Interview
Læsetid: 2 min.

’Vi skal have flere kvinder i avisen’

Christian Jensen 
 Chefredaktør på Information

Jakob Dall

Kultur
29. januar 2016

Der er stadig lang vej til, at kildefordelingen i danske medier afspejler kønsfordelingen i resten af samfundet. Kun 25 procent af de kilder, som optræder i aviser, radio og tv, er kvinder, viser en ny rapport fra organisationen Who Makes the News?

Det er færre, end da samme undersøgelse blev lavet i 2010. På Information er kønsfordelingen ikke væsentlig bedre.

En stikprøveundersøgelse fra denne uge viser, at vi fra mandag til torsdag har brugt dobbelt så mange mandlige som kvindelige kilder. Chefredaktør Christian Jensen giver svar på tiltale.

– Hvad er din kommentar til den skæve kønsfordeling?

»Det er ganske enkelt ikke godt nok. Derfor er vi også på vores redaktionsmøde i dag blevet enige om at foretage os to ting: For det første vil vi på alle redaktioner indføre en fast ’lad os lige tænke os om en ekstra gang’-øvelse i stedet for bare at trykke på automatpiloten og interviewe endnu en mand. For det andet har vi besluttet i en periode på fire uger at vise vores læsere, hvordan vores fordeling af kilder er. Resultatet vil vi løbende bringe i avisen ud fra en idé om, at det er relevant og vigtigt at gøre noget ved.«

– Vi er gode til at påpege den skæve kønsfordeling i politik, erhvervsliv og i kunsten. Hvorfor vender vi først nu blikket indad?

»Vi har haft fokus på det her tidligere, men jeg må være ærlig at sige, at det ikke har flyttet noget markant. Vi har i dag marginalt flere kvindelige kilder i avisen end for fem år siden, men det er endnu ikke lykkes os at vende billedet.«

– Hvorfor ser vi en skæv fordeling?

»Svaret er komplekst. Noget hænger muligvis sammen med de stofområder, vi skriver om. På de tunge og principielle områder er der som regel lidt flere mandlige kilder at trække på. Et andet aspekt er, at mandlige forskere ofte er lidt mere villige til at udtale sig. Det er i hvert fald noget af det, jeg hører fra vores journalister.«

– Så løsningen er ikke bare at ansætte flere kvindelige journalister?

»Vores udgangspunkt er altid, at vi skal have de bedst kvalificerede medarbejdere, men vi har selvfølgelig også fokus på vores kønsfordeling, når vi ansætter.«

– Hvorfor er det her overhovedet et vigtigt emne at tage fat på?

»Hvis vi skal være et spejl af verden – og det skal vi inden for de områder, vi beskæftiger os med – så kan det ikke hjælpe noget, at vi efterlader et indtryk af, at det er manden, der taler, og kvinden, der lytter.«

Læs også: Kun hver fjerde kilde i medierne er kvinde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Rasmussen

Men Christian Jensen, nu er det jo ikke kun i forbindelse med kilder at kønsfordelingen – også på Information! – er skæv. Det gælder bl.a. også det visuelle signal I sender. Denne (selvplagierede!) optælling fra 8. januar 2016, af kønsfordelingen dels i jeres valg af illustrationer, dels jeres valg af emner/personer I omtaler eller interviewer, taler sit klare sprog:

’Vi skal ikke være de onde i eventyret’
Illustration en mand

Politikere og eksperter vil lukke deleøkonomiens skattehul
En mand

Pensionsselskab presses for at opgive investering
Mænd

USA: TTIP vil svække EU’s landbrugseksport
En mand

Tarantino voldtager vores moral
En mand

Hævntørst, bedrag, vold og død
To mænd én kvinde

Dødsangstens evige ungdom
En mand

Sherlock Holmes på vrangen
To mænd

Den danske agitator, der ville forbedre de fattiges kår
En flok drenge

Hvor ingen siger ’endskønt’ eller går og forelsker sig
En mand

Vi ser teater og forstår ingenting
En mand og en kvinde

Mesterdirigent og ubønhørlig modernist
En mand

Venner under totalitarismens åg
En mand

Charlie lever, men står alene – status ved en massakres årsdag
En mand

’Venstrefløjens islam-forsvarere er også racister’
Mænd

’Ideen om den kollektive muslim er et perverst fantasiobjekt’
En mand

Det franske sorgarbejde
En mand

Hvordan skal man formidle store tanker tænkt af en nazist?
En mand

Fotos vi tog i 2015
En mand

’Jeg drømmer, at jeg dør’
En mand

Kampen for en gravplads på en ø fuld af lig
To mænd

Desuden portrætter af Carsten Jensen, VeryLonlyLuke, Flemming Rose, Gideon Grif. Senere på dagen er tilføjet billeder af mænd i forbindelse med artikler om droneangreb og om opkøb af Børsen.

De kun to! illustrationer, der også viser en kvinde, er fotos fra henholdsvis en film og et teaterstykke og altså ikke fra den virkelige virkelighed.

En lignende optælling har siden jævnligt kunnet gennemføres med nogenlunde samme resultat. Dér må der da også være plads til forbedring?

Michael Kongstad Nielsen

Inger Støjberg må være ved at vende billedet.

Vibeke Rasmussen

Én svale gør ingen sommer. :)

Michael Kongstad Nielsen

Det er fuldstændig rigtigt, men én svale kommer sjældent alene. Inden man ser sig om, er den omgivet af hærskarer.
Jeg vil i øvrigt mene, der er behov for præcisering af, hvad der menes med "kilder". Er det "eksperter", der rutinemæssigt bliver ringet op for en kommentar, er det de personer, historien handler om, eller er det fagpersoner, der står på sidelinjen og har "forsket" i området?

Vibeke Rasmussen

Michael, du kan høre forskeren bag, Hanne Jørndrup fra RUC, forklare undersøgelsen her i Mennesker og medier. Hendes modpart synes, at problemet er voldsomt overvurderet og undersøgelsen totalt unødvendig … og i øvrigt misvisende.