Læsetid: 2 min.

Hvor vi endnu ikke har været

Tre forlagsfolk fortæller om nye tendenser og destinationer i årets nye rejsebøger
Japan er et af de steder, som mange i år vil gå på opdagelse i, mener Lonely Planet-redaktør James Smart.

Japan er et af de steder, som mange i år vil gå på opdagelse i, mener Lonely Planet-redaktør James Smart.

PR

12. februar 2016

Backpackere har i årevis svoret til Lonely Planet, når nye egne skulle udforskes. I 2013 udkom den første Lonely Planet-bog på dansk, og til foråret udkommer nye guider til blandt andet Schweiz, Irland og Japan.

Spørger man det australske forlags destinationsredaktør James Smart, hvad han ser mest frem til i år, peger han dog på bogen om årets hotteste rejseoplevelser, som udkom omkring årsskiftet.

»I vores Best in Travel 2016 guider vi til ti lande, ti regioner og ti byer, som vi synes rykker særligt lige nu. Vi tager fat på steder, som af den ene eller anden grund er blevet ekstra interessante i år, for eksempel på grund af bedre transportmuligheder,« fortæller James Smart og nævner Botswana, Japan, Transsylvanien og Vestisland som nogle af årets mest spændende nye destinationer.

Lonely Planet mener, at store naturoplevelser som en af tidens største rejsetendenser. Det gælder om at komme ud og være tæt på naturen – noget, der i år vil være rig mulighed for i USA, fortæller James Smart, hvor der i anledning af National Park Services hundredårs jubilæum vil være ekstra mange arrangementer i naturen.

Mere end kirker og museer

Som modstykke til de store oplevelser, man kan få i naturen, ser James Smart en bølge af udvikling i byerne.

»Masser af byer blomstrer i disse år op kulturelt som følge af kreativ byfornyelse. Et godt eksempel er Manchester i England, hvor gamle pakhuse bliver bygget om og fyldes med gallerier, kunstmuseer og byliv.«

Hos Politikens Turen Går Til mærker redaktionschef Tom Nørgaard også den stigende interesse for de mere skæve storbyområder, som rummer andet end de gængse attraktioner:

»Folk vil gerne ud og se det levede liv på gaden, så derfor forsøger vi at udvide attraktionsbegrebet. Vi er for eksempel begyndt at anbefale enkelte gader, som kan være repræsentative for et områdes særlige historie, selvom vi stadig har de kanoniserede attraktioner med,« fortæller Tom Nørgaard. Han ser særligt frem til udgivelsen af Turen Går Til Argentina og Chile, som kommer for første gang i maj, og den nye udgave af seriens guide til Færøerne.

»Nordatlanten er vanvittigt spændende. Færøernes natur er både fascinerende og smuk, og så er det nemt at komme rundt på øerne med de mange tunneler,« fortæller Tom Nørgaard.

I april udgiver Vide Verden en guide til Portugals hovedstad Lissabon. Rejsebogsserien, hvor den intellektuelle rejsende får mulighed for at fordybe sig i personlige og engagerede essays, giver et anderledes nørdet indblik i en destination, og redaktionschef på Aarhus Universitetsforlag Søren Mogensen Larsen fortæller, at forlaget har mærket en stigende interesse for netop Lissabon.

»Det særlige ved byen er, at man får en fornemmelse af, hvordan Europa var engang. Det er som at rejse tilbage i tiden, hvilket er ret unikt,« fortæller han med henvisning til landets lange historie som port ud mod verden for Europas mange opdagelsesrejsende.

»Derudover er det en by, hvor man kan få fantastisk god mad. På mange måder er det en konservativ by – de har ikke behov for at komplicere eller overgøre for eksempel maden. Det er meget charmerende.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu