Klumme
Læsetid: 1 min.

Elsker, elsker ikke: Pia Tafdrup

På denne plads skriver en dansk forfatter lister over de ting, højt og lavt, som de særligt holder af og ikke holder af
Jeg elsker at elske, jeg elsker lyset og mørket, vandet og himlen

Kristine Kiilerich

Kultur
23. januar 2016

Elsker

Jeg elsker at elske, jeg elsker lyset og mørket, vandet og himlen,

jorden, byer, hvor jeg oplades, Paris, Tokyo, New York, solen og nattehimlen oversået af stjerner, finner, fødder, vinger, elsker årstidernes skiften, sne, sneskoves hjerte, ild i ovnen, en busk løftet af fuglesang, jeg elsker det danske sprog, der tilfældigt blev mit, at undersøge det, bruge det, elsker blyanter, fyldepenne, notesbøger, håndskrift, breve med frimærker, bøger, jeg vender tilbage til, f.eks. Celan, Ekelöf og Walter Benjamin, Tarkovskijs film, Laurie Anderson og Brian Enos musik, et kalejdoskopisk væld af billeder, jeg elsker tillid og uhindret adgang, luft, passage, at trække vejret dybt, at være i bevægelse, rejse, konfrontere mig med det fremmede, nogen at vende tilbage til, vejen frem for målet, forsøge at forstå, hvad et menneske er, at være lysvågen, opfinde dagens indhold, jeg elsker nærvær, empati, at kalde det bedste frem i hinanden, det japanske ord jibun, der ikke kun betyder mig selv, men også noget i retning af: min del af livsrummet, som vi deler, jeg elsker tolerance og åbenhed, menneskers stemme, livslange udvekslinger med venner, og mine sønner frem for alt.

Elsker ikke

Jeg elsker ikke sorte løgne og fortielser, dogmatik og konsensusdannelser, intolerance, fanatisme og væltede gravsten, trusler, hindringer, overgreb, mord, timelange forhør i lufthavne, adgang forbudt, pigtråd og glasskår som afspærring, angst for fremtiden, manglende empati.

Serie

Elsker, elsker ikke

På denne plads skriver en dansk forfatter lister over de ting, højt og lavt, som de særligt holder af og ikke holder af.

Seneste artikler

 • Elsker, elsker ikke: Dea Sofie Kudsk

  18. marts 2017
  Min familie. At lugte af bål og drømme om at bygge hus i bjergene. Kaffe, arepas og stilhed. Murmalerier, farver og træer i byer. At gå. At fortsætte, at vende om, at tage af sted, at komme hjem. Blå himmel og bare fødder. Vesterhavet. Moder jord
 • Elsker, elsker ikke: Peter Nielsen

  11. marts 2017
  Kyster, ordbøger, bananer, bregner, forårsdage, inden det bliver rigtig varmt, Pierre Alechinsky, ting, man ikke vidste, man havde grund til at glæde sig til
 • Elsker, elsker ikke: Nanna Storr-Hansen

  4. marts 2017
  Vand, nus, at ligge i ske, min familie, Bach, at svømme, lange telefonsamtaler, mit andet år på Forfatterskolen, at læse noget af nogen, jeg kender godt, orgasmer, vandmelon
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her