Baggrund
Læsetid: 3 min.

Tiltale mod fotograf møder kritik

Politiet har rejst tiltale mod en pressefotograf, der tog billeder af flygtninge på de sønderjyske motorveje i efteråret. Fotochef på Politiken mener, det er en principiel sag for demokratiet, mens formanden for Pressefotografforbundet kalder tiltalen ’bekymrende’
Her bliver fotograf Martin Lehmann ført bort efter at være blevet anholdt for ikke at følge politiets anvisninger om at forlade E45-motorvejen, hvor flygtninge og migranter gik i september sidste år. 
 Arkiv

Ernst van Norde

Kultur
10. februar 2016

Da Martin Lehmann, der er pressefotograf for Politiken, sidste efterår gik på den sønderjyske E45-motorvej og dokumenterede den strøm af flygtninge og migranter, der krydsede den danske grænse, burde han måske have holdt sig bag politiafspærringen.

I stedet gik Martin Lehmann på motorvejen for at dokumentere de historiske begivenheder.

For ikke bare blev Martin Lehmann anholdt og ført væk, fordi han ikke fulgte politiets anvisninger om at forlade stedet. Nu har Syd- og Sønderjyllands Politi tiltalt fotografen for at have forstyrret den offentlige orden.

Lars Lindskov, der er formand for Pressefotografforbundet, mener, at politiets ageren er »meget bekymrende«.

»Det er virkelig alvorligt og meget bekymrende, at politiet går denne vej. Jeg synes generelt, at vi gennem dialog med både Rigspolitiet og Københavns Politi har kunnet tale om de problemer, der måtte opstå, og har løst dem,« siger Lars Lindskov.

»Det er bekymrende, at politiet agerer, som de gør. Hvis Martin Lehmann bliver dømt i byretten, så bliver dommen selvfølgelig anket på stedet. Hvis pressefotografer ikke kan få lov til at dokumentere, hvad der foregår i Danmark på offentligt tilgængelige områder, så er det ytringsfriheden, der er i fare,« tilføjer han.

Et demokratisk spørgsmål

Formanden bakkes op af fotochef på Politiken Thomas Borberg, der i øvrigt ikke mener, at politiets anvisninger altid stemmer overens med retningslinjerne på området.

Et pressekort giver som udgangspunkt adgang gennem politiafspærringer, men såvel fotografer som journalister skal følge politiets anvisninger og respektere et forbud mod at opholde sig bestemte steder eller tage kontakt til bestemte personer.

Thomas Borberg mener dog, at man kan »diskutere, om de anvisninger altid er rimelige«.

»Politiet må for eksempel ikke sige, at jeg ikke må gå ind et sted af hensyn til min egen sikkerhed, men med den begrundelse bliver vi nogle gange afvist. Det kan så være af uvidenhed, men det kan også være et redskab til bare at afvise os. Men vi skal ikke finde os i at blive afvist, alene fordi politiet kan,« siger Thomas Borberg.

»Vi skal selvfølgelig ikke obstruere politiets arbejde eller ødelægge spor i en efterforskning. Men det var heller ikke tilfældet med Martin Lehmann på motorvejen. Han gik bare med flygtningene, og de gik der i forvejen. Vi var vidner til noget, vi aldrig før havde oplevet i Danmark, og det var vigtigt at dokumentere«, tilføjer han.

Borberg understreger, at denne sag ikke kun vedkommer den tiltalte pressefotograf og ordensmagten, men er en principiel sag, der er vigtig at diskutere i en demokratisk sammenhæng.

»Det her er i en højere sags tjeneste. Det er i alle borgeres interesse, at vi kan beskrive og fortælle. Også om de, der som de eneste lovligt kan bruge magt i Danmark,« siger han og fortsætter: »Der skal derfor i udvidet grad være mulighed for at beskrive, hvordan den magt bliver forvaltet, og hvis vi er uenige, må vi tage diskussionen. Det er det vi gør nu.«

En ’tåbelig betjent’

Tim Petersen er direktør og fotograf for billedbureauet Local Eyes og har i mange år fotograferet alt fra demonstrationer til trafikuheld. Han mener, at der som udgangspunkt er et godt samarbejde mellem politiet og fotografer, men en gang imellem møder han, det han kalder en »tåbelig betjent«.

»Jeg har før prøvet, at politibetjente bare siger nej til en fotograf, hvor man kan høre, at betjenten tydeligvis ikke har sat sig ind i retningslinjerne for pressen, og det kan være frustrerende, for man er jo nødt til at gøre, som de siger,« siger Tim Petersen.

»Jeg forsøgte for eksempel at tage billeder i forbindelse med en Pegida-demonstration og krydsede så en politiafspærring. Så kom der en betjent løbende og bad mig om at gå om bag afspærringen og sagde, at jeg i øvrigt ikke måtte gå over for rødt, selv om hele vejen var spærret. Det er jo absurd«, siger han.

Information har talt med Syd- og Sønderjyllands Politi, der ikke ønsker at kommentere på en verserende sag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her