Interview
Læsetid: 2 min.

Chris Pedersen om Ghita Nørbys kjole: ’Den røde løber er en folkedomstol’

DR’s modeekspert Chris Pedersen gik imod strømmen og slog et slag for Ghita Nørbys dristige kjolevalg.
Kultur
18. marts 2016
Chris Pedersen 
 Vært og tilrettelægger på DR K

Jonas Bie

En nation af selvudnævnte smagsdommere legede tirsdag aften modepoliti, da 350 danske kunstnere var inviteret til bal på slottet.

Værten var Dronning Margrethe, men det var dronningen af dansk teater, den stort set jævnaldrende skuespillerinde Ghita Nørby, der løb med det meste af opmærksomheden, da hun skridtede ind i Drabantsalen på Christianborg i en opsigtsvækkende rød kjole: »Er Ghita Nørby klædt ud som hummer?« lød en vittig kommentar på Facebook, mens andre snarere mente, at der var tale om »et cellofanindpakket påskeæg«, »en moderkage«, »en piftet hoppeborg« eller »en sammenklasket faldskærm«.

Men DR’s modeekspert Chris Pedersen gik imod strømmen og slog et slag for divaens dristige kjolevalg. Han giver svar på tiltale.

– Du har skrevet, at Ghita Nørby er den nye Gaga. Hvorfor?

»De fleste kvinder ved godt, at hvis de skal på den røde løber, så er det en folkedomstol, der venter dem. Smagsdommen falder hurtigt, og den falder hårdt, og derfor går mange efter det sikre valg. Men jeg synes, at de skønneste er dem, der skiller sig ud. Som for eksempel sangerinden Mø, der kom i en gennemsigtig kjole med kig til bh’en og lange bukser indenunder – og så altså Ghita Nørby i den her store røde kappe, som var inspireret af Snehvide og lavet af en ung avantgardekunstner, der hedder Nicholas Nybro. Han er ret vild oven i knolden, men Ghita Nørby forstår hans univers, fordi hun forstår, at mode handler om historiefortælling.«

– Hvis hun forstår moden, hvorfor bliver hun så latterliggjort?

»Fordi Danmark hader excentrikere. Vi bryder os ikke om, at folk stikker for meget ud – og slet ikke, hvis de er kvinder.«

– Hvad er det, folk ikke forstår, når de siger, at kjolen ligner dækkenet til en Fiat Punto?

»Når jeg ser på en kjole som Ghita Nørbys, ser jeg en fortælling, og i den kontekst er det en smuk kjole. Så kan man selvfølgelig spørge: Klæder den folk? Det kan godt være, at den ikke gør det i traditionel forstand. Men meget fed mode handler heller ikke om at ’klæde’ folk, men om at lave et statement. Allermest viser debatten, hvor kedelige vi er herhjemme. Hvis kvinder ikke er høje, tynde, under 40 år gamle og iført kjoler, der fremhæver deres bryster og numse, så bliver de haglet ned. Vi burde hellere heppe på alle dem, der skiller sig ud.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her