Læsetid: 11 min.

Arkitektur mod terrorisme

Christiansborg, Danmarks Radio og en række andre offentlige bygninger og kulturinstitutioner er de seneste år blevet sikret mod terrorangreb. Det er ifølge flere arkitekter blevet en del af arkitekturen på linje med at sikre sig mod fugt eller store regnmængder. Antiterrorarkitekturen er kommet til Danmark og kan ændre vores åbne samfund
Efter bombeangrebet mod det norske justitsministerium i 2011 besluttede man at øge sikkerheden på Christiansborg og placerede mere end 80 store granitsten i en ring rundt om pladsen for at gøre det umuligt at køre tæt på i bil

Efter bombeangrebet mod det norske justitsministerium i 2011 besluttede man at øge sikkerheden på Christiansborg og placerede mere end 80 store granitsten i en ring rundt om pladsen for at gøre det umuligt at køre tæt på i bil

Finn Frandsen

18. marts 2016

Danmark har en lang tradition for åbenhed.

»Hvis vi nu tager det her udmærkede eksempel,« siger arkitekt Hans Scheving og peger over Christiansborg Slotsplads. Han står midt på pladsen kun et par meter fra rytterstatuen af Frederik Vll. I baggrunden er små grupper af forbipasserende og turister på vej over brostenene.

»Der er masser af mennesker, og hvis man har lyst, kan man komme ind og se Folketinget og komme ind i alle salene og blive vist rundt i bygningen. Der er også mulighed for at komme op i tårnet og stå og kigge ud over byen fra statsmagtens centrum.«

Han kigger op mod tårnet over Christiansborg. Det er 106 meter højt og ligger lige over Folketingssalen med rækkerne af grønne stole, hvor politikerne hver dag samles for at tage beslutninger.

»Det er der jo en eller anden meget tydelig symbolpolitik i. Christiansborg blev bygget som folkestyrets centrum, og man ønsker at holde bygningen og pladsen åben for folket.«

Men åbenheden er under pres.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kirsten Mindegaard
Kirsten Mindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Hvilken lettelse at læse, at de store hæslige sten ved Christiansborg er en midlertidig løsning.

Hvorfor er de der påtaler sådanne forhold i 2016 - i 2016 - 'bekymrede borgere', medens de der gjorde præcist det samme i 1996 var 'racister' og hadere af flygtninge ( ... der da rigtig nok også fra 1960-80, 'venstrefløjshumanismens' formative år, alle var katolske intellektuelle og kunstnere med ordentlige uddannelser, pengesager og netværk - modsat det opkomlede og svigefulde proletariat i det kongelige danske socialdemokrati).
Det kommer ikke til at se godt ud i historiebøgerne. Det er utroligt som folk skal beskyttes imod det de selv vil : Efter megen jammer over uintelligente systemzombier i politik står Trump der sgu' -- men det var ikke lige det man mente :-)
Det er det aldrig.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tænkte bare , at de sten var af en eller anden Carl-smart-kunstner. De passer da meget godt til stedet og dets dimensioner. No problem.