Baggrund
Læsetid: 4 min.

Oscar bekender kulør

Der er ballade i Oscarland: Der mangler kvinder og andre hudfarver end hvid blandt Det Amerikanske Filmakademis medlemmer, mener kritikere. Filmstjerner boykotter Oscaruddelingen, mens akademiets præsident, som selv er kvinde og sort, lover snarlige forandringer
Kultur
22. januar 2016

Det var en noget besynderlig situation. Ganske kort tid forinden havde præsidenten for Det Amerikanske Filmakademi, Cheryl Boone Isaacs, selv været med til at offentliggøre årets Oscarnomineringer. Nu stod hun til et pressemøde og nærmest undskyldte for dem.

Sagen var nemlig den, at alle de 20 nominerede i skuespilkategorierne – der ligesom i de andre kategorier bliver udvalgt via en afstemning blandt akademiets 6.000 medlemmer – var hvide. Og den diversitet, som Isaacs, der selv er sort, havde arbejdet for i flere år, var tilsyneladende slet ikke slået igennem. Faktisk var det andet år i træk, at ingen farvede skuespillere blev nomineret. Det ærgrede hende selvfølgelig, og hun viste sin ærgrelse.
I en pressemeddelelse udtalte Cheryl Boone Isaacs efterfølgende: »Jeg vil gerne anerkende dette års nomineredes vidunderlige arbejde. Samtidig med at vi fejrer deres ekstraordinære bedrifter, er jeg både ulykkelig og frustreret over manglen på inklusion. Dette er en svær, men vigtig samtale, og det er tid til store forandringer.«

Boykot Oscar

Cheryl Boone Isaacs fortsatte med at forklare, at akademiet vil tage drastiske skridt i de kommende dage og uger for at ændre sammensætningen af medlemsskaren, som mestendels består af midaldrende hvide mænd. Der skal flere kvinder og andre hudfarver ind i akademiet, og det kan kun gå for langsomt.

»Som mange af jer ved, har vi i de seneste fire år gennemført ændringer for at gøre vores medlemsskare mere mangfoldig. Men forandringerne sker ikke lige så hurtigt, som vi kunne have ønsket. Vi er nødt til at gøre mere, gøre det bedre og gøre det hurtigere (…) I 2016 er opgaven at inkludere på alle tænkelige måder: køn, race, etnicitet og seksuel orientering.«

Det er markante udmeldinger fra en af den amerikanske filmindustris mere magtfulde skikkelser, og der er brug for dem. Oscaruddelingen og industrien selv har før været under beskydning for ikke at være mangfoldig nok, men kritikken er i de senere år taget til i intensitet, og i år har flere store Hollywood-skikkelser, blandt andre George Clooney, Michael Moore og Jada Pinkett Smith, revset nomineringerne og Det Amerikanske Filmakademi – nogle af dem har ligefrem meldt ud, at de vil boykotte Oscaruddelingen den 28. februar. En uddeling, der paradoksalt nok har den sorte komiker Chris Rock som vært.

Noget må gøres

Instruktøren Spike Lee, der ellers lige har fået en Æresoscar, har f.eks. annonceret, at han ikke vil deltage i uddelingen. På sin Instagram-profil forklarer han hvorfor: »Vi kan ikke bakke op om den. Det er ikke af mangel på respekt for mine venner, oscarvært Chris Rock, producer Reggie Hudlin, præsident Isaacs og Akademiet. Men hvordan kan det gå til, at alle 20 nominerede i skuespillerkategorierne for andet år i træk er hvide? For slet ikke at tale om de andre kategorier. 40 hvide skuespillere på to år og intet krydderi. Kan vi ikke spille skuespil?! Hvad fanden!!«

Borgerrettighedsforkæmperen Al Sharpton har også blandet sig i debatten: »Man skal huske på, at farvede mennesker udgør 40 procent af billetkøberne,« siger han ifølge The Guardian.

»Vi beder ikke om tjenester; vi støtter en industri, der nu har udelukket os. Den har en politik, den ikke vil ændre. Selv akademiets præsident siger, at der må gøres noget.«

Vidtrækkende reaktion

Manglen på kulør er ikke Hollywoods eneste problem. Da Patricia Arquette sidste år vandt en Oscar for sin rolle i Boyhood, talte hun fra scenen om de ulige lønforhold for mænd og kvinder i Hollywood. Det fik en hujende Meryl Streep op at stå, og siden er den gennem mange år ulmende diskussion om ligestilling og flere kvinder i filmbranchen blusset ganske kraftigt op over hele verden. Oscaruddelingen og oscarscenen er en effektiv platform, hvis man gerne vil høres, fordi der er mange penge og megen prestige involveret, og fordi millioner af mennesker ser med. Så voldsom og vidtrækkende har reaktionen på Arquettes udmelding været, at noget synes at være ved at ske på det område. Kvinder i film var således også noget, man diskuterede ivrigt på sidste års filmfestival i Cannes.

Vender man blikket mod Danmark, diskuteres der også manglende diversitet i filmbranchen, både når det gælder køn og hudfarve. Det Danske Filminstitut har endda iværksat undersøgelser, som understreger, hvor stort problemet er. Meningen er, at der nu skal søsættes initiativer, som kan komme med løsninger. Blot er der ikke sket så meget endnu: Dansk film er i vid udstrækning stadig en hvid og maskulin affære.

Men måske kan al den Oscarballade – og de forhåbentlige, positive konsekvenser af den – også være med til at skubbe til tingene herhjemme. Hollywood har det jo med at sætte dagsordenen, i hvert fald når det gælder de store og brede film.

Oscaruddelingen finder sted søndag den 28. februar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her