Note
Læsetid: 1 min.

Bogfolk

I USA findes der på universiteterne en hundredårig tradition for at undervise i skrivekunsten, der også har spredt sig til store dele af uddannelsessystemet
Kultur
27. februar 2016

Dan Turèll

Så er der godt nyt for alle elskere af digteren. Hustruen Chili Turèll afslører nemlig eksistensen af manuskripter, som ikke tidligere har været publiceret, men som Asger Schnacks Forlag udgiver den 19. marts under titlen California Notes. Det drejer sig om en dagbog fra en rejse til Californien i august 1989 sammen med hustru og datter med indtryk fra San Francisco, ideer til bogprojekter, drømmenotater og overvejelser om digte. Dagbogen fortsætter i juni 1992 på Malta og slutter med notater fra »Rigshospitalet, maj 1993/Cancer patient«. Alt sammen et vidnesbyrd om den sidste tid i digterens liv.

Christian Dorph

I USA findes der på universiteterne en hundredårig tradition for at undervise i skrivekunsten, der også har spredt sig til store dele af uddannelsessystemet. I Norden blev den første skriveskole oprettet så sent som i 1978 på Nordens författerskola Biskops Arnö, mens den danske Forfatterskole blev til i 1987. Hvad værre er, at der ingen uddannelse er for skrivelærere i Norden. Denne mangel har fået de herrer Christian Dorph og Pablo Llambias til at samle de erfaringer, man trods alt har gjort sig med skriveundervisning i Norden, og præsentere dem i antologien Teksten er til at tale om, som lige er udkommet.

Holger Hansen

Navnet lyder ikke af noget usædvanligt, men faktisk var han tilbage i 1963 lidt af en begivenhed i kraft af udgivelsen af hans debutroman ZYGOTOS. Han blev hyldet af anmeldere og fik ret sjældent for en debutant en præmie bestående af 10.000 kr. fra Statens Kunstfond. Siden gled Holger Hansen ud af det litterære miljø, ikke mindst på grund af en vedvarende flirten med det kriminelle liv og fængselsstraffe. Nu genudgiver forlaget Echo hans to novellesamlinger Galskab og Statan fra henholdsvis 1965 og 1976. Nu må vi så se, om tiden er inde til en genopdagelse af Holger Hansen, som i øvrigt døde i 2010.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her