Klumme
Læsetid: 4 min.

På bunden af flasken

Der er grund til at tro, at 2016 bliver et tømmermandsår. Et mut og aggressivt år, hvor det mest sikre sted at opholde sig, vil være at blive i sin seng
Der er grund til at tro, at 2016 bliver et tømmermandsår. Et mut og aggressivt år, hvor det mest sikre sted at opholde sig, vil være at blive i sin seng

Ib Kjeldsmark

Kultur
2. januar 2016

Her i de nøgterne nytårsdage spørger man sig selv, om der snart er flere illusioner tilbage? En overskrift i Berlingeren fastslog allerede før jul, at 2015 var et rigtigt lorteår. Det må man give avisen ret i, men det er næsten en underdrivelse. For nogle årtier siden var ingen i tvivl om, at Danmark på alle måder var et foregangsland. Det bedste sundhedsvæsen, den mest udstrakte grad af personlig frihed, indenbords gemytlighed trods uenighed, sådan gennemgående da, og under alle omstændigheder en sikker havn for enhver forfulgt borger hvor som helst fra i verden. I dag har vi sygehuse med så lav hygiejnestandard, at folk bliver syge af at blive indlagt. Hvad personlig frihed angår, så afhænger den ikke mindst af ens tilknytning til arbejdsmarkedet. Hvis man ikke har nogen tilknytning, skal man holde sin kæft. Og når det drejer sig om verdens flygtninge, har godt og vel halvdelen af befolkningen forvandlet sig til vor tids boere, der helst vil forskanse sig bag Dannebrog, kolonihavehuset, Giro 413 og den årlige landsholdkamp mod ’arvefjenden’ Sverige. Og sende de brune hjem til der, hvor de kom fra. Man kan vel sammenligne det med en flaske spiritus: Så længe der er noget i den, kan det være meget sjovt. Man kan føle sig stor i slaget, gemytlig, venlig over for fremmede, munter og overbærende. Men man gør sig den samme erfaring, som drankere fortæller om: Der er ikke så meget som en dråbe hverken sandhed eller visdom på bunden af en spiritusflaske. Kun reflekser og dump aggression fordi der ikke er mere at drikke. De følgende dages tømmermænd er forfærdelige, især hvis der ikke er mere sprut eller flere illusioner, man kan klamre sig til. Nu er det selvfølgelig ikke sikkert, at det lige var det, Berlingerens overskrift mente med at kalde 2015 et lorteår. Men et lorteår var det. Og der er grund til at tro, at 2016 bliver et tømmermandsår. Et mut og aggressivt år, hvor det mest sikre sted at opholde sig, vil være at blive i sin seng. I det i øvrigt forgæves håb, at tingene nok bliver bedre i morgen.

Nødvendigt

En yngre venstremand, Jacob Ellemann-Jensen, forsvarede før jul de stramme og yderligere strammede vilkår for asylansøgere med, at ’vi’ har et ansvar over for vores børn og børnebørn. Og derfor altså må ’dæmme op’ for strømmen af flygtninge. De skal have det så elendigt i vores land, at de sender sms’er hjem til deres familier, venner og bekendte om, at de hellere må holde sig væk. Ellemann-Jensen lod forstå, at han jo sådan set ikke brød sig om det, men at det er nødvendigt. Det er så vel også derfor, hans regering har deres helt egen helvedshund i skikkelse af Inger Støjberg, der bjæffer truende af asylansøgerne og tvinger dem til at bo i iskolde telte. Og også gerne vil have lov til at stjæle deres smykker og deres penge. Gad vide om Jacob Ellemann-Jensen selv tror på, at hans børn og børnebørn vil tænke på deres forældre og bedsteforældre med taknemmelighed, når fremtiden engang bliver nutid, og fortidens historie skal skrives? Tror han, han kan slå sig på brystet til den tid og sige, at det var os, der reddede fædrelandet? Det var os, der gjorde det beskidte, men nødvendige arbejde! I al lavmælthed: Jeg tror sgu, han bliver skuffet. Nu kender jeg jo ikke manden, men jeg tør godt allerede nu kundgøre, at jeg er glad for, at det ikke er mig, der er fremtidens Jacob Ellemann-Jensen. For slet ikke at tale om fremtidens Inger Støjberg.

Venstrebønderne

Når man er fra landet, sådan som jeg er, kender man udmærket partiet Venstre. Venstrebønderne, de sidder solidt plantet i kommunalbestyrelserne landet over, de har stor erfaring i at administrere borgernes skatteindbetalinger, men de glemmer ikke af den grund deres egen pengepung. De er jævnt hen fedtede med offentlige midler, men hvis der skal ruttes, så hellere med dem end med deres egne. Jo, der er mange fordomme om venstrebønderne, selvfølgelig ikke i alle tilfælde hverken rimelige eller retfærdige. Men på et punkt holder fordommene nu stik: De er fuldt og fast overbevist om, at det er dem, der repræsenterer det rigtige Danmark. Almindelig sund fornuft, snusfornuft, jævn kløgt, det er alt sammen noget, der alt overvejende kendetegner partiet Venstre og dets medlemmer. Alle andre politiske partier er i forskellige grader fusentaster og sværmere uden realitetssans og respekt for den private ejendomsret. Fri næring og tillid til de frie markedskræfter, det er Venstres kerneværdier. Dog: hvis verdensmarkedspriserne på korn eller svinekød falder, er de verdensmestre i at forlange støtteopkøb. Det er vel det, man har EU til? tænker de. De bryder sig især om det frie marked, når det giver overskud. Men nu er det jo langtfra alle venstrebønder, der er bønder, selv om de i grunden har det samme sindelag. Og frem for alt: Det hører ikke til god landbrugsskik, mellem gode venstrebønder, at plyndre folk i nød for deres sidste ejendele. Og hvis man er nødt til at give dem husly, er det heller ikke god tone at lade dem sove i telte med defekte varmeapparater. Hvis man har dem på kost, sørger man selvfølgelig for, at de kan spise sig ordentligt mætte. En skilling til skråtobak og cigaretter skulle der også gerne være. Men med en tom flaske og dundrende tømmermænd efter det gamle år, ved man jo godt, hvordan det er fat. De tider er forbi, de er ikke længere tidssvarende.

Godt nytår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her