Læsetid: 4 min.

’Klimakampen er en muslimsk pligt’

At praktisere religion er at udvise respekt for Guds skaberværk, og derfor bør danske muslimer engagere sig meget mere i den grønne omstilling, mener imam Abdul Wahid Pedersen. Han er del af et fællesreligiøst opråb, hvor kristne, jøder og muslimer i fællesskab vil sætte klimaet på dagsordenen i Danmark
Ifølge Abdul Wahid Pedersen kan man flere steder i Koranen aflæse en ’dyb respekt for naturen’, ligesom Profeten selv var en ’miljøforkæmper’. 
 Arkiv

Niels Christensen

5. marts 2016

Gud skabte Jorden, og mennesket er i færd med at ødelægge den.

Det er den simple, men gravalvorlige analyse, der nu får imam Abdul Wahid Pedersen til at råbe til kamp for den grønne omstilling i Danmark. Ved sin side har han biskop i Roskilde Peter Fischer Møller, den katolske pastor Daniel Nørgaard og overrabbiner Jair Melchior. Tilsammen repræsenterer de Danmarks fire største religioner, når de på mandag i Pressens Hus skal diskutere, hvorvidt religion skal beskytte kloden mod de menneskeskabte klimaforandringer.

Egentlig har 62-årige Abdul Wahis Pedersen trukket sig fra den offentlige debat – men for klimaet gør han gerne en undtagelse.

– En imam, en rabbiner og en præst mødes til debat. Det kunne godt lyde som starten på en vittighed ... Eller et skænderi?

»Ah, men vi kender jo hinanden godt, så det skal du slet ikke frygte. Og selv om der kan være uenigheder om, hvordan Bibelen skal tolkes blandt kristne, eller hvordan Koranen tolkes blandt muslimer, så deler vi en meget stor grad af enighed, når det gælder klimaet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Wolff
  • Sup Aya Laya
Jens Wolff og Sup Aya Laya anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Ishøy

Op til Klimatopmødet i København holdt Svenska Kyrkan et inter-religiøst møde med omtrent samme budskab. At alle de gamle, klassiske religioner har forpligtelsen til at være jorden tro som en del af deres dna, burde ikke kunne overraske nogen. Skellet går ikke mellem religionerne og heller ikke mellem religiøst anlagte og mindre religiøst anlagte mennesker, men mellem mennesker med opmærksomhed og medfølelse overfor resten af naturen på den ene side og på den anden side mennesker, som kører ud af tangenten fra Descartes og renæssancen, som tror, at den grundmenneskelige kun har et tilfældigt og erstatteligt forhold til den ikke-menneskelige natur.
Er vi mennesker i kraft af abstrakt refleksion eller i kraft af delagtighed i den sanselige verden?

olivier goulin

@Henrik

gad vide hvordan oliepræstestyret i f.eks. Iran vil se på den sag?

Det tror jeg Abdul Wahid Pedersen er ganske kold overfor.
De er Shiaer i Iran.

/O

Herman Hansen

Hvis alverdens religioner slår sig sammen i en fredelig "Mahatma Gandhi" bevægelse og kræver menneskelighed frem for konkurrence, krudt og kugler, så vil det være en bevægelse, som har potentiale til virkelig at ændre noget.

Vibeke Hansen, Thomas Christensen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Ateister må selvfølgelig gerne deltage. Håber jeg :-)

Vibeke Hansen, Thomas Christensen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Jonathan Smith

@Henrik
Modigt?

"
– I den globale klimakamp er f.eks. de store arabiske oliestater noget fodslæbende, hvad angår den grønne omstilling. Det har de gode økonomiske grunde til at være. Men er deres indstilling i strid med deres muslimske forpligtelse?

»Det skal jeg nødig udtale mig om. Men jeg vil gerne sige, at det må være en opgave for de muslimske samfund i hele verden at begynde at kigge på, hvordan vi kan være med til at reducere den forurening, der finder sted.«
"

Taget i betragtning af at landende omkring den Arabiske Golf på alle målelige og tænkelige måder er de værste klimasyndere i verden, ville jeg nærmere kalde det krysteri. Hvorfor skal han ikke udtale sig om det, hvis klimaet virkelig ligger ham på sinde?

Jonathan Smith

NB - Eller den Persiske golf, de arabiske stater er vidst endnu ikke kommet afsted med at få international anerkendelse af det andet navn.

Det ender ofte galt, når religiøse ledere blander sig i verdslige sager.

De aktuelle religiøse ledere i nærværende artikel er formentlig bare på udkig efter en eller anden sag, som kan skaffe dem omtale og flere "kunder" i deres respektive kirker/synagoger/moskeer.

Det ville være mere relevant for disse religiøse ledere at sætte sig sammen og arbejde for, at religionerne ikke leder folk i krig, undertrykker anderledes tænkende, diskriminerer kvinder, diskriminerer homoseksuelle m v, modarbejder familieplanlægning, fri abort, svangerskabsforebyggelse o s v.

Der er en masse ulykkelige forhold, der udspringer af religionerne - så præster, imamer ,rabbinere m v bedes venligst bringe orden i egne "huse" og sætte mennesket i centrum inden de kaster sig ud i nye eksperimenter.

Bo Rosenkilde

Jeg er træt af alle de religiøse mennesker som tror jorden er givet til mennesket af en gud.....
Jeg gider ikke hører mere om religion.......