Baggrund
Læsetid: 6 min.

Kampen for seksuel ligestilling ændrer kurs

Vi er nået langt med den seksuelle ligestilling: To af samme køn kan gifte sig, lesbiske kan få kunstig befrugtning, og man kan vælge sit eget juridiske køn. Et nyt socialt medie, OUTlife, vil samle homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner. Det markerer en ny kurs i ligestillingskampen, mener forsker. OUTlife får blandede modtagelser i LGBTQ-miljøet
En demonstration mod russiske love mod homoseksuelle foran Ruslands ambassade i København. Mere end 10.000 mennesker var mødt op for at deltage i demonstrationen i juni 2013.

Mikkel Berg Pedersen

Kultur
24. februar 2016

OUTlife blev lanceret i november og giver LGBTQ-personer (lesbiske, bøsser, biseksuelle, trans- og queer-personer, red.) mulighed for at være en del af et online-fællesskab. En side, hvor kan man dele statusopdateringer, billeder og links, samt ansøge om venskaber og chatte mm

Peter Holm er initiativtageren bag OUTlife og fortæller, at siden er blevet taget godt imod:

»Jeg synes, folk har taget rigtig godt imod det – de siger, det er godt designet, og at det er en god tanke, der ligger bag. Der har været meget positiv respons,« fortæller han, og fortsætter:

»Alle har sagt, at det er fedt, at det ikke har noget med sex og dating at gøre. Det er fedt, at der for en gangs skyld er for noget for hele miljøet.«

Læs også: Danmark bør kæmpe for seksuelle minoriteter i ulandene

Det er dog ikke alle i det danske LGBTQ-miljø, som tager lige godt imod siden. Formand for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, tror ikke, at det hjælper noget at lukke sig om sig selv i et eksklusivt fællesskab. Strategien må være en helt anden for at opnå accept som minoritet, siger han: »Jeg synes, grundtanken med et lukket forum kun for LGBTQ-personer ikke er i overensstemmelse med vores ambition. Vi vil meget hellere have folk til at vise sig offentligt og stå frem.«

En af de nytilkomne brugere er Sebastian Danielsen. Han er 21 år og arbejder til daglig i Netto. Han er åbent homoseksuel både online og offline, så derfor handler det for ham ikke om ikke at turde at stå frem. For ham har LGBTQ-miljøet ikke passet særlig godt til hans behov, og han har derfor haft svært ved at finde ligesindede bekendtskaber. Derfor er han glad for, at der kommet en side som OUTlife, og har af samme grund oprettet en profil på det sociale medie.

»Jeg har tilmeldt mig OUTlife i håb om endelig at finde et socialt netværk, som passer mine behov. Jeg er homoseksuel, men hader at gå i byen, så det er rigtig svært for mig at være en del af LGBTQ-miljøet. […] Jeg håber da også, det kan føre til, at jeg rent faktisk kommer til at møde nogle mennesker, som er ligesom mig selv,« siger han.

Synlighed er vejen frem

Lars Henriksen mener, at usynlighed kan føre til uberettigede fordomme og, i værste fald, endnu mere diskrimination. Han tror på, det rykker noget i folk, når de bliver eksponeret for LGBTQ-relateret indhold på allerede eksisterende sociale medier.

Læs også: Hvor er muslimerne i LGBT-debatten

»Jeg tror på, at synligheden, og til en hvis grad også provokationen, er vigtig. For bliver vi usynlige, bliver det nemt at diskriminere os eller have fordomme mod os. Så jeg tror på, det har en effekt, når personer på Facebook f.eks. i anledning af USA’s same sex marriage-lov, ligger et pride-filter på deres profilbilleder: Hey, nu begynder vi at bekende, hvem vi er og stå ved det!«

Ifølge Søren Laursen, forperson i foreningen LGBT Danmark, er synligheden også en vigtig del af at skabe samfundsaccept omkring forskellige former for seksualitet og køn. Han kan derfor ikke se, hvorfor det er nødvendigt med et site som OUTlife.

Forkert med kassetænkning

»Sandt at sige ser jeg ikke en sådan side som rigtigt relevant i en dansk kontekst. […] Vores udgangspunkt er, at vi skal afdramatisere og synliggøre seksuel orientering, kønsidentitet og kønsudtryk. Vi skal som samfund blive bedre til at rumme hinanden og variationen i disse sider af vores tilværelse.«

Søren Laursen mener, at siden fastholder nogle værdier, som man hellere så hørte fortiden til, og tror, OUTlife vil føre til mere adskillelse end fællesskabsfølelse. Det kommer til at opfordre endnu mere til at sætte hinanden i kasser, hvilket vi som samfund skal væk fra, mener han.

»Det er en opretholdelse af den kassetænkning, vi har skabt. Vi er så gode til at putte os selv og hinanden ned i kasser, og kasser skaber netop en adskillelse og afgrænsning. […] Ikke mindst de yngre generationer har en meget mere flydende opfattelse af køn og seksualitet. Det mener jeg er vejen frem, og det er derfor, jeg mener at siden opretholder en fortid.«

Ligestillingskamp ændrer kurs

Adjunkt i køns- og kulturstudier ved Syddansk Universitet, Michael Nebeling Petersen, ser den nye sides ankomst som et tegn på, at kursen for ligestillingenskampen er ude i et skifte. Før i tiden var synligheden og provokationen nemlig en metode, som blev benyttet til at udbrede kendskabet til og accepten af seksuelle minoriteter, fortæller han. I dag er tendensen dog at benytte en mere nedtonet tilgang, da det i højere grad handler om retten til et familieliv på lige fod med heteroseksuelle, end det handler om at udbrede kendskabet til LGBTQ-personer: »Man taler om, at specielt mandlige homoseksuelle tidligere har været kendetegnet ved at være knyttet til stærkt seksualiserede miljøer: Park-sex, kontaktannoncer, Grindr etc.

Læs også: Den stolte hvide bøsse har magten

Sex har været det bærende. Her ser man en bevægelse, der går væk fra den sexorienterede scene hen mod en pænere og mere konservativ scene. På et politisk niveau har homoseksuelles rettighedskamp bevæget sig fra at være et krav om retten til at have sex med hvem, man vil, til i højere grad at være et krav om retten om ægteskab og om at få børn.«

Michael Nebeling Petersen påpeger, at samfundet stadigt er overvejende heteroseksuelt, og at det derfor kan være svært at føle sig tilpas med sin seksualitet, hvis ikke man har nogle ligesindede, man kan rådføre sig med. Så kan det være svært at være åben omkring sin seksualitet, og derfor anerkender han behovet for en side som OUTlife:

»Jeg ser det kun som værende gavnligt. Jeg kan ikke se, hvordan det ikke skulle være gavnligt. […] Det har ekstrem positiv effekt for minoriteter. Man kan jo se på transbevægelsen, hvor stærk den er blevet af at være blevet forbundet på tværs af grænser.«

Ikke smide folk tilbage i skabet

Hos LGBT Danmark er Søren Laursen bekymret for, om man slet ikke er kommet så langt med ligestillingen, som man hidtil har troet. Han underbygger det med, at mange LGBTQ-personer stadig holder deres seksualitet hemmelig på arbejdspladsen: »Hvordan skal man kunne skabe et trygt rum for f.eks. en patient eller elev, hvis man selv er rundet af en stigmatiseringskultur?«

Lars Henriksen fra Copenhagen Pride peger på, at rettigheder ikke er umistelige, og at man derfor ikke må ligge på den lade side og tro, at alt er okay. Han sammenligner arbejdet for ligestillingen med det at rulle en stor sten op ad et bjerg:

»Vi har rullet en kæmpe kampesten op ad bjerget, og nu ligger den der og balancerer på toppen. Er vi der ikke til at stabilisere den, ryger den ned igen. Vi bliver nødt til at insistere på, at vi er her og har rettigheder.«

Men spørger man Sebastian Danielsen, der bruger det nye sociale medie, er han ikke tvivl om, hvad det kan gøre for ham og miljøet:

»Jeg tror, at OUTlife kan være med til at skabe et mere trygt sted for LGBTQ’er.«

Det håber Peter Holm også på, og fortæller endvidere om OUTlife’s intention om at øge fællesskabsfølelsen i miljøet og understreger vigtigheden af, at LGBTQ-personer er åbne.

»Vi opfordrer alle til at være ude, men vi er også klar over, at det ikke er alle, der har det privilegium. Så det er vigtigt at understrege, at det her ikke er for at smide folk i skabet, men for at skabe et stærkt community,« forsikrer Peter Holm.

Både LGBT Danmark og Copenhagen Pride anerkender også, at der er mennesker, der lever i omstændigheder, hvor det kan være farligt at være synlig og kan også sagtens forstå rationalet i at skabe et safe space på nettet.

For som Søren Laursen siger det: »Vi skal som samfund blive bedre til at rumme hinanden og variationen i disse sider af vores tilværelse.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Igen det dér: bare de andre kan nu virkelig kan lide os! Vi er tilbage i halvtredserne med den indstilling, men mangfoldighed udfolder sig altså på mange niveauer.

Nike Forsander Lorentsen

Synes faktiskt at T skal væk fra LGBT da Trans ikke har noget med homosexualitet at gøre.

Steffen Gliese

Jeg synes nu, det er meget godt, de er kommet med. Jo flere, jo stærkere bevægelse.