Interview
Læsetid: 5 min.

’Det er enormt ubehageligt at være far for sin egen far’

Hvor meget bør man blande sig i sine forældres liv? Det er et af temaerne i Ulrik Gutt-Nielsens dokumentarfilm ’Min far og de dyre damer’. Et portræt af en far, der efter pludseligt at have mistet sin kone og måske som følge af hans Parkinsonsmedicin, ændrer personlighed og begynder at opsøge kvinder på nettet
Ulrik Gutt-Nielsen hjælper sin far med at få styr på økonomien.

Fra filmen

Kultur
5. januar 2016

Kameraet ryster, mens en kvinde råber og forsøger at komme ind i det røde hus på Fremtidsvej.

»Hvem er du, hvorfor er du her? Du truer min far,« lyder det fra mandestemmen bag kameraet.

Mandestemmen i den kaotiske scene er Ulrik Gutt-Nielsens. Scenen finder sted foran hans barndomshjem på Fremtidsvej i Gladsaxe, og den er en del af dokumentarfilmen Min far og de dyre damer (som blev vist på sidste års CPH: DOX under titlen Fremtidsvej, red.). Den råbende kvinde, man kan høre i baggrunden, er en af de dyre damer, som titlen refererer til. Imens kører kameraet, og politiet ruller op på den lille villavej.

Inde i huset har den råbende kvinde efterladt leopardundertøj og badetøfler, cigaretter og en tung duft af parfume. Hun har ligget i Ulrik Gutt-Nielsens mors seng sammen med hans far Lars. Nu vil hun have penge af ham.

»Den aften ringer min far og er desperat og bange. Han fortæller, at der er en kvinde, der vil have penge af ham. Jeg tager mit kamera med som en refleks. Som bevis til politiet, men også som bevis til mig selv bagefter. For at forstå at det her er sket. For det er simpelthen så surrealistisk,« fortæller Ulrik Gutt-Nielsen.

Optagelserne bliver starten på hans dokumentarfilm Min far og de dyre damer, der i aften vises på DR1. I filmen skildrer Ulrik Gutt-Nielsen sin egen familie, der går i stykker fra den dag, moderen pludseligt dør. Faderens Parkinsonssygdom bliver værre og værre, og lige så stille begynder han at ændre personlighed.

Han bliver virkelighedsfjern, forvirret og begynder at opsøge kvinder på nettet. Til at starte med tænker Ulrik Gutt-Nielsen, at det er positivt. At det er godt, hans far ikke skal være alene.

»Inderst inde vidste jeg godt, at det nok var svindel. Men det vidste min far ikke. Han har aldrig set tv-avisen eller læst en avis til ende. Han troede på det bedste.«

Faderen indleder forhold til kvinderne på nettet, og så begynder pengene ellers at flyve ud af hans pung. 80.000 kroner til en kvinde fra Nigeria, 40.000 til en anden, og sådan fortsætter det. Han har mistet overblikket over sin økonomi, og Ulrik Gutt-Nielsen prøver ihærdigt at stoppe sin fars kaotiske liv og økonomiske nedtur.

Men hvor langt bør man gå for at hjælpe sine forældre, når det betyder, at man blander sig i både kærlighed og økonomi?

»Jeg ved ikke, om jeg gjorde for meget eller måske for lidt … Men jeg ved, at det er enormt ubehageligt at være far for sin egen far. Både værdighed og respekt forsvinder fuldstændig.«

Selvom Ulrik Gutt-Nielsen og hans bror aftaler noget andet med deres far, bliver han ved med at sende penge til fremmede kvinder. Mindst 600.000 på seks måneder. Det bliver så slemt, at barndomshuset på Fremtidsvej må sælges.

»Her går det for alvor op for mig, at den er helt gal. Der er ingen penge tilbage. Og jeg kan simpelthen ikke længere kende min far,« forklarer han og uddyber:

»Vi begynder at mistænke, at det er medicinen, der forandrer ham. Han ved efterhånden godt, at han bliver snydt af de her kvinder, men han bliver ved.«

Bryllup i Buddinge

De seneste år har det vist sig, at der kan være impulskontrolforstyrrelser som bivirkning på den medicin, man giver Parkinsonpatienter, det skriver Parkinsonforeningen på deres hjemmeside. Impulskontrolforstyrrelser indebærer eksempelvis hyperseksualitet og ludomani. Faresignalerne er blandt andet, at patienten begynder at gøre brug af prostituerede og mister kontrollen over eget liv.

»Vi kan se, at den medicin, han får, har ødelæggende bivirkninger. Min far lukker farlige mennesker ind i sit liv, og han ødelægger sit liv,« siger Ulrik Gutt-Nielsen og forklarer, hvordan han snart ikke længere kan holde sammen på det hele.

Faderen flytter i en lille lejlighed på Buddingevej og skriver på internettet med Emma fra Filippinerne. Inden længe skal han over og besøge hende for »at se om hun er værd at tage med hjem«. Det er hun, og Emma flyver derfor til Danmark for at bo med ham på Buddingevej. De bliver gift i Buddinge kirke ved det som Ulrik Gutt-Nielsen kalder et »absurd bryllup«. Han forklarer, hvordan det meste af ceremonien er på dansk, ingen rigtig er glade, slet ikke Emma, der er langt væk fra alt, hun kender, og som har inviteret én gæst: En kvinde hun har mødt i Kvickly.

»Det er jo skrækkeligt. Min far holder tale på dansk. Emma er på ingen måde glad og står midt i Buddinge med en plastikring i lommen.«

Kort tid efter brylluppet sendes Emma hjem af myndighederne. De forbliver gift, men far Lars er hurtigt i gang på internettet. Nye kvinder, der kræver nye penge.

For Ulrik Gutt-Nielsen er det dråben. Gennem filmen har man fornemmet, hvordan hans tålmodighed svinder ind, han taler hårdere og hårdere til sin far og har prøvet at tilgive sig selv og sin far. Men her går det for alvor op for ham, at hans far ikke kun ødelægger sit eget liv, men også andres.

»Først har vi lukket Emma ind i vores liv. Så bliver hun sendt hjem, og så skriver han dælme til en ny. Det er moralsk svigt af højeste klasse. Da jeg fandt ud af det, gik jeg amok. Han behandler mennesker dårligt. Han leger med deres følelser,« siger han og uddyber: »Jeg er meget tillidsfuld over for min far og tilbøjelig til at tro, at det er rigtige kvinder, der elsker ham. I lang tid tænkte jeg, at det var ham, der var blevet snydt. Men her går det op for mig, at han er primus motor i det her projekt. Han lyver for sine børn. Han lyver for sig selv. Og så bliver jeg vred og ulykkelig.«

Den ubehagelige sandhed

Det handler af og til om at vise den ubehagelige sandhed. Sådan forklarer Ulrik Gutt-Nielsen den enorme skrøbelighed, han viser i sin film. Ærlighed og taktløshed er hans mantra og kameraet hans højre hånd, hans bedste ven og tro følgesvend i en situation, der virker fuldstændig surrealistisk.

»Jeg optager bare alt. Ja, det er en meget ærlig og måske endda udstillende film om min egen familie, men efter min mors død forsvandt vores nærhed, så jeg vil ikke komme til at ødelægge en meget idyllisk stemning juleaften. Der er ikke noget at ødelægge længere,« forklarer han og fortæller om den visning, han lavede for venner og familie: »En nabo kom hen til mig og sagde helt uden ironi i stemmen: ’Du har lige ødelagt hele min dag.’ Men hun var ikke vred. Jeg tror, den følelse er vigtig. Jeg tror ikke, publikum har noget imod at blive revet ud af deres idyl, så længe det er sandt, så længe det har resonans i virkeligheden.«

For Ulrik Gutt-Nielsen er det vigtigt at vise, at man ikke behøver tage til Hollywood for at få drama.

»Dramaerne foregår lige bag ved ligusterhækken, i forstæderne i familien Danmark. Det er ikke kedeligt at være dansker, der er masser af virkelighed, tragedie og lykke at vise frem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik mørk thomsen

Det er en kendt sag, at alt medicin, der påvirker hjernen, giver bivirkninger.
Forskellige fra person til person.
Men ofte med store sociale for den, der få det.
Alligevel siger lægerne, at det må man leve med.
For det er ikke dem, der skal leve med konsekvenserne, hverken som den, der få pillerne, eller er pårørende til dem.
Og de sociale konsekvenser, må andre løse, efter lægerne mening.

Anne Eriksen, Flemming Berger og Hanne Koplev anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Det er vist ret sjældent, at Parkinson-medicin giver så dramatiske bivirkninger. Kunne det ikke tænkes, at den ældre herre lider af begyndende demens, evt. Alzheimers?

Hyperseksualitet ses ved behandling med parkinsonmedicin af typen dopamin-agonister.

Mere læsning her fra Dansk Parkinson Forenings hjemmeside.
http://www.parkinson.dk/livet-med-parkinson/familie-og-samliv/seksualite...
Impulse control disorders
Hyperseksualitet henregnes i dag under begrebet ”Impulse control disorders” (ICD) som er en manglende evne til at modstå impuls og drifter eller tillokkelser, selv om man godt kan indse, at der er tale om overdreven eller måske direkte skadelig udfoldelse. ICD kan ud over hyperseksualiteten, som ovenfor anført, også vise sig ved lidenskab for spil eller køb samt uhæmmet føde- og slikindtagelse.
Undersøgelser tyder på at 6,6 procent af de parkinsonramte én gang i deres sygdomsforløb har haft ICD og 4 procent synes at have det mere permanent. Det tyder således på, at 200-300 parkinsonramte i Danmark må antages at have problemer med ICD, problemer som synes at kunne afhjælpes i hvert tilfælde til en vis grad, hvilket pårørende og behandlere bør være medvirkende til.

Michael Kongstad Nielsen

Man bør ikke blande en større offentlighed ind i det i hvert fald.
Det er langt ud i hampen.

Vibeke Rasmussen, Else Marie Arevad og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Da forskningen i stadig højere grad sponsoreres af medicinalindustrien, forskes der kun i udvikling af ny symptom-dæmpende behandling, som kan patenteres.
Dersom denne nye behandling / medicin er vanedannende, dyr, skal gives i stigende doser og gives livslangt, er lykken gjort for medicinalindustrien.
Parkinson-medicin opfylder disse kriterier.

Reel forskning i årsagerne til Parkinsons Sygdom er stort set ikke eksisterende.

erik mørk thomsen, Anne Eriksen, Karsten Aaen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Hvorfor har han dog så ikke fået gjort sin far umyndig, så han, sønnen, kan træffe alle beslutninger, især de økonomiske, på vegne af hans far. Eller handler det måske snarere i virkeligheden om noget helt helt andet?

Martin Rasmussen

Handler den her dokumentar ikke i højere grad om Ulrik Gutt-Nielsen? Hvor langt kan man gå for at få sin dokumentar sendt på landsdækkende fjernsyn? Det er reality tv i en helt ny skuffe. Udnyttelse af åbenheden og ærligheden i sine egne familierelationer, for i ren Paradise Hotel stil at videregive alt det saftige drama uden nogen form for intervention. For nogle er det sikkert underholdende TV, men at pådutte det temaer som bivirkninger ved Parkinson's medicin eller action i danske forstæder, er at tage munden for fuld. For mig var den her film, om en familie der svigtede deres syge far.

Tina Sommer, Vibeke Rasmussen, Else Marie Arevad og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Karsten Aaen
For det første, heldigvis, er det ikke bare så lige til, at få sine familiemedlemmer umyndiggjort.
For det andet, findes der desværre utallige eksempler på, at en virkelige begrundelse for, at slægtningen vil umyndiggjort, at de berige selv selv, i administrationen af personen penge, godt hjulpet af advokater.
For det tredie, hvad skulle pårørende, end at filme det, for at råde samfundet op?
Det er jo aldrig lykkes os i LAP(Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugerer) at råbe jer op!
Ved at opføre os pænt!

Else Marie Arevad

Jeg forstår, at Ulrik Gutt-Nielsen er meget ked af sin fars besynderlige opførsel, og jeg kan forstå, hvis han også er ked af at miste sin arv efter ham på den måde, men jeg forstår til gengæld slet ikke hans behov for at udstille sin far i den offentlige gabestok på landsdækkende TV.

Arne Kruse Nielsen

Flot artikel fra virkeligheden - desværre genkendes CASE forløbet stort set - bare andre aktører - lidt anderledes udbyttere om man vil og forløb. Som din personlige beretning hvor jeg bemærker offentlige samfund udeladt - i din beretning talt fra hjerte og personlig engagement som menneske. Ikke set TV indslaget - kan rigeligt levende forestille mig case.
Og Else Marie Arevad .. tror du har fuldstændig ret - årsag / diagnose ville passe bedre det ulykkelige familie forløb jeg har kendskab til.

Her udtaler neurolog Arne Møller sig mere uddybende om bivirkninger ved Parkinson Medicin.
http://www.dr.dk/levnu/parkinson-ramt-brugte-formue-og-mistede-hus-famil...