forveksle avisprint med folkestemning. Især UK og Tyskland har en folkestemning som tenderer mere til 'luk grænserne og hjælp nede i Afrika / Syrien'.

stefan kjær jensen, Anne Eriksen og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar

Sikke et skønmaleri, hvor f.... findes en dansk gris med hale?
Tegneren kender åbenbart intet til danske svin.

Jørgen Steen Andersen, Niels Duus Nielsen, Vibeke Hansen, ingemaje lange og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Mht smykkedirektivet og sammenligningen med danske overførselsindkomstmodtageres formuegrænse glemmer dets fortalere, at danskere kan tage et arbejde - selv om lavtlønsjobbene forsvinder - og at pensionister kan supplere pensionen med lønarbejde.
Når det er sagt, må man huske, at alle verdslige problemers ophav er den herskende gangsterøkonomi, som deler og hersker til fordel for de få og til splittelse og ufred mellem de mange. Eet af magtens ufine trick er at udhule fællesskabets institutioner og at spille de svage parter ud mod hinanden.
Når man endvidere undlader at pege på de ansvarlige : følg pengene - og nøjes med bredt at kritisere den danske befolkning i flygtninge-og indvandrerspørgsmålet, vil det naturligvis vække vrede blandt de, som selv er ofre for samtlige regeringers profil-og talentløse økonomiske politik og lever på eksistensminimum og derunder - og proteststemmerne samles på fløjene, bl.a. hos df.
Profil-og talentløs gangsterpolitik fra den ene ende til den anden - ingen nævnt, ingen glemt.

Jørgen Steen Andersen, Zeljko Vukman, Colin Bradley, Jan Weis, Olav Bo Hessellund, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen og Anders Jensen anbefalede denne kommentar

Søndagens Roald Als er nu fin. Hitler brokker sig over at blive sammenlignet med den lille svindler.

Jørgen Steen Andersen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
stefan kjær jensen

Isabel K. Bishop

The Guardian ser ud til at have gradvist fjernet sig fra sine læsere gennem det sidste ti år. Det er bekymerende at se, hvor distanserende og ude af trit med sine læsere The Guardian er blevet. Det gælder især når de lukker kommentarfeltet, hvis kommentarerne ikke lever op til The Guardians egne holdninger. Censuren af de modsatrettede holdninger hjælper ikke den debat, som The Guardian vil sætte i gang - tværtimod. Den får The Guardians meningsdannerer til at se svag ud, som om de ikke kan eller vil forsvare deres egne holdninger.

Niels Duus Nielsen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar