Klumme
Læsetid: 4 min.

Skam og skændsel

Jeg skammer mig ikke over at være dansker. Det synes jeg heller ikke, Thomas Vinterberg og de andre skulle gøre. Lad skam og skændsel overgå dem, der fortjener det
Jeg skammer mig ikke over at være dansker. Det synes jeg heller ikke, Thomas Vinterberg og de andre skulle gøre. Lad skam og skændsel overgå dem, der fortjener det

iBureauet/Mia Mottelson

Kultur
27. februar 2016

Næe, jeg skammer mig da ikke over at være dansker, det var sgu da noget underligt fluffy noget, Thomas Vinterberg sad og sagde i fjernsynet. Kunne han ikke bare nøjes med at sige, at halvdelen af befolkningen er en samling rednecks, og at deres politikere, herunder regeringen, er et ulækkert rodsammen af møgforkælede, fuldfede velhavere og nationalistiske fantaster, der er hunderædde for fremmede accenter, fremmede hudfarver, fremmede kulturer, fremmede osv., og som inderst inde er arge modstandere af ytringsfrihed, hvis den også omfatter folk, der ikke kan se, at Danmark er bedst, sådan som det var engang. Det ligger lige for at tale om landsforrædere, når de tænker på de såkaldte venligboere og deres støtter i kulturlivet. Det værste er næsten tanken om (såkaldte) kunstnere på finansloven, der bider af den hånd, der fodrer dem. Kunne de ikke bare holde deres kæft. Hold din søde kæft, Suzanne Brøgger, og hold op med at fortælle fjeldaberne oppe i Norge, at vi er nogle skrækkelige barbarer hernede. Slæng dig i silkepuderne og nyd det liv i virkelighedsfjern overklasseluksus, som din finanslovsydelse på max. 154.000 kroner om året, før skat, giver dig helt ufortjent mulighed for. Sofie Gråbøl kan også godt stikke piben ind – selvfølgelig ryger hun pibe, hun går jo allerede i fiskerantræk med islandsk trøje og det hele. Det klær’ hende helt godt, men når hun er kommunist, er hun selv ude om, at vi ikke kan lide hende. Vi kan heller ikke lide Lisbeth Dahl mere. Hun burde holde sig til det ene skråplan, hvor vi er vant til at se hende: scenegulvet. Vi er i det hele taget trætte af kendte kunstnere, der misforstår deres rolle fuldstændig og absolut skal ytre sig om politik. Det er et emne, de tydeligvis ikke ved en skid om.

Udenomssnak

Derimod er der ingenting, der maner som en fynsk venstremand i Deadline. Med Martin Krasnik som vært. Uha – det er, så det risler ned ad ryggen. Af fryd. En kapacitet inden for faget ’politik’ var i fjernsynet! Og så endda næsten hernede fra sy’havsøerne, det rene guf for ø’rene. Det føltes som pludselig at komme på selve landkortet – det plejer vi ellers ikke van, os hernede. (Til avisens unge korrekturlæsere: ’plejer van’ er ikke nogen stavefejl, men et genuint folkeligt udtryk fra Ikke-København, nærmere bestemt Sjælland, Lolland og Falster). En politisk fagmand spilder hverken sin eller seernes tid med at svare ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt hans partis vandplan vil føre til mere eller mindre kvælstofforurening. Nej da, så ville han jo ikke være rigtig politiker – og Krasnik ville blive arbejdsløs, hvis det var så nemt. Så han begynder troligt forfra med velindstuderet udenomssnak, hver gang han bliver afbrudt. Det er sådan, vi kender en rigtig politiker, især nu om dage, hvor verden er langt, langt mere kompliceret end en styrvolt, som Krasnik nogensinde kommer til at forstå. Forstavelsen i hans navn betyder i øvrigt rød på de slaviske sprog. Vi kommer jo ikke udenom, at det er DR, vi taler om her.

Hvad skal man sige? Kundskabens træ gik sikkert ud på skolen, hvor Eva Kjer Hansen gi-i-ik. Mon ikke. Bare synet af hende fik det til at visne. Her har vi en gæv pige, der ved alt, ingen forskere i landbrugsanliggender skal komme og fortælle hende noget. Hun har ret, de har uret. Mærkeligt at de ikke selv kan se det. Men ellers har Eva da en kjer (til korrekturlæserne: ja, ja, man er jo kun et menneske!) forbundsfælle i Mette Bock fra den liberale alliance – partinavnet må jo betyde, at de er liberale på forskellig måde? Joachim B. Olsen er liberal på sin måde, Uber alles (NEJ, korrekturlæser, ingen tysk omlyd her!), mens Henrik Dahl er det på en anden. Mette Bocks bror, Anders Samuelsen måske på en helt tredje måde? Ham har jeg i en tidligere klumme tilladt mig at kalde et skvadderhoved. Det vil jeg godt trække i mig igen, inden landsforræderidomstolen bliver nedsat. Han blev så sur, at han skrev et længere indlæg – af smædende karakter – om mig på Facebook. Han benyttede lejligheden til at fortælle sine venner, at jeg er endnu en af dem, der er på finansloven, og når man fortæller sådan noget, så ved man jo godt, hvad der sker: De allierede liberale båtnakker siger en masse grimt om såkaldte kunstnere. De burde sættes til at grave grøfter – eller bare skydes, det ville nok være det bedste, for selv grøftegravere kan jo gå og brokke sig, når ordentlige mennesker gerne vil have billigere luksusbiler. Skål, Ajs, som vi siger i Jylland. I forloren champagne. Men som sagt: Jeg håber virkelig, jeg kan nå at trække min påstand om, at Anders Samuelsen er et skvadderhoved tilbage. Det ville være det korrekte nu at kalde ham en populistisk platrøv. Og bare rolig: Han vælter sgu da aldrig Lars Løkkes regering. For en tøsedreng er han også.

Nej, jeg skammer mig ikke over at være dansker. Det synes jeg heller ikke, Thomas Vinterberg og de andre skulle gøre. Lad skam og skændsel overgå dem, der fortjener det. Dem der prøver at skrue udviklingen tilbage – tilbage til tiden før Stauning omtrent! Hvordan mon DF’eren Bent Bøgsted har det? En af de få ’rigtige’ arbejdere i Folketinget. Inden længe vil forarmelsen af de arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagerne være fuldbragt. Bent B. glæder sig vel over, at han blev født før aborten blev gjort fri. Så han også får lov til at opleve den triumf for sit parti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Er BVN sur, gammel eller ironisk? Ikke til at afgøre.

Mest interessant er, at han er oppe imod unge korrekturlæsere på Information. Troede slet ikke, at der var sådan nogle ansat på dagbladet. Altså korrekturlæsere. Og at forklaringen på, at sprog, som gamle korrekturlæsere stejler over, slipper igennem, netop skulle være et spørgsmål om alder.

Jamen, så er der jo ikke noget at skamme sig over. Altså mht. sproget. Man kan med god grund være stolt af diverse sproglige bøffer og grammatiske fodfejl. Men bør måske skamme sig - på egne eller andres vegne - over den bagvedliggende mening.

Bingo! Tak for et godt grin. Lige hvad jeg trængte til ovenpå al den deprimerende avislæsning.

Dear Vinn,
Du er så dejlig at læse og jeg håber virkelig på at jeg ville kunne være i stand til at forære dig en stor comlek af rødvin fra Kappadokien i den nære fremtid.