Læsetid: 10 min.

Politikerne frygter igen satiren

De seneste årtier har den politiske satire haft trange kår, men der er en voksende interesse for genren, som er hamrende dyr at producere. For når den er bedst, er den skarp, intelligent, grænsesøgende og helt ligeglad med konsekvenserne. I 2015 gjorde den politiske satire comeback med Radio24syvs ’Den Korte Radioavis’, og årsagen til programmets succes kan ifølge satireforsker findes i en tendens i tiden: borgernes svigtende tillid til politikerne
De seneste årtier har den politiske satire haft trange kår, men der er en voksende interesse for genren, som er hamrende dyr at producere. For når den er bedst, er den skarp, intelligent, grænsesøgende og helt ligeglad med konsekvenserne. I 2015 gjorde den politiske satire comeback med Radio24syvs ’Den Korte Radioavis’, og årsagen til programmets succes kan ifølge satireforsker findes i en tendens i tiden: borgernes svigtende tillid til politikerne

Nicolai Bruun/iBureauet

8. januar 2016

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm vil lige fortælle sin nyhedsredaktør, hvad hun sagde til »de der to mørke herinde, Dudu og ham den anden tyrker«. Hun kan ikke huske, hvad den anden hedder, man han er »sådan en ung Mjølnerparken-fyr«. Nå, de to stod og talte, og så gik Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm forbi og bemærkede: »Nå. Det er måske den lokale fraktion af Islamisk Stat, der står og snakker.«

En kort stilhed opstår, da anekdoten er slut.

»Det er da ikke sjovt,« siger nyhedsredaktøren forurettet.

»Det er da morsomt!« svarer hun.

»For hvem?«

»For os alle sammen. Det er jo den måde, vi kan komme hinanden i møde på, ikke sandt? Med humoren.«

»Grinede de?«

»Nej, men altså, de har jo også en anden humor.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Wilhelmsen
  • Flemming Berger
  • Leo Nygaard
  • Klaus Engelholt
Torben Wilhelmsen, Flemming Berger, Leo Nygaard og Klaus Engelholt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Jeg forstår simpelthen ikke, at satiren på DR skulle have været mindre populær, end man troede. Jeg er vokset op med den, den har dannet min humor, og det var dengang absolut mit indtryk, at alle så den - indtil oktober 1988, hvor den borgerlige offentlighed faldt fra hinanden.
Når man ser gamle ugerevyer, viser det interessante sig også: de har bevaret deres aktualitet, det er simpelthen de samme ting, der stadig er til debat.

Børge Rahbech Jensen

Europa-Kommissionen leverer selv politisk satire på Twitter. Den leveres dog fortrinsvis af embedsmænd selvom også nogle kommissærer har satireprofiler.

Måske er den politiske satire i Danmark mest begrænset af nære relationer mellem politikere og medier samt et begrænset marked for trykte medier. Satiren fylder ikke meget i de traditionelle medier. Mediers afhængighed af Christiansborg sætter nogle grænser bl.a. hvor emner vist helst skal have relation til debatter i Folketinget uden at afskære medier fra vigtige kilder.

Børge Rahbech Jensen

Steffen Gliese:

"det er simpelthen de samme ting, der stadig er til debat"

Nå ja, det er også en begrænsning for den politiske satire, som er et symptom på Christiansborgs begrænsninger.

Dennis Meyhoff Brink . " Og den omsiggribende spin, der ofte bliver en karikatur på sig selv, skriger på satire: Det er ikke længere sådan, at når politikeren taler, så er det den skinbarlige sandhed, og når satirefiguren taler, er det fiktion. For det er allerede fiktion, når politikerne taler, og derfor kan man lige så godt høre satire, som i det mindste ikke undervurderer ens intelligens, siger han".

Satire over satiren over satiren............
Hvis det kun er det mindretal, der i forvejen er enige, der forstår denne form, er den en ret overflødig underholdning. Nu kommer jeg til at tænke på partilederrunder i den bedste sendetid.

Revyen er meget mere slagkraftig overfor den brede befolkning.

Dorte Sørensen

Hvorfor nævnes Selvsving fra P1 ikke ? Den har og er rigtig god - Bl.a. med sange for enkelte politikere fx en for Johanne S-N , Inger Støjberg osv. Ligeledes indslag om Fogh Rasmussen og hans spindoktor samt senere med Løkke Rasmussens godnathistorie til et af sine børn. Osv.......

Vibeke Rasmussen

Noget af det, der er (var?) med til at gøre Den Korte Radioavis værd at lytte til, ud over humoren og de to værters indbyrdes rollefordeling, er/var de to værters store viden. Ikke kun om aktuelle hændelser, men viden i det hele taget. Det kan desværre godt til tider være en mangelvare i andre former for nyhedsformidling.

Satire er en fin kunstart, som kun få mestrer til fuldkommenhed.

Satiren bør dog aldrig bruges til direkte eller indirekte til f eks at dæmonisere eller latterliggøre personer/folk, bare fordi de er anderledes (- f eks psykisk syge, retarderede, uintilligente , taler dårligt dansk , ikke er med på den sidste tøjmode o s v )

Michael Borregaard

I regeringsøjemed bør det stå lysende klart, at uenighed mere er et gradsspørgsmål end et spørgsmål om principper. Og derfor er bidende politisk satire sjælden, for der er ærligt talt meget lidt bid i dansk politik. Det der eksisterer, er et skab fuldt af mørklægning. Og disse gør specielt Socialdemokraterne og Venstre alt for forbliver på støvede hylder. For virkeligheden afslører megen politisk fiktion. Dette kunne som sådan, være en Roald Als ’tegning’ værdig.

Det store problem som for satiren politisk eksisterer er filosofisk beskrevet i form af at latteren vinder over tænkningen. Dette i form af, at politikerne optræder i seriøs paryk. Og navnlig i psykoanalysen har ’politikerne’ iført sig jakkesæt og slips, for at der ikke skal herske tvivl om den borgerlige respektabilitet. Dette er også en Roald Als ‘tegning’ værdig.

Politik har fra den varme polemiks form trukket sig tilbage til den kolde bevidsthedskrigs stillinger. Som oplysningskritik tenderer dansk politik mere til at være en parodi, der ikke peger på satirens rationalitet og plads til andet end en kedelig beskrivelse af forudsigelighedens forbindelser. Så satiren er ikke megen værd ud over latteren og/eller forargelsen, nok prikker den til borgernes svigtende tillid til politikerne, det ændrer dog ikke på den overdrevne borgerlige respektabilitet der gør sig for dem som sidder på ministertaburetterne og den eksisterende kynisme som i form af latteren vinder over tænkningen.

Robert: du får et problem, hvis du vil frasortere satire, der "dæmoniserer eller latterliggører personer/folk, bare fordi de er anderledes (- f eks psykisk syge, retarderede, uintilligente , taler dårligt dansk , ikke er med på den sidste tøjmode o s v )". Problemet består i at der ikke er meget tilbage når du er færdig med at sortere. Det kan gå i små portioner. Personlig var jeg helt flad af grin første gang jeg hørte Winnie og Carina være i praktik på den lokale radiostation. Her lærte jeg begrebet "retardo" der blev brugt om disse skæve personligheder. Men det holder meget hurtigt op med at være morsomt.

Trond Meiring

Satire er helt gratis at producere, konsumere, kritisere o.s.v.
Ligesom humor (evt. sort, eller tør/saftig/rådden sådan), ironi m.m.

Satirens bagside er bl.a. dens nihilistiske karakter; dens principielle insisteren på retten til overskridelse af integritet - en art blaserthed. Og som Michael Borregaard er inde på, kan der tillige ske en annullering af tænkningen, hvor sarkasmen bliver et forsøg på at mestre (dvs. udbedre dissonans o.a.) eksistensen i et samfund, som ikke udvikler sig på grundlag af tænkning (og socialitet).

Karl Aage Thomsen

Satire er forskellig fra landsdel til landsdel her i bette Danmark. Den er mere grov i Vendsyssel end i Tjøbbehawn oge meget mere personligt Tjøbbenhawnerne tør sgutte satirisere. De er bange for, at det rammer dem selv. Tøsedrenge.
Katho
,

Ja, det hele er skide farligt - instrueret af dine licensenpenge. Godt gemt væk. Fucking ha ha. Og de 'voksen kan også være bange'. Det er fandme en skændsel at Information bider på dette shit-for-brains.
----> Stødende kommentar

Magnus Guldager Groth

@Robert Kroll hvis der er noget jeg synes, at man kan lære af Muhammedkrisen, så er det at, enten må man gøre grin med alle, eller også må man ikke gøre grin med nogen.

Det må være det mest etiske, ikke at forskelsbehandle nogen, om de så er psykisk syge, retarderede, uintelligente , taler dårligt dansk eller ikke er med på den sidste tøjmode.